PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Županija obavijestila škole da izbjegavaju održavanje nadoknade nastave subotom; Ministarstvo zatražilo da škole do 16. prosinca dostave zahtjeve za izmjenom školskih kalendara

Još uvijek nije poznat način na koji će se odrađivati nadoknada nastavnih dana koji su izgubljeni u tijeku štrajka u školama. Već smo su pisali da su ravnatelji na Braču predložili da se usuglasi zajednički model nadoknade nakon što su održali stručni aktiv. Potvrdila nam je to voditeljica aktiva ravnatelja na Braču Milka Restović, ravnateljica Osnovne škole u Milni.

Čeka se odluka Ministarstva obrazovanja o izmjenama školskoga kalendara
U međuvremenu, Splitsko–dalmatinska županija kao osnivač škola na Braču poslala je dopis školama. — Očekujemo da ćemo kroz idući tjedan dobiti službenu informaciju, odnosno odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja o izmjenama i dopunama školskoga kalendara koji bi trebao sadržavati skraćenje zimskih praznika, održavanje nastave u već predviđene dane proljetnih praznika i kratko produženje nastavne godine za preostali fond nastavnih dana do ispunjenja istoga predviđenoga školskim kalendarom.

Škole trebaju izbjegavati nadoknadu nastave subotom
Ono što je iz dopisa poslanoga školama gotovo pa sigurno je da neće biti nadoknade nastave subotom. — Škole trebaju svakako izbjegavati održavanje nadoknade nastave subotom zbog povećanja troškova koji se odnose na organizaciju i održavanje iste (prijevoz, energenti, i dr.) koji nisu planirani u financijskim planovima škola za 2019. godinu, a koje snosi Županija, stoji u dopisu upućenom školama. Nadoknadi nastave subotom zasigurno nisu skloni ni roditelji ni učenici, s obzirom da vikendima planiraju druge aktivnosti, a za škole na otoku ostale i problem organiziranja školskoga prijevoza učenicima, kada se zna da gotovo sve škole na Braču imaju učenike putnike. No, službeni stav roditelja još nije poznat jer se do njega može doći samo kroz izjašnjavanje roditelja na Vijeću roditelja koje je ustrojeno u svakoj školi.

Škole su dužne što hitnije donijeti plan nadoknade
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 6. prosinca uputilo je obavijest o nadoknadi nastavnih dana provedenih u štrajku ravnateljima ustanova i upravnim odjelima u županijama. — Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavještava sve osnovne i srednje škole da su dužne što hitnije donijeti plan nadoknade za svoju ustanovu. Škole koje će mijenjati vrijeme praznika ili produljiti trajanje nastavne godine dužne su dostaviti prijedlog izmjena Županijskom upravnom odjelu nadležnom za poslove obrazovanja koji će Ministarstvu dostaviti ujedinjeni zahtjev za sve škole koje su tražile, i to najkasnije do 16. prosinca.

Prioritet je nenastavne dane pretvoriti u nastavne
Iz dopisa Ministarstva jasno je da modeli nadoknade nastave ostaju u vidu skraćivanja zimskih učeničkih praznika, zatim skraćivanju proljetnih praznika i produženju nastavne godine do 26. lipnja. Ministarstvo ističe da prilikom planiranja nadoknade nastavnih dana treba slijediti prioritete. Jedan od njih je svakako mogućnost da škole dane koje su proglasile nenastavnim, izmjenama prebace u nastavne dane. Takvom se nadoknadom neće dobiti puno dana, pa je Ministarstvo za drugu mogućnost istaknulo nadoknadu subotom.

Osnovne škole koje rade u više od dvije smjene mogu održati nadoknadu i subotom
No, održavanje nastave subotom regulirano je Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, prema kojem osnovne škole koj rade u više od dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom, a takvih škola na Braču ne postoji. Ministarstvo ipak ističe da osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojemu se zbog nenastavnoga dana ili neradnoga dana, odnosno održavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je, kako stoji u dopisu, u radnome tjednu bilo manje od pet nastavnih dana. Srednje škole mogu održati nadoknadu subotom ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada, podsjećaju iz Ministarstva.

Umjesto 13. siječnja povratak u školske klupe 7. siječnja
Treća mogućnost je odstupanje škola od utvrđenih rokova za odmor učenika, a o čemu će odlučiti ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na zahtjev škole i Županijskoga upravnog odjela. Preporuka, i gotovo sigurno rješenje, je da će se učenici u drugom polugodištu umjesto 13. siječnja u školske klupe vratiti u utorak 7. siječnja, čime će se dobiti četiri nastavna dana. Isto tako, preporuka je Ministarstva da proljetni praznici traju od 10. do 13. travnja.

Ministarstvo će odobriti produljenje nastavne godine najkasnije do 26. lipnja
Posljednja mogućnost koja se u svim školama čini izglednom je produženje nastavne godine i nakon 17. lipnja. Ministarstvo pri tom podsjeća da se produljenje nastavne godine može ostvariti samo odlukom Županijskoga upravnog odjela, i uz prethodnu suglasnost Ministarstva. Ono je već istaknulo da će odobravati produljenje nastavne godine najduže do 26. lipnja za učenike osnovnih i srednjih škola, dok će se za učenike završnih razreda srednje škole nastava moći produljiti do 29. svibnja.

— Škole trebaju svakako izbjegavati održavanje nadoknade nastave subotom zbog povećanja troškova koji se odnose na organizaciju i održavanje iste (prijevoz, energenti, i dr.) koji nisu planirani u financijskim planovima škola za 2019. godinu, a koje snosi Županija, stoji u dopisu koji je Osnivač, odnosno Splitsko-dalmatinska županija, uputio školama (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...