PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Učenici iz Postira posjetili islamsku i židovsku zajednicu

Učenici 5. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira zajedno sa svojim vjeroučiteljem i učiteljem hrvatskoga jezika i književnosti Stipanom Šandrkom posjetili su nedavno, u sklopu izvanučioničke integrirane nastave, židovsku vjersku općinu i medžlis islamske vjerske zajednice u Splitu. Bio je to prvi posjet učenika židovskoj i islamskoj zajednici u Splitu. Posjetom vjerskim zajednicama učenike se htjelo potaknuti na međureligijski dijalog, međusobno prihvaćanje i uvažavanje. Preduvjet takvoga odnosa je što bolje upoznavanje drugih religijskih zajednica.

Nastava je održana pod nazivom „Upoznavanje islamske i židovske vjerske zajednice s naglaskom na njihov vjerski, obiteljski i društveni život”. Za pohoda tim vjerskim zajednicama doznali su osnovne podatke o židovskoj sinagogi i medžlisu islamske zajednice. Učenicima je posebno zanimljivo predočena usporedba obilježja kršćanskih crkava sa sinagogama i džamijama. Ponešto su doznali i o temeljnim učenjima tih jednobožačkih religija.

Židovska vjerska zajednica u Splitu ima stotinjak pripadnika, dok islamska zajednica u Splitu gotovo tisuću pripadnika, a na području Splitsko-dalmatinske županije, prema zadnjemu izjašnjavanju stanovništva, nalazi se oko 2300 muslimana. Glavni imam splitske zajednice Vahid Hadžić izrazio je radost što vjeroučitelj već godinama ostvaruje suradnju učenika iz te škole s islamskom zajednicom. Pohvalio je sudjelovanje učenika u zanimanju za pripadnike drugih vjeroispovijesti.

Neposredno prije obilaska vjerskih zajednica učenici su imali molitveni program u crkvi Gospe od Zdravlja u središtu grada, a svoj su posjet toj omiljenoj splitskoj crkvi zaključili zajedničkim fotografiranjem pred spomenikom fra Filipa Grabovca u predvorju franjevačkoga samostana.

Podjelite:

You may also like...