Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

ZAVRŠENO IZJAŠNJAVANJE Brački zaposlenici u obrazovanju na referendumu rekli što misle o ponudi Vlade: neslužbeno doznajemo da su sve škole, i osnovne i srednje, odbile prijedlog sporazuma

U školama je završeno dvodnevno izjašnjavanje članova sindikata, i onih koji nisu članovi, a sudjeluju u štrajku u školskim ustanovama koji traje od 10. listopada. Sindikati su nakon pregovora s Vladom koje je vodio predsjednik Vlade Andrej Plenković, ponudili članovima prijedlog sporazuma, prema kojemu bi se zaposlenicima u obrazovanju plaća u 2020. godini povećala za kupuno 10,4 posto.

U školama je veliki odaziv prosvjetnih radnika u štrajku
No, sindikati nisu bili zadovoljni ponudom Vlade, jer je njihov zahtjev povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto a ne dodaci na plaću, kako im je ponuđeno. U školama na Braču veliki je odaziv prosvjetnih radnika u štrajku; u nekim školama 100 posto radnika je u štrajku, a u nekim školama tek poneki nisu u štrajku, ali ni ne odrađuju nastavu jer roditelji ne šalju djecu u školu. Neslužbeno doznajemo da u nekim školama učenici odrađuju praktičnu nastavu.

U svim bračkim školama prosvjetni radnici odbili su prijedlog Vladina sporazuma
U većini bračkih škola referendum je uglavnom proveden danas, 28. studenoga, na kojem su brački prosvjetari imali priliku reći što misle o prijedlogu Vlade. Prema rezultatima s kojima raspolažemo, sve bračke škole, i osnovne i srednje, odbile su prijedlog sporazuma koji im je ponudila Vlada na kraju pregovora u utorak, 26. studenoga. Doznajemo da je najveći broj izlaska na referendum, a što je i očekivano s obzirom na broj zaposlenika, bio u Osnovnoj školi Supetar. U svim školama rezultati referenduma su doznajemo uglavnom slični.

Tražimo rast koeficijenata, a ne dodatke na plaću
— Zar nas oni u Vladi doista ne razumiju, je li njima jasno što mi hoćemo. Mi nismo tražili dodatke na plaću. Zašto nas podcjenjuju? Tražimo rast koeficijenata, s time su u pregovore išli školski sindikati, rekla nam je ogorčena učiteljica, dodavši kako s Vladinom ponudom tek sada ima motiv nastaviti štrajk. Puna su im usta učitelja i obrazovanja, a kada treba platiti, onda se izmotavaju, rekla nam je jedna učiteljica, ne skrivajući zadovoljstvo zbog snage koju su pokazali učitelji u višednevnom štrajku.

Sutra će i službeno biti objavljeni rezultati referenduma
O rezultatima izjašnjavanja po bračkim školama izvijestiti ćemo vas sutra, kada su školski sindikati najavili da će u 11.00 sati na tiskovnoj konferenciji izvijestiti o službenim rezultatima referenduma. Ono što je sigurno je da se štrajk u školama nastavlja i dalje. Do kada, to u ovom trenutku nitko ne zna. Za očekivati je da će Vlada i školski sindikati trebati ponovno za stol i u maratonske pregovore. Učitelji su izgleda rekli svoje.

– U protekla dva dana, 27. i 28. studenog, u svim školama održan je sindikalni referendum na kojem su se članovi sindikata i ostali radnici koji sudjeluju u štrajku mogli izjasniti o prijedlogu sporazuma koji je zaposlenicima u obrazovanju ponudila Vlada Republike Hrvatske. Sutra će i službeno biti poznati rezultati izjašnjavanja u školama (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...