PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Zastupnica Baričević oduševljena projektom učeničke zadruge “Lumbrela” odlučila: Šalša ide u Hrvatski sabor

Ovih dana jedan je proizvod iz kabineta praktične nastave u Srednjoj školi Brač u Supetru postao tražen. I ne samo to, o njemu se naveliko govori na Braču.

Potražnja je velika, gotovo svakodnevno stižu nove narudžbe, a učenici će, kako sada stvari stoje, svakoga tjedna proizvod trebati pripremati zbog velikoga interesa. Radi se o šalši Ka’ nonina, domaćemu proizvodu učeničke zadruge “Lumbrela” koja je u tamošnjoj školi osnovana prije mjesec dana na osnivačkoj skupštini kada je usvojen plan i program rada te pravila zadruge.

Kulinarska i kreativna sekcija okupljaju 30 učenika
Zadruga ima dvije sekcije; jedna je kulinarska, ima već 20 učenika i vodi je nastavnik praktične nastave Zvonimir Ljaljić, dok je druga kreativna u koju se uključilo 10 učenika, a povjerena je voditeljici Neri Nejašmić. U vrlo kratkomu vremenu šalša Srednje škole Brač pobrala je simpatije šire javnosti. Treba li išta dodati ako vam kažemo da je prodaja šalše krenula i preko društvenih mreža, na Facebooku i Instragramu.

Počeli smo upisivati u zadrugu i vanjske članove
Kako nam je pojasnila Nera Nejašmić, zamjenica voditeljice zadruge Maje Terzić koja je i pokretač projekta, za našega današnjeg posjeta toj ustanovi, u radu zadruge već se uključilo 30 učenika, a prošli tjedan škola je krenula s upisivanjem vanjskih članova zadruge koji žele biti podrška projektu te bračke škole. — Počeli smo upisivati i članove koji nisu u školi, a žele biti dio zadruge. Javljaju nam se roditelji, zatim odgojno-obrazovni radnici. Škola je počela primati i donacije nakon što su čuli za projekt. Tako je Marinko Klepo iz Udruženja obrtnika Brač darovao školi litru varenika. Posjetila nas je i Tija Mlinac iz Poljoprivredne zadruge Supetar, održavši predavanje učenicima o vareniku, izvijestila nas je nastavnica Nejašmić, dodavši kako su za šalšu Ka’ nonina počele pristizati i online narudžbe, a potvrdila je i da potražnja nadilazi njihova očekivanja. — Izgleda da ćemo svaki tjedan trebati pripremati šalšu, oduševljeno će Nejašmić.

Ne isključujemo i druge djelatnosti
Govoreći o zadruzi, voditeljica kreativne sekcije naglasila je kako je za sada glavna djelatnost učeničke zadruge izrada šalše Ka’ nonino, ali nije skrivala mogućnost da se škola upusti i u druge aktivnosti koje će naravno prije svega ovisiti o interesu učenika. — Radimo u suradnji s javnom ustanovom Rera za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te smo za projekt dobili nepovratna sredstva iz Europske unije. Kao preduvjet nam je bio osnovati učeničku zadrugu što smo i učinili 15. listopada. Za sada smo u kulinarstvu, ali ne isključujemo i druge djelatnosti, napomenula nam je. Najavila je i da će se škola s projektom predstaviti i na gastro adventu u Splitu.

Zastupnica Baričević: Nosim šalšu u Hrvatski sabor
Školu je danas, 16. studenoga, u pratnji Edite Šore, predstavnice roditelja u upravnom vijeću “Lumbrele”, posjetila i bračka saborska zastupnica Danica Baričević, ugodno iznenađena proizvodom supetarske Srednje škole. — Znate što, nosim šalšu u Hrvatski sabor, sigurna sam da će se zastupnici oduševiti bračkim proizvodom. Prvo šalšu nosim saborskim zastupnicama, rekla je Baričević za posjeta kabinetu praktične nastave u kojoj je upravo zatekla učenike kako pod vodstvom nastavnika Ljaljića i Nejašmić vrijedno rade i pripremaju svoje proizvode. Baričević je pohvalila nastojanja nastavnika u školi i učenika te im čestitala na proizvodu. Nastavnici su je ukratko upoznali s projektom, a paket pripremljene šalše bio je spreman. Lijepo zapakirano u dizajniranim bočicama s logom projekta i logom zadruge šalša je spremna na put za Zagreb.

Baričević s vršiteljem dužnosti ravnatelja škole Jakšom Matulićem
U izjavi za BRAČ danas bračka saborska zastupnica naglasila je važnost javne ustanove Rera S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i projekta Mediteranska prehrana, koji je, pojasnila je, financiran iz europskoga programa “Interreg Mediterranean” i ukupna vrijednost mu je 3,7 milijuna eura. U projektu, ističe Baričević, sudjeluje 14 projektnih partnera iz 9 država s područja Mediterana, a usmjeren je na rješavanje popularizacije mediteranske prehrane. Baričević je dodala kako su s područja Splitsko-dalmatinske županije u projekt uključene četiri srednje škole, među kojima i Srednja škola Brač te jedna osnovna škola na otoku Hvaru. Za posjeta školi Baričević se nakratko susrela i s vršiteljem dužnosti ravnatelja škole Jakšom Matulićem koji je pri tom izrazio zadovoljstvo njezinom posjetom toj ustanovi.

Saborska zastupnica Danica Baričević posjetila je danas, 16. studenoga, u pratnji Edite Šore, predstavnice roditelja u Upravnomu vijeću učeničke zadruge “Lumbrela”, Srednju školu Brač u Supetru gdje se upoznala s projektom te zadruge. Projekt su joj približili voditelji sekcija učeničke zadruge, nastavnica hrvatskoga jezika i književnosti Nera Nejašmić i nastavnik stručnih predmeta Zvonimir Ljaljić (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...