Grad Supetar

Ivana Marković u velikom intervjuu za BRAČ danas: “U ključnim trenucima krize pokazala sam da znam upravljati svakom situacijom, povezivati ljude, ali i donositi bitne odluke kada je to potrebno”

Gradonačelnica Ivana Marković (SDP), prva žena Grada Supetra, već drugi mandat na čelu Grada privodi kraju. Ključeve Grada preuzela je još 2013. godine iz ruku HDZ-ova gradonačelnika Dinka Hržića. S početnim teškoćama u poslovanju Grada, malo-pomalo gradonačelnica je izgradila svoj imidž, podigla Grad Supetar “na noge”, usmjerila jedini brački grad prema važnim i značajnim projektima koji već godinama žive “punim plućima”, a lokalna sredina razvija se i napreduje.

Od predškolskoga uzrasta pa sve do starije životne dobi u Gradu Supetru moguće je pronaći različite programe i projekte koji se iz godine u godinu ostvaruju. U više navrata gradonačelnica Marković rado je s javnošću podijelila činjenicu da je Grad Supetar usmjeren prema demografskom razvoju, ukazujući na pozitivne demografske trendove, zatim osiguravanju što boljih uvjeta za mlade kako bi nastavili živjeti u svojoj otočnoj sredini te brigom prema poduzetnicima i gospodarstvenicima. Ovo posljednje posebno je došlo do izražaja u korona krizi, obilježenoj otežanim poslovanjem brojnih poduzetnika, a Grad je kroz pakete mjera i pomoći nastojao ublažiti još uvijek nesagledive posljedice krize.

K tomu, Grad Supetar bilježi i pozitivne pomake što se tiče zaposlenosti. Službeni podaci o zaposlenosti u 2017. godini koje je objavio Državni zavod za statistiku ukazuju da je Grad apsolutni rekorder po rastu broja zaposlenih u Hrvatskoj, ali i u čitavomu petogodišnjem razdoblju, od 2013. do 2017. godine. Grad je nadalje bio nominiran i za nagradu u dvije kategorije: demografija i kvaliteta života. Supetar je, valja istaknuti, i među prvim otočnim gradovima u Hrvatskoj koji je implementirao Smart City usluge građanima, i tako ide u korak s vremenom te radi na poboljšanju kvalitete i dostupnosti svojih usluga.

Posljednji mjeseci drugoga mandata gradonačelnice Marković prilika su za retrospektivu, za pogled unatrag, kratak osvrt i analizu onoga što je do sada učinjeno na području Grada Supetra, ali s pogledom na budućnost i ono što Grad očekuje u sljedećem razdoblju. Gradonačelnica je u intervjuu za BRAČ danas rado istaknula značajnija ostvarenja iz predizbornoga programa u njezinu mandatu koji uskoro završava. Čitateljima je, osim toga, otkrila i izlazak na lokalne izbore koji će se održati u svibnju te ujedno najavila što će biti prioritet u njezinu novomu mandatu na čelu Grada, ako joj građani prethodno na izborima ukažu povjerenje.

Najveći dio proračunskih sredstava rezerviran je za ugovorene projekte

Gradsko vijeće grada Supetra na 39. sjednici održanoj 15. prosinca 2020. godine usvojilo je Proračun Grada Supetra za 2021. godinu. Planirani prihodi gradskoga proračuna iznose 42,2 milijuna kuna, dok su rashodi planirani u iznosu od 47,1 milijun kuna. Molim Vas da čitateljima portala BRAČ danas predstavite važnije naglaske Proračuna Grada Supetra te razvojni plan Grada s obzirom na planirana proračunska sredstva.

Grad Supetar izradio je proračun prilagođen situaciji u kojoj se nalazimo. Najveći dio sredstava rezerviran je za već ugovorene projekte: završne situacije za rekonstrukciju i energetsku obnovu zgrade vrtića, izgradnju vatrogasnoga doma za koji smo dobili preko 15,5 milijuna kuna EU sredstava, projekt Zaželi, cjelodnevni rad u Dječjemu vrtiću Mrvica. U Proračunu planiran je i završetak druge faze Jobove ulice i manji komunalni radovi po mjestima: uređenje ljetnoga kina, tribine i zgrada stare škole u Mircima, sanacija zida u Splitskoj, uređenje sportskoga terena u Škripu, zadružni dom, komunalna uređenja ulica i rasvjete i sl. U proračunu su predviđena također i sredstava za razvoj projekata Smart City koji se također financiraju iz EU sredstava, tako da je građanima već na raspolaganju E–Supetar, a uskoro ćemo predstaviti E–Promet. Veliki dio proračuna odnosi se na financiranje rada predškolskoga odgoja, knjižnice, održavanje javnih površina, civilne i vatrogasne zaštite. Nažalost, sredstva komunalnoga doprinosa iz kojega se financira izgradnja smanjena su više od 70 posto pa su nam samim time smanjene i mogućnosti za neke značajnije projekte.
U proračunu smo se pokušali uskladiti s vrlo teškom situacijom i financijskim posljedicama pandemije koje su smanjile redovne prihode Grada za više od 45 posto. Ono što nismo smanjivali su socijalna davanja, stipendije i pomoći. Sve ostalo može čekati bolja vremena.

Dokaz koliko je važno udruživanje, povezivanje i zajedništvo

Kapitalni projekt Grada Supetra je bez dvojbe izgradnja vatrogasnoga doma u poduzetničkoj zoni “Žedno-Drage” u Supetru. Još sredinom listopada 2019. godine potpisali ste s građevinskom tvrtkom Lavčević d.d. Ugovor o izgradnji čija je vrijednost 20,4 milijuna kuna. Najveći dio sredstava, njih 15,5 milijuna kuna, su europska sredstva. Koja je važnost toga projekta za Grad Supetar i ostale jedinice lokalne samouprave, a posebno one koje su izravno uključene u projekt. Kada očekujete da bi vatrogasni dom mogao biti dovršen, a vatrogasci DVD-a Supetar preseljeni u nove prostore?

Zaista sam i emotivno vezana za ovaj projekt jer sam na njemu zajedno s kolegama radila još od kolovoza 2013. godine. Mnogi nisu vjerovali da ćemo ovaj, desetljećima sanjan san naših vatrogasaca, realizirati, ali smo bili uporni i kada nije bilo dostupnih natječaja za ovakvu vrstu projekta. Predstavili smo ideju zajedničkoga vatrogasnoga doma i zajedničkoga Plana zaštite od požara u Ministarstvu poljoprivrede. Reakcija je bila odlična te je Europa na temelju naše inicijative pokrenula mjeru za financiranje zajedničkih vatrogasnih domova. Ovo je primjer koliko je bitno udruživanje, povezivanje i realizacija projekta na razini više jedinica lokalne samouprave ili cijeloga otoka. Izgradnjom vatrogasnoga doma riješili bismo nekoliko problema odjednom, povećali preventivu i ostvarili sigurnost naših stanovnika. Konačan cilj nije samo stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i protupožarno djelovanje naših vatrogasaca već i njegova implementacija u cjelokupni društveni i gospodarski dio života Supetra, Postira, Sutivana i Nerežišća, pa i našega otoka u cjelini, kako bi na kraju postao ne samo mjesto za obuku i educiranje novih vatrogasaca, već i kao mjesto okupljanja našega puka, a posebice mladih. Završetak radova očekujemo u lipnju ove godine te nakon toga i useljenje.

Najveći dio sredstava usmjerili smo prema projektima za djecu

Broj polaznika u Dječjemu vrtiću Mrvica, kao i Osnovnoj školi Supetar, u stalnomu je porastu. Više puta ste javno isticali da je u središtu Vašega mandata na čelu Grada sustavno ulaganje u predškolski odgoj i obrazovanje, u djecu i mlade te različiti demografski programi. Jedan od projekata koji Grad Supetar provodi već nekoliko godina je “Sritna dica – sritan Grad”. Kome je namijenjen gradski projekt te na koji način pomaže djeci predškolske dobi, učenicima osnovne i srednje škole?

Jedan od naših najvažnijih prioriteta u oba mandata su upravo bila djeca. Stvorili smo uspješan program “Sritna dica – Sritan Grad”, koji već treću godinu za redom prati djecu od trenutka njihova rođenja do prvoga zaposlenja ili odlaska na fakultet, i to kroz niz odluka i mjera zahvaljujući kojima smo ostvarili rezultate koji su prepoznati i na razini RH. Rezultati provođenja ove politike su konkretni, a u svim istraživanja na razini države, Grad Supetar nalazio se u top 10 gradova te dok pratim lokalne kampanje ostalih gradova vidim da kandidati obećavaju nešto što je u Gradu Supetru uvedeno prije 3 godine. Jedan primjer toga su i naknade za novorođene.

Grad Supetar ima jednu od najvećih naknada za novorođenu djecu u Hrvatskoj. Povećanje naknade je bio dio našega predizbornoga programa koji smo ispunili 2018. godine povećavanjem naknada za novorođenčad za 1.000,00 kuna, pa sada iznose 5.000,00 kuna za prvo dijete, 7.000,00 za drugo, 9.000,00 za treće i čak 15.000,00 za četvrto dijete u obitelji. Grad u kojemu sva djeca u osnovnoj školi imaju besplatne knjige, radne bilježnice i pisanke. Jedan smo do 10 gradova u Hrvatskoj po visini sufinanciranja cijene vrtića (2019.) te Grad koji ima jedne od najvećih iznosa stipendija za studente u RH (2019.). Dajemo nagrade za najbolje učenike OŠ Supetar, potičemo upis u Srednju školu Brač, sufinanciramo obitelji s više djece i dr.

Zahvaljujući ovomu programu bili smo nominirani u top 5 malih gradova u dvjema kategorijama: kvaliteta života i demografija. Ovo je naravno samo administrativni dio pretpostavki koje bi nam trebale omogućiti ostvarenje zacrtanoga cilja, a jasno je da aktivno provođenje jedne ovako ambiciozne politike zahtjeva puno širi i kompleksniji pristup od donošenja desetak novih mjera. Zato smo u proteklomu razdoblju najveći dio sredstava usmjerili prema realizaciji projekata za našu djecu, osiguravanje svih pretpostavka za suvremen predškolski odgoj.

 

– Grad Supetar ima jednu od najvećih naknada za novorođenu djecu u Hrvatskoj. Povećanje naknade bio je dio našega predizbornoga programa koji smo ispunili 2018. godine povećavanjem naknada za novorođenčad za 1.000,00 kuna, pa sada iznose 5.000,00 kuna za prvo dijete, 7.000,00 za drugo, 9.000,00 za treće i čak 15.000,00 za četvrto dijete u obitelji, poručila je u intervjuu gradonačelnica Ivana Marković (foto: J. Bašić)

U proteklih godinu i po u predškolski odgoj uloženo 13 milijuna kuna

Energetska obnova Dječjega vrtića Mrvica zaslužuje također pozornost javnosti. Obnovljena zgrada vrtića otvorena je 17. rujna prošle godine. Kako ste financirali projekt, kojim sredstvima i što je sve učinjeno u tijeku obnove Dječjega vrtića Mrvica?

Radilo se o jednomu izrazito zahtjevnomu projektu gdje smo doslovno cijelu zgradu morali rastavili i rekonstruirati u energetski učinkovit i moderan vrtić. Bilo je izrazito teško organizirati normalan rad vrtića s radovima tako da ovim putem zahvaljujem roditeljima i zaposlenicima na strpljenju. Posebno veliko hvala ravnateljici Ireni Caglević na suradnji na dobrobiti naše djece.
Sjećam se jednom, dok sam prije 7–8 godina vodila sina u vrtić, nisam znala je li hladnije vani ili unutra. Situacija s instalacijama, sustavom grijanja i hlađenja u zgradi bila je na rubu kolapsa te je rekonstrukcija bila nužna. Kuhinja je bila u očajnomu stanju do te mjere da su sa zidova otpadale pločice.

Projekt smo počeli planirati još 2014. godine, ali nikako financijski nismo uspjeli zaokružiti priču. Zato smo aplicirali na više natječaja i razliku zaokružili zaduženjem kreditom HABOR-a. Projekt je bio jako zahtjevan jer smo staru zgradu trebali potpuno rekonstruirati te smo u jednomu trenutku mislili da nikad neće doći do kraja, ali uspjeli smo te sam izrazito ponosna na današnji standard predškolskoga odgoja. Djeca od prošle godine imaju i mogućnost produljenoga boravka u vrtiću u svrhu olakšavanja poslovnih i obiteljskih obaveza roditelja djece, korisnika rane i predškolske usluge obrazovanja. Ovim projektom usluge Dječjega vrtića Mrvica značajno su unaprijeđene, nabavljena je i didaktička te dodatna oprema za adekvatnu vrtićku uslugu.

Ukupna ulaganja u predškolski odgoj u proteklih godinu i po iznose preko 13 milijuna kuna te su najveća ulaganja od izgradnje vrtića. Ovim ulaganjima ostvarili smo i naša predizborna obećanja o upisu sve djece u vrtić, otvaranju novih jasličkih grupa i realizaciji rekonstrukcije vrtića. Radi ovoga projekta morali smo odgoditi neke druge projekte, ali svakako je ovo bio prioritet protekloga razdoblja te je sigurnost i udobnost naše djece svima nama na prvomu mjestu.

Smatrali smo da u krizi treba pomoći sugrađanima koji su pogođeni

Proteklu godinu obilježila je snažna gospodarska i financijska kriza, kao i pad prihoda na svim razinama uzrokovan pandemijom koronavirusa. Kako se Grad Supetar financijski nosio s krizom i otežanim poslovanjem brojnih gospodarstvenika i poduzetnika na području Grada, a zbog čega su sigurno bili usporeni priljevi sredstava u Proračun. Kako ste financijski završili prošlu godinu te jeste li zbog financijskih poteškoća bili primorani odgoditi planirane projekte?

Vrijeme pandemije i korona krize ispred nas je stavilo brojne izazove, u potpunosti promijenilo naše prioritete i proteklih godinu dana s mjerama koje smo donosili u okviru Grada, željeli smo pomoći onima koji su najpogođeniji krizom. U proteklomu razdoblju ugostitelje i poduzetnike oslobodili smo preko 700.000,00 kuna poreza, prireza, komunalne naknade, javnih površina, zakupa gradskih prostora. Također smo smanjili cijene javnih površina za 30 posto kako bismo na bilo koji način olakšali svima koji su najviše bili pogođeni krizom.

Prihodi u Gradu smanjeni su za preko 40 posto te je to značilo odgodu nekih projekata koje smo bili zacrtali kao komunalne projekte, nove sportske sadržaje i sl., ali smo smatrali da u ovoj krizi treba pomoći našim sugrađanima koji su najpogođeniji krizom, a za projekte će sigurno biti vremena. Danas imamo spremno preko 50 projekata s gotovom dokumentacijom za novo EU obračunsko razdoblje 2021.-2030. te će svakako pomalo svi doći na red.

Rijetka smo lokalna samouprava s mjerama koje smo uveli

Posljedicama koronavirusa posebno su pogođeni obrtnici, gospodarstvenici, poduzetnici, ali i djelatnici u turizmu koji, između ostaloga, pune Proračun Grada. Na koji način je Grad Supetar pomagao poduzetnike u tijeku potpunoga i djelomičnoga zatvaranja zbog odluka Nacionalnoga stožera civilne zaštite koje su za cilj imale sprječavanje širenja pandemije.

Kao što sam gore kazala, u proteklomu razdoblju ugostitelje i poduzetnike oslobodili smo preko 700.000,00 kuna poreza, prireza, komunalne naknade, javnih površina, zakupa gradskih prostora. Također smo smanjili cijene javnih površina za 30 posto kako bismo na bilo koji način olakšali svima koji su najviše bili pogođeni ovom krizom. Koliko mi je poznato jedna smo od rijetkih jedinica lokalne samouprave na Braču koja smo uveli ove mjere. Osim ovoga, u najtežemu vremenu svim poduzetnicima smo podijelili zaštitnu opremu, maske, dezinficijense, raspisali natječaj za izravnu novčanu pomoć i ono što je najvažnije bili smo u stalnomu kontaktu sa svima kako bismo im pružili podršku.

Odvajanje otpada na “kućnom pragu” važan je korak prema očuvanju životne sredine

Početkom ožujka u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenut je projekt “Odvajanje otpada na kućnom pragu” koji zajednički ostvaruju Grad Supetar i Komunalno društvo GRAD d.o.o. Koji je cilj projekta, kako je financiran i na koji način građani mogu sudjelovati u očuvanju životnoga okoliša?

Uvođenjem sustava odvajanja otpada na “kućnomu pragu”, podignut ćemo kvalitetu usluge u Supetru, Mircima, Škripu i Splitskoj, ali i napraviti važan iskorak ka očuvanju životne sredine. Od 2018. godine započeli smo sa sustavom prikupljanja miješanoga otpada na kućnomu pragu putem čipiranih spremnika. Sad to proširujemo i na spremnike reciklabilni otpad te će Komunalno društvo GRAD d.o.o. podijeliti svakomu kućanstvu spremnike za papir i plastiku uz već postojeće za miješani komunalni otpad. Spremnici će omogućiti svim građanima da u što većoj mjeri odvajaju otpad i tako, između ostaloga, doprinesu zaštiti i očuvanju okoliša kroz recikliranje i ponovnu uporabu sirovina. Također, očekujemo i da će se na ovaj način smanjiti količina otpada koja se zbrinjava odlaganjem na deponiju Kupinovica jer sav razvrstan otpad odvodi za to ovlašten koncesionar te se on ne deponira na našemu deponiju. Procijenjeni iznos nabave spremnika za potrebe Grada Supetra iznosio je 1.745.143,06 kuna, s time da će Fond financirati 85 posto, a Grad Supetar 15 posto. U proteklomu razdoblju u gospodarenju otpadom uložili smo preko 10 milijuna kuna u nabavku nove opreme, vozila, dokumentacije.

Regionalni centar Lećevica još je samo slovo na papiru

Od 1. veljače 2020. godine zatvoreno je odlagalište otpada Košer kod Gornjega Humca, a otpad s područja sedam jedinica lokalne samouprave preusmjeren na gradsko odlagalište otpada Kupinovica. Za Grad Supetar i Gradsko vijeće grada Supetra Odluka o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta na području RH, prema kojoj ste postupili, je sporna, a podnijeli ste Ustavnomu sudu i tužbu kako bi se preispitala usklađenost Odluke s Ustavom. Kakva je budućnost Kupinovice s obzirom na postojeće kapacitete te kada će krenuti sanacija gradskoga odlagališta otpada?

Poznat je moj stav o Odluci Ministarstva zaštita okoliša i održivoga razvoja Republike Hrvatske o zatvaranju deponija Košer te smo upotrijebili sve zakonske instrumente za osporavanje te Odluke kao i tužbu Ustavnomu sudu. Inspekcija nas je natjerala novčanim kaznama da idemo u proceduru prihvata otpada s čitavoga otoka Brača i dok je odluka o dinamici i redosljedu zatvaranja deponija na snazi, drugoga izbora nemamo. Zato smo se maksimalno posvetili rješavanju sanacije deponija: ishodili smo građevinsku dozvolu, obavili javno savjetovanje prije raspisivanje natječaja, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost oformili komisiju za javnu nabavku. Trenutno čekamo dokument o darovanju viška iskopa materijala s ceste Pučišća – Povlja koje će investiciju sanacije smanjiti za oko 8 milijuna kuna. Po dobivanju toga dokumenta raspisujemo natječaj za odabir izvođača s kojim ćemo započeti prvu fazu sanacije deponija Kupinovica. Budućnost deponija Kupinovice ovisi će o Splitsko-dalmatinskoj županiji i regionalnomu centru Lećevica koji je još samo slovo na papiru.

Za transparentnost smo zadnjih godina dobivali najveću ocjenu

Grad Supetar je među prvim otočkim gradovima postao Smart City s postupnim uvođenjem različitih aplikacija koje bi trebale olakšati pristup građana uslugama Grada. Strategija razvoja tzv. pametnoga grada usvojena je za razdoblje od 2019. do 2023. godine. Što Smart City sve omogućuje građanima Grada Supetra i njihovim gostima?

Digitalizacija procesa i transparentnost poslovanja prioriteti su koje smo postavili od samoga početka. Grad Supetar postao je prvi otočni grad u Hrvatskoj koji je usvojio Operativni plan razvoja Smart City Supetra 2019.-2023. i E–usluge te je to uvjetovalo ubrzanje procesa unutar Grada, uštedu sredstava i lakši kontakt s građanima. U 2020. godini bili smo nominirani među 5 Smart City malih gradova u RH na što smo zaista ponosni te smo zadnjih godina za transparentnost od Instituta za financije dobivali najveću ocjenu – 5.

Cilj operativnoga plana razvoja Smart City Supetar je novi drugačiji korak prema strateškomu promišljanju razvoja grada u novomu digitalnom dobu prilagođen lokalnomu okruženju s ciljem povećanje transparentnosti poslovanja i otvorenosti prema svojim građanima radi podizanja kvalitete i standarda života! Ističemo više projekata: Tijekom 2020. Grad Supetar je na području svoga grada postavio pristupne točke za wifi na tri lokacije, i to Muzej otoka Brača u Škripu te u Supetru, zgrada gradske uprave i zgrada “Ribar” te se prepoznaje pod nazivom WiFi4EU. Sredstva u 100-postotnomu financiranju odobrena su od EU.

E–Usluge građanima omogućavaju brži i jednostavniji pristup zahtjevima i uslugama iz udobnosti vlastitoga doma, ujedno štedeći vrijeme potrebno za uobičajene administrativne poslove. Osim brojnih pogodnosti za građane Supetra, Miraca, Škripa i Splitske ubrzano je i djelovanje javne uprave u svrhu postizanja što veće učinkovitosti rada, racionalnijega korištenja proračunskih sredstava te transparentnijega i kvalitetnijega pružanja usluga građanima.

Grad Supetar od 2019. godine koristi sustav održavanja komunalne infrastrukture koji omogućava pametno rukovođenje i upravljanje terenskim radovima ili intervencijama na način da je svaka intervencija prostorno, vremenski i kategorijski evidentirana u sustavu kroz cijeli svoj razvojni ciklus.

Trenutno radimo na projektu E–promet i E–romobili koji će uskoro biti dostupni javnosti. E–promet je prometno rješenje za rasterećenje središta grada od kolona za ukrcaj na trajekt uvođenjem sustava praćenja i dojave o stanju u prometu s ciljem očuvanja i održivoga razvoja prostora, infrastrukture, zaštita okoliša i prirode.

Od oporbe nije bilo nikakvih rješenja, nego samo negativna i destruktivna politika

U Gradskomu vijeću vladajuću većinu čine vijećnici Kluba SDP–HSU. Oporbu predstavljaju vijećnici gradske organizacije HDZ-a i nekoliko nezavisnih vijećnika. Kako ocjenjujete rad predstavničkoga tijela građana i jeste li zadovoljni suradnjom s Gradskim vijećem Grada Supetra? Smatrate li da gradski vijećnici zastupaju interese Grada Supetra i da su dobro odradili četverogodišnji mandat koji je pri kraju?

U mandatu koji je iza nas donijeli smo veliki broj odluka za funkcioniranje Grada, ali i za realizaciju važnih projekta. Na početku svoga prvoga i drugoga mandata svim vijećnicima kazala sam da sam spremna na suradnju i da su im moja vrata uvijek otvorena te da bih bila sretna kada bi oporba nudila i neka realna rješenja i projekte, a ne samo negativnu kritiku.

Nažalost, u ovomu mandatu toga nije bilo te od oporbe nije bilo nikakvih rješenja već baš suprotno, konstantna negativna i destruktivna politika. Smatram da na lokalnoj razini ne bi trebala biti toliko izražena politika i stranačka pripadnost jer se radi o realizaciji projekata na dobrobiti naših građana, a rijetko kada o ideološkim pitanjima. Također, neki nezavisni vijećnici uopće nisu bili zainteresirani za rad vijeća pa na većinu sjednica nisu dolazili, a kamoli raspravljali i predlagali. Neki vijećnici oporbe na sjednicama vijeća pokušavali su rješavati svoje privatne probleme. Vjerujem da će se svatko od njih prepoznati u ovome.

Oporba većinu stvari pokušava pokazati na pogrešan način dizanjem panike, kao npr. u slučaju otvaranja jasličkih grupa, zatim iznošenjem lažnih podataka u slučaju uređenja parkinga na mjestu bivše benzinske stanice i sličnih projekata pokušavajući projekte koje smo realizirali i koje ljudi vide, na sve moguće načine pokazati u lošemu svijetlu. To je smjer koji su oni izabrali i odavno se na to ne osvrćem. Iz iskustva znam da ljudi ne vole negativne stvari, vide napredak koji smo uradili te očekuju da nakon svake kritike stoji i rješenje te inicijativa, a toga uopće nije bilo. Uostalom vrlo brzo ćemo vidjeti njihova kadrovska rješenja i viziju za grad.

Realizirani projekti garancija su da ćemo izgraditi i novu osnovnu školu

Gostujući u jednoj televizijskoj emisiji početkom godine najavili ste da izlazite ponovno na izbore za gradonačelnicu Supetra, izrazivši, pri tom, zadovoljstvo odrađenim u Gradu Supetru u proteklomu mandatu. Možete li čitateljima portala BRAČ danas potvrditi kandidaturu za novi mandat na čelu Supetru? Koji će biti značajniji naglasci Vašega programa s kojim ćete nastupiti pred biračima?

Kandidiram se za treći mandat jer iza sebe imam konkretne i vidljive rezultate te sam sa svojim kolegama realizirala projekte koji su se obećavali više od 20 godina i to ću samo nabrojiti one ključne: premiještanje benzinske stanice i uređenje parkinga na mjestu bivše, sportska dvorana, razvoj poslovne zone, nove jaslične grupe i rekonstrukcija vrtića, zgrada vatrogasnoga doma DVD-a Supetra, privezište Vlačica, nova dječja igrališta,…

Kandidiram se jer sam u ključnim trenucima krize pokazala da znam upravljati svakom situacijom, povezivati ljude, ali i donositi bitne odluke kada je to potrebno. Od problema nisam nikada bježala, baš suprotno, to mi je izazov te sam se radi toga prvi put i kandidirala. U vremenima krize na upravljačkim mjestima trebaju biti ljudi koji su se u istima dokazali te koji imaju iskustva u najtežim situacijama.

Od ključnih i tzv. povijesnih projekata koje smo 2013. godine obećali ostala je izgradnja nove osnovne škole koja mora biti prioritet Grada Supetra do 2025. godine i koju ću, kada ponovo osvojim mandat, sigurno realizirati. Trenutno smo u postupku ishođenja lokacije dozvole te ugovaranja glavnoga projekta. To je moj prioritet i glavni projekt razdoblja koje je pred nama, a realizirani projekti garancija su da ću to i ostvariti. Program za 2025. godinu smo već izradili, u razgovoru smo s mnogo novih i mladih ljudi koji su spremni uključiti se i dati nam podršku za novi mandat.

– Vrijeme pandemije i korona krize ispred nas je stavilo brojne izazove, u potpunosti promijenilo naše prioritete i proteklih godinu dana s mjerama koje smo donosili u okviru Grada, željeli smo pomoći onima koji su najpogođeniji krizom. U proteklomu razdoblju ugostitelje i poduzetnike oslobodili smo preko 700.000,00 kuna poreza, prireza, komunalne naknade, javnih površina, zakupa gradskih prostora. Također smo smanjili cijene javnih površina za 30 posto kako bismo na bilo koji način olakšali svima koji su najviše bili pogođeni krizom, rekla je za BRAČ danas gradonačelnica Marković (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...