Petar Pero Maričić ide na izbore za gradonačelnika: “Želim pokazati građanima da mi je stalo i do njih i do ovoga Grada. Grad čine svi njegovi građani, a ne samoprozvana politička elita”

Grad Supetar nalazi se pred lokalnim izborima. Oni su i službeno raspisani, a održat će se 16. svibnja. Sudbinu jedinoga bračkoga grada, njegov pravac i razvoj te budućnost sljedeće četiri godine usmjerit će birači koji će birati gradonačelnicu ili gradonačelnika. Jedno je sigurno: sadašnja gradonačelnica Ivana Marković neće biti jedini kandidat na izborima, pa u Gradu Supetru “festival demokracije” mnogi s nestrpljenjem iščekuju.

Hoće li ključevi grada i dalje ostati u rukama sadašnje gradonačelnice koja privodi kraju već drugi mandat ili će ih predati u ruke nezavisnoga kandidata pitaju se mnogi, no svoj pravorijek reći će birači izlaskom na birališta. Iz supetarskoga SDP-a stiže podrška aktualnoj gradonačelnici Marković za trku po treći mandat, no ni supetarski HDZ ne promatra nijemo zbivanja na području Grada Supetra. Uvjereni su, vrijeme je za promjene, za nove snage, za novoga bračkoga poteštata. I premda HDZ, koji se nalazi u oporbi, neće imati kandidata za gradonačelnika iz svojih redova, odlučio je čvrsto podržati kandidaturu Petra Pere Maričića, nezavisnoga vijećnika u aktualnomu sazivu Gradskoga vijeća, te za njega tražiti naklonost supetarskoga biračkoga puka.

Mladi kandidat, turističkoga obrazovanja, generalni direktor u hotelskomu poduzeću Svpetrvs hoteli, koji za sebe voli reći da je odrastao u turizmu, spreman je svoja znanja i vještine usmjeriti u turistički razvoj Grada Supetra. Turizam se, kako kaže, ne smije događati, on treba biti nositelj razvoja Grada. Iz poslovnoga svijeta, privatnoga sektora, poznati su mu stvarni problemi na terenu, radosti i brige poduzetnika. No, otvoreno tvrdi kako Grad nije dovoljno učinio u brizi za poduzetnike, za one koji u značajnoj mjeri osiguravaju sredstva u gradskom proračunu. Ozbiljno zamjera aktualnoj gradskoj vlasti manjak otvorenosti prema poduzetnicima i potencijalnim investitorima koji su, kako tvrdi, mogli osnažiti Supetar.

Nadobudan, odmjeren i odvažan odlučio je u izbornu “arenu” tražeći povjerenje svojih sugrađana. No, valja naglasiti – ne bez političkoga iskustva. Dovoljno je istaknuti da je Maričić zadnjih osam godina, puna dva mandata, aktivni član Gradskoga vijeća grada Supetra, a još 2013. godine jednoglasno izabrani predsjednik Gradskoga vijeća. Istina, tada stranački, kao član Hrvatske narodne stranke, ali veći dio kao nezavisni vijećnik s jasnim i otvorenim stavovima koje je artikulirao o problematici Grada Supetra. I na prethodnim lokalnim izborima, godine 2017., bio je spreman javno se zauzeti za dobrobit Grada boreći se za naklonost birača.

U intervjuu za BRAČ danas Maričić progovara o svomu političkom angažmanu, o tomu što ga je potaknulo da se uključi u lokalne izbore. Osim toga, otvoreno komentira i rad sadašnje gradonačelnice, ukazujući na nužnost nove strategije razvoja Grada, novu viziju te pokretanje investitora i snažne projekte. Najavljuje i što će biti njegovi prvi potezi ako ga građani izaberu, kako će izgledati suradnja gradonačelnika i Gradskoga vijeća, zatim gradonačelnika s građanima i poduzetnicima te kako će Grad Supetar učiniti prepoznatljivim.

Kandidat za gradonačelnika Grada Supetra Petar Pero Maričić (foto: PR)

Grad ima nevjerojatan potencijal koji leži ispod svih problema

U političkom životu Grada Supetra participirate već više godina. U posljednja dva mandata, od 2013. godine do danas, aktivni ste član predstavničkoga tijela građana kroz rad u Gradskomu vijeću. K tomu, neko vrijeme bili ste i predsjednik Gradskoga vijeća grada Supetra? Što Vas je motiviralo i potaknulo da se na lokalnim izborima 2021. godine natječete za funkciju gradonačelnika Grada Supetra?

Jer mi je dosta. Grad Supetar ima nevjerojatan potencijal, ali nažalost taj potencijal leži ispod svih problema (netransparentnosti, nepotizma, prezaduživanja, neodgovornosti). Želim vidjeti promjenu u svom mjestu, a ta je promjena potrebna jer grad jednostavno ne funkcionira. Trenutačna gradska vlast “začahureno” kontrolira sve segmente umjesto da je u službi građana. Sramotna je činjenica da sam kao gradski vijećnik u posljednje 4 godine svjedočio bezbroj situacija i odluka koje su rezultat čistoga jednoumlja. Ona drži monolog, ja želim dijalog.

Gradonačelnica nije dobila Supetar da njime upravlja na način na koji upravlja

U predizbornu kampanju za gradonačelnika Supetra pred građane izlazite s porukom „Dosta je”, a s takvom porukom formirali ste i Facebook stranicu te odlučili doći do birača i putem društvenih mreža. Molim Vas da čitateljima pojasnite Vašu predizbornu poruku s kojom izlazite na lokalne izbore?

“Dosta” je mala riječ, ali ima veliko značenje i težinu. Poruka je jasna – i meni i drugima poput mene je jednostavno dosta. Dosta mi je gledati sve ovo što se događa. Nitko pa ni gradonačelnica nije dobila Supetar da s njime upravlja na način na koji upravlja, već da služi i sluša potrebe građana. Svi želimo da nas se čuje, a toga sada nema. I zato je dosta. Dosta znači zaustavljanje negativnoga trenda, ali isto tako znači i promjena na bolje.

Rješavanje problema “maloga” čovika znači bolje sutra za sve nas

Koji su glavni naglasci Vašega predizbornoga programa? Na čemu ćete temeljiti Vaš program i kako ćete se u kampanji približiti građanima i ponuditi im program s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i postojeće mjere zaštite od širenja koronavirusa?

Program će se temeljiti na godišnjim osluškivanjima naših građana i njihovih problema, na onome što nedostaje u Gradu Supetru i na ono za što ova vlast nije imala sluha. Rješavanje problema “maloga” čovika, znači bolje sutra za sve nas. Želim pokazati građanima da mi je stalo i do njih i do ovoga Grada. Grad čine svi njegovi građani, a ne samozvana politička elita.
S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i svakodnevnom povećanju broja novozaraženih, bazirat ću se na društvene mreže, javljanje “uživo”, individualne razgovore i mogućnost svakomu tko želi da mi se obrati telefonskim putem, putem inboxa ili e-maila. Nažalost, situacija je takva, kakva je, a radi sigurnosti svih nas, ovo je jedini i siguran sam, najbolji način.

Turizam nisu samo brojke i financijske uplate

Vaša glavna djelatnost i profesionalna usmjerenost vezana je uz poslovanje tvrtke Svpetrvs hoteli sa sjedištem u Supetru. U tvrtci ste napredovali korak po korak, od jednostavnijih do složenijih poslova i zadaća koje su Vam bile povjerene. Danas ste generalni menadžer s višegodišnjim iskustvom u turističkoj djelatnosti. Grad Supetar u značajnoj mjeri okrenut je upravo turizmu. Kakva je turistička perspektiva Grada Supetra?

Turizam je način života. Supetar kao turistička destinacija treba se buditi, živiti i ići leć sa turizmom jer turizam nisu samo brojke ili financijske uplate, već je turizam organizacija, iskustvo, suradnja i prilagodba. A to su neka znanja koja trenutačna gradonačelnica nema. Za razliku od nje, ja sam odrastao u turizmu i to svoje turističko iskustvo ću iskoristiti da Supetar, ali i Splitska, Škrip i Mirca postanu turistički brend.
Nažalost, Grad Supetar je jedino prepoznatljiv po samo jednom imenu i prezimenu, a to je sramotno i nedopustivo jer Grad Supetar čine ljudi, a ne pojedinci.
Supetru je neophodna, prilagođena trenutačnoj situaciji, nova strategija razvoja ne samo turizma već i Grada u cjelini. Umjesto da bude pokretač, ona svojim neznanjem i nezainteresiranošću dopušta da se Supetru turizam događa. Kao i sve ostale grane gospodarstva i turizam je nositelj razvoja Grada Supetra, a koordinacijom i boljom suradnjom svih turističkih čimbenika, Turističke zajednice i Grada Supetra turizam može biti kakvoga ga i pamtimo.

Na Grad gleda isključivo politički, a ne razvojno

Na čelu Grada Supetra od 2013. godine je gradonačelnica Ivana Marković. Kroz rad u Gradskomu vijeću Grada Supetra imali ste prilike pratiti rad izvršne vlasti. Jeste li zadovoljni radom aktualne gradonačelnice? Koju ocjenu biste dali gradonačelnici na kraju njezina drugoga mandata te što joj osobito zamjerate u vođenju Grada?

Ivana je jedna divna osoba – to je sve što imam reći o njoj. Nažalost, kao gradonačelnica Supetra nije pokazala tu karakternu vrlinu, čak što više, upravo suprotno. Kao gradonačelnica nikad nije izgradila odnos s građanima, s poduzetnicima pogotovo. Ona na Grad gleda isključivo politički, a ne razvojno. I zato svi mi zaslužujemo bolje.
Svi znamo da medalja ima dvije strane i ono što ona kao gradonačelnica prezentira kao svoj uspjeh, to su ustvari projekti županije, Europe i njezina je uloga minimalna. Uzmite na primjer novu rivu (Županijska lučka uprava), dvoranu, opet Županija. Sve što je napravljeno, došlo je uglavnom novcem iz Županije. Imala je čistu situaciju, prodala je gradsko zemljište i vratila dugove, imala je 8 godina mogućnosti i što je dalje napravila? Ništa. Ponovno uvukla Grad u još veće dugove (preko 23.000.000,00 kn).
Gdje je suradnja s poduzetnicima? Gdje su strategije? Gdje su razvojni projekti? Pa to su jedini pokretači razvoja. Ivana je svojim (ne)potezima dokazala da nije sposobna ekonomski pokrenuti ovaj Grad naprijed. Osim toga, gradonačelnik se ne smije ponašati kao da vodi svoju privatnu tvrtku. A na kraju krajeva, ona je nikad nije ni vodila. Iz Komunalnoga društva počela je voditi grad. Nadam se da ste razumjeli što sam s ovim htio reći.

Bili smo obični mali ljudi koji su htjeli bolji Supetar

Privodite kraju drugi mandat člana Gradskoga vijeća Grada Supetra kao nezavisni vijećnik? Osim toga, na početku prvoga mandata 2013. godine, na konstituirajućoj sjednici izabrani ste za predsjednika Gradskoga vijeća, ali ste samo dvije godine poslije, 2015. godine, podnijeli neopozivu ostavku i nastavili s radom u vijeću kao vijećnik. Kako ocjenjujete dosadašnju politiku koalicije SDP-HSU i koji su razlozi Vaše tadašnje ostavke?

Godine 2013. jednoglasno sam izabran za predsjednika Gradskoga vijeća grada Supetra što je ujedno bio i prvi i posljednji put da je netko jednoglasno izabran. Dvije godine sam se kao Predsjednik GV borio za interese grada, ali nažalost, gradonačelnica je sa svojim koalicijskim partnerima svoju političku snagu koristila samo za uhljebljivanje političkih podobnika u gradske tvrtke. To je bila ta kap koja je prelila čašu.
S jedne strane smo bili mi, obični mali ljudi koji su htjeli bolji Supetar, a s druge strane bio je netko tko je stavljao Grad Supetar na drugo mjesto, a sebe i svoj osobni probitak na prvo.

Grad Supetar ima jedan od najvećih prireza u državi

Grad Supetar 2017. godine, odlukom Gradskoga vijeća, uveo je kao obvezu prirez u visini od 10 posto. Kao kandidat za gradonačelnika najavili ste da ćete se zalagati za smanjivanje prireza u Gradu Supetru i poreza na potrošnju s 3 na 0 posto. Smatrate li da je uvođenje prireza u Gradu Supetru bilo opravdano? Što bi smanjivanje prireza i ukidanje poreza na potrošnju trebalo značiti za stanovnike Supetra?

Prirez je prisilna dažbina nametnuta svima nama, a Grad Supetar ima jedan od najvećih prireza u državi. I što građani imaju od toga? Manje plaće.
A što je napravila gradonačelnica u ovoj Covid krizi za građane da im olakša život? Ništa. Umjesto da svim građanima pomogne, ona mudro šuti i valjda čeka bolje dane. A svi mi, svaki mjesec iz svojih plaća, izdvajamo 10 posto koji idu direktno u gradsku blagajnu. Smanjenjem s 10 posto na 5 posto svim zaposlenim građanima ma gdje radili povećati će se plaća za 5 posto.
Isto je i s porezom na potrošnju za poduzetnike i obrtnike. Ukidanjem tih 3 posto već si im pomogao skidanjem jednoga parafiskalnoga nameta, kojih ionako ima i previše.
Što je napravila za naše umirovljenike? Osim uskrsnice, ništa. Umirovljenici trebaju pomoć stalno, a ne samo jednom godišnje i/ili pred izbore. Treba im omogućiti besplatan parking, besplatan vez u luci koji imaju brodice te konačno riješiti prostor gdje se mogu družiti. Sva ova smanjenja jasno sam naveo i na svojoj Facebook stranici. Što bi trebalo značiti? – jednostavno ublažavanje ionako teške situacije i rasterećenje naših poduzetnika i građana.

Proračuni se donose politički, a ne ekonomski; to ću odmah promijeniti

Proračun grada Supetra za 2021. godinu iznosi 42,2 milijuna kuna, u odnosu na prihode, dok su rashodi planirani u iznosu od 47,1 milijuna kuna. Kako ocjenjujete ovogodišnji Proračun Grada? Jesu li planirani prihodi realni s obzirom na korona krizu i otežano poslovanje gospodarstvenika, poduzetnika i obrtnika uslijed pandemije koronavirusa? Kako planirate biti podrška poduzetnicima u izazovnom vremenu krize?

Usporedite malo proračun za 2020. godinu (prihodi 47.169.349 kuna, rashodi 48.802.349 kuna) s proračunom za 2021. godinu (prihodi 42.272.505 kuna, rashodi 47.160.627 kuna) i eto vam odgovora što i kako te na koji način planira, unatoč cjelokupnoj situaciji. O proračunima u njenih osam godina nemam volje ni govoriti. Gledajte, donose se proračuni u desetcima milijuna kuna, a onda se kroz godinu rebalansima smanjuju na polovinu ili trećinu. To je zato jer se donose politički, a ne ekonomski.
To je nešto što ću odmah promjeniti. Poanta je stvoriti više nego što trošiš. Zato odmah treba donijeti prostorne planove kako bi došli investitori, a vjerujte mi ima ih dosta, samo nemaju s kim razgovarati. Prvo što ću napraviti je sjesti za isti stol s našim poduzetnicima. Njih treba slušati, s njima razgovarati kako bi se napravili daljnji koraci za dobrobit svih nas.

Gdje je suradnja s poduzetnicima? Gdje su strategije? Gdje su razvojni projekti? Pa to su jedini pokretači razvoja. Ivana je svojim (ne)potezima dokazala da nije sposobna ekonomski pokrenuti ovaj Grad naprijed. Osim toga, gradonačelnik se ne smije ponašati kao da vodi svoju privatnu tvrtku, rekao je kandidat za supetarskoga gradonačelnika (foto: PR)

Transparentnost je jamčiti svim našim građanima stalan pristup informacijama

Zalagat ćete se za potpunu transparentnost gradskoga proračuna, objavili ste na službenoj stranici. Smatrate li da je trošenje proračunskih sredstava transparentno? Kako planirate podići transparentnost oko gradskih financija i utjecati na efikasno prikupljanje javnih sredstava?

Nije transparentno. Njoj je transparentnost samo riječ s puno slova. A što je sa zapošljavanjem po političkoj liniji, reprezentacijom, pustim putovanjima u Zagreb bez da se zna zašto se uopće ide i koji su rezultati tih putovanja?
Držati se jasnih odredba zakona i jamčiti svim našim građanima stalan pristup informacija. To je transparentno.

Prijedloge proračuna radit ću u suradnji s cijelim gradskim vijećem

Što će biti prioritet Vašeg prijedloga Proračuna koji ćete – ako postanete gradonačelnik – predlagati Gradskomu vijeću Grada Supetra na usvajanje?

Definitivno ne želim biti apsolutist. Jer to po prirodi nisam. Ni privatno i poslovno. Razgovorom, dogovorom i slušanjem različitih stavova i ideja želim osigurati veću participativnu ulogu u procesu donošenja odluka. Svatko od članova gradskoga vijeća, mjesnih odbora, ali i građana imati će priliku sudjelovati.
Sve odluke, a pogotovo prijedloge proračuna raditi ću u suradnji s cijelim gradskim vijećem uz konstruktivan dijalog sa svima.

Naknade treba skinuti za 50 posto

Što mislite o naknadama za korištenje javnih površina na području Grada Supetra? Jesi li one primjerene? Je li Grad Supetar dovoljno izišao u susret poduzetnicima s obzirom na postojeću situaciju?

Vrlo kratko, nisu. Sve naknade za korištenje javnih površina, u ovakvoj trenutno situaciji, trebalo je skinuti za 50 posto i omogućiti plaćanje u ratama.

Potencijalni investitori mogli su donijeti milijunske iznose u proračun Grada

Na službenoj Facebook stranici istaknuli ste potrebu hitnoga donošenja Urbanističkoga prostornoga uređenja (UPU) Vrilo-Gustirna luka. Možete li čitateljima pojasniti važnost njegova donošenja?

Donošenje ovoga dokumenta od iznimne je važnosti zbog razvitka Grada, stabilizacije financijskoga poslovanja, ali također i zbog ljudi koji trenutačno ne mogu realizirati svoje interese i planove.
Razgovarajući s našim građanima, puno je projekata u statusu quo jer nažalost trenutna gradska uprava u proteklih 8 godina nije napravila ništa da im pomogne.
Gradonačelnica je zbog, moram reći neznanja, zaustavila već dogovorene i potencijalne investicije koje su mogle donijeti milijunske iznose u proračun Grada i sada vidimo da se njezin način rješavanja ovoga problema pokazao potpuno promašen.

Gradonačelnica je unaprijed potpisala ugovor u tajnosti

Gradsko odlagalište otpada Kupinovica i odluka o preuzimanju otpada ostalih jedinica lokalne samouprave na Kupinovicu prema kojoj je postupio Grad Supetar izazvala je nezadovoljstvo među građanima, a Gradsko vijeće grada Supetra protivilo se odluci Ministarstva zaštite okoliša i održivoga razvoja Republike Hrvatske podnijevši dvije ustavne tužbe. Smatrate li Odluku nadležnoga Ministarstva o zatvaranju deponija Košer i preuzimanju cijeloga otpada s otoka na gradsko odlagalište opasnom za budućnost Supetra, zdravlje građana te turističku i poljoprivrednu djelatnost na području Grada?

Opet vrlo jednostavno. Grad Supetar je pokrenuo tužbu, ali gdje je program i projekt za sanaciju deponija? Gdje je projekt reciklažnoga dvorišta? Pa gradonačelnica je unaprijed potpisala ugovor u tajnosti, a onda se hvatala za referendum. Sramota.

Tvrtka ima puno veći potencijal

Kako ocjenjujete rad javne tvrtke Komunalno društvo Grad d.o.o. koja se nalazi u vlasništvu Grada Supetra? Obavlja li prema Vama adekvatno komunalne djelatnosti za koje je nadležna?

KD Grad kao tvrtka u vlasništvu Grada Supetra, nažalost preživljava iz mjeseca u mjesec. Ta tvrtka ima puno veći potencijal i mogućnost za bolje prihode nego što sada ostvaruje. Unutar same tvrtke postoje djelatnosti koje mogu donositi puno veće prihode i koje mogu biti nosioci poslovanja i napretka tvrtke, pogotovo sektor građevine koji je doslovno uništen. A postoji još sektora koji mogu puno više i bolje biti iskorišteni.
Poslovni subjekti, ugostitelji, mali obrti i svi oni koji zimi ne rade za taj period neće plaćati odvoz otpada, kao što je bilo do sada.

Svi gradonačelnici zajedno nisu zadužili Grad koliko sadašnja gradonačelnica

Što će biti Vaš prvi potez kao gradonačelnika Grada Supetra?

Prvi potezi biti će fokusiranje na skeniranje i sređivanje financija Grada. Svjesni smo činjenice da je Supetar prezadužen. Kreditne obveze su već prešle i projekcije proračuna Grada Supetra. Svi dosadašnji gradonačelnici zajedno nisu ovoliko kreditno zadužili Grad i građane grada Supetra koliko je trenutna gradonačelnica. Potrebno će biti napraviti reviziju i financija i cjelokupnoga poslovanja da nakon toga možemo imati čisti start s projektima i idejama koje već imamo.
Fokus bi naravno bio i na turizmu, odnosno na unaprjeđenju naše turističke ponude, ali za razliku od trenutne gradonačelnice, namjeravam surađivati sa svim granama gospodarstva na području grada Supetra, kako bismo zajedno izvukli ovu turističku sezonu koja neće biti ni duga ni laka. Bitni su svi. I veliki i mali.

Sadašnja vlast nije realizirala više prostornih planova koji bi generirali visoke prihode Gradu

Koje projekte smatrate važnim za Grad Supetar, a da ih u ovomu trenutku sadašnja aktualna vlast nije realizirala?

Nažalost, ima ih previše da mogu stati u nekoliko rečenica. U 8 godina, trenutačna vlast nije uspjela realizirati projekt nove osnovne škole, više prostornih planova od urbanističkih do detaljnih kojim bi se generirali visoki prihodi u proračun grada Supetra, sportsko-rekreacijska zona u Mircima, u industrijskoj zoni nemamo proizvodno postrojenje, u Mircima i Splitskoj još nije napravljena kanalizacija. I to je samo dio nerealiziranih projekata.

Želim povećati produktivnost i brzinu rada gradske uprave

Smatrate li da je gradska uprava učinkovita i u službi građanima? Treba li smanjiti ili povećati broj zaposlenih u gradskoj upravi?

Za sada ne mogu i ne želim dati mišljenje jer nisam unutra. Ono što ja želim je povećati produktivnost i brzinu rada te da gradska uprava zajedno sa mnom bude u službi i jedino u službi građana Grada Supetra.

Posljednji saziv gradskoga vijeća bio je sredstvo za podizanje ruku

Kakvu suradnju očekujete s Gradskim vijećem Grada Supetra ako Vas građani izaberu za gradonačelnika?

Suradnja s Gradskim vijećem i mjesnim odborima biti će jedna od osnova i temelja moga rada. Bez GV i dobre suradnje i koordinacije ne može se ostvariti napredak. Bez obzira na stranačku pripadnost želim da se svi novi gradski vijećnici uključe, ne samo u donošenje odluka već i u predlaganje, što do sada nažalost nije bio slučaj. Ovaj posljednji saziv Gradskoga vijeća bio je nažalost sredstvo za podizanje ruku koje je gradonačelnici Ivani Marković služilo samo onda kad je to njoj odgovaralo.

Vrijeme koje imam provodim sa sinom

Možete li podijeliti s čitateljima portala BRAČ danas što radite u slobodno vrijeme i koji su Vam omiljeni hobiji?

Nemam slobodno vrijeme jer praktički radim 0-24. I kad nije sezona, priprema je za sljedeću. Ali moram se i odmoriti, pa svoje slobodno vrijeme provedem sa sinom, a ako uspijem, odem na tenis.

— Grad Supetar ima nevjerojatan potencijal, ali nažalost taj potencijal leži ispod svih problema (netransparentnosti, nepotizma, prezaduživanja, neodgovornosti). Želim vidjeti promjenu u svom mjestu, a ta je promjena potrebna jer Grad jednostavno ne funkcionira. Trenutačna gradska vlast “začahureno” kontrolira sve segmente umjesto da je u službi građana, ističe Petar Pero Maričić u intervjuu za BRAČ danas (foto: PR)

Podjelite:

You may also like...