PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Direktor WTA turnira podnio izvješće o utrošenim sredstvima, a turnir se nije ni održao: “Radio sam na pripremi turnira bez ikakve naknade, a sav utrošen rad, kao rezultat je imao konstantnu promociju destinacije Bol”

Bolski WTA teniski turnir ne prestaje plijeniti pozornost javnosti, a njegovo pitanje, bolje reći financiranje, ponovno je aktualizirano na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Općinskoga vijeća u Bolu kada se pred vijećnicima našlo izvješće o troškovima za organizaciju toga turnira.

I u 2021. godini za WTA u Bolu osigurat će se 400.000 kuna iz Proračuna općine Bol, iako u ovom trenutku s obzirom na epidemiju koronavirusa nije poznato što će biti s turnirom.

Tihomir Marinković: WTA je “kamen smutnje”
Koliko je bolski WTA turnir ozbiljna tema potvrdio je i sam načelnik Bola Tihomir Marinković (SDP), rekavši na 8. sjednici vijeća kako se radi o “kamenu smutnje za mnoge” i pri tom pojasnio: — Treba znati da je turnir preozbiljna i presložena organizacija za koju treba vremena. Tu je niz kontakata s ciljem da se turnir uopće dogodi i ako se dogodi. Najbolji primjer je prošli kad smo ocjenili da nije primjereno njegovo održavanje te se on nije ni dogodio. Ako se stvori situacija, on se može dogoditi, ako se ne stvori, on se ne mora dogoditi. Nitko iz vijeća nije donio odluku da se turnir neće dogoditi. Tim riječima obrazložio je načelnik vijećnicima situaciju s bolskim turnirom koji je nakon “povratka među žive” prošle godine pauzirao iz poznatih razloga. Iako su bile neke najave da bi se mogao održati sredinom ili krajem rujna to se ipak nije dogodilo. No, treba istaknuti da je taj “kamen smutnje za mnoge”, o kojemu govori Marinković, prethodnih godina općinski budžet stajao 500.000 kuna, a Turističku zajednicu u Bolu 375.000 kuna, pa je ukupno nagradni fond turnira iznosio gotovo 900.000 kuna, dok se za isti u 2021. godini u općinskomu proračunu planira izdvojiti 400.000 kuna. U godini koja je završila WTA turnir ipak nije održan, a Općini je, kako je prije potvrdio Marinković, vraćen iznos. No, organizator turnira sporio je povratak svih sredstava Turističkoj zajednici zbog troškova organizacije.

Općina Bol sufinancirat će rad športskih društava u kojima sudjeluje mladež iz Bola
Kad se iznos koji će se odvojiti za WTA turnir u ovoj godini iz općinskoga proračuna usporedi sa sredstvima koja su planirana ostalim sportskim programima i sadržajima u Bolu, dolazi se do podatka da na bolski teniski turnir otpada 67 posto ukupnih sredstava koja su namijenjena za bolske sportske programe. Za malonogometni klub Bol iz Proračuna će se izdvojiti tako 5.000 kuna, isto toliko za sufinanciranje rada bolskoga Backgammon kluba, a s 10.000 kuna rad boćarskoga kluba “Murvica” i “Blato Ratac”. Klub jedriličara na dasci dobit će također 10.000 kuna, koliko i Dajo karate klub Brač. Tri kluba, NK Postira Sardi, Bočarski klub Sutvid i košarkaški klub Brač dobit će 12.000 kuna, teniska škola i Bol Open po 20.000 kuna, plivačka škola Grancigula 30.000 kuna, dok će se športsko društvo Bol sufinancirati iznosom od 70.000 kuna.

Amandman nisu podržali vladajući vijećnici: bili “suzdržani”
Da je iznos za WTA turnir sporan, a nekima i neopravdan, potvrđuje i amandman vijećnice Nataše Paleke Jakšić koja je zatražila da se svih 400.000 kuna planiranih za WTA turnir izbriše, a sredstva usmjere za pomoć poduzetnicima i domaćinima za pripremu sljedeće turističke sezone. Iako amandman nije prošao, jer ga nisu podržali vladajući vijećnici, njih 6 koji su kod glasovanja bili “suzdržani”, vijećnica je poručila kako tim potezom načelnik Marinković uskraćuje pomoć bolskim privrednicima koji pune općinski proračun. O iznosu sredstava namijenjenih za bolski teniski turnir svoje viđenje iznio je i vijećnik Ivica Šćepanović, rekavši kako se sredstva za turnir mogu osigurati rebalansom Proračuna u trenutku kada bude poznato hoće li se on i održati.

Feliks Lukas priložio organizacijski trošak od 125.121 kuna, ali turnir nije održan
Na opravdanost i transparentnost troškova u organizaciji bolskoga WTA turnira posebno inzistira vijećnik Tonči Buljan koji je tražio da se na vijeću raspravlja o izvješću o utrošenim sredstvima u organizaciju ovogodišnjega WTA turnira koji je dostavio direktor Feliks Lukas iz Tenis kluba u Kaštelima. Nažalost, o tom izvješću na vijeću se nije raspravljalo, jer je prethodno oporba napustila sjednicu vijeća nakon što je usvojen Proračun za 2021. godinu. — Predlagač je napustio sjednicu. Primili smo na znanje izvješće koje je dalo turističko vijeće. Mi tu nemamo što ni komentirati ni mijenjati, kratko je rekao Baković.

Troškovi putovanja i sastanaka iznosili su 84.264 kuna
U izvješću direktora Lukasa prikazani su troškovi od 125.121 kuna za organizaciju turnira, koji se na kraju nije ni igrao. Za putovanja je tako potrošeno 84.264 kuna, ali pri tom nisu naplaćene dnevnice. Među navedenim putovanjima je i ono u Dubai 5. prosinca prošle godine, gdje je održan sastanak s tenisačicama koje bi mogle nastupati na turniru, a upriličen je i sastanak s direktorom ATP i WTA turnira. Na to putovanje potrošeno je 12.084 kuna. Za ostale troškove, kao što su vizualni identitet, vođenje društvenih mreža, grafičke pripreme za tisak, kameni suveniri, majice za turnir 2020. utrošeno je 40.875 kuna, pa se dolazi do iznosa od 125.121 kuna.

Turnir otkazan zbog nedostatka sredstava
Direktor Lukas u financijskom izvješću napomenuo je kako navedeni iznos ne uključuje nikakve dnevnice ni naknadu za rad direktora WTA turnira koji je, kako ističe, “cijelu godinu intenzivno radio na pripremi turnira koji je potvrdila WTA organizacija i organizator WTA turnira u Bolu”. Turnir je, naglasio je u izvješću Lukas, otkazan zbog nedostatka sredstava za obveze prema WTA organizaciji, a koji su, naveo je, “prouzrokovane direktno odlukom Općine Bol i TZ općine Bol i zahtjevom za povratom sredstava zbog više sile”. — Cijela situacija kao rezultat ima da je organizator godinu dana radio na pripremi turnira bez ikakve naknade, a sav utrošen rad, kao rezultat je imao konstantnu promociju destinacije Bol, poručio je Lukas na kraju izvješća.

Vijećnica Marčić: Svake godine slušamo priču o milijunskim povratima u smislu marketinških dosega
Vijećnica Katarina Marčić koja je i uoči donošenja proračuna za 2020. godinu ustrajala na smanjivanju općinskih sredstava za takav turnir, komentirala je za BRAČ danas cijelu situaciju oko teniskoga turnira. Istaknula je da je od 2016. godine u turnir uloženo preko 2 milijuna kuna općinskih sredstava te preko 1,5 milijuna kuna iz proračuna Turističke zajednice u Bolu, koji, podsjeća Marčić, “također pune mještani i poduzetnici”. — Iz godine u godinu općinski vijećnici slušaju priču o milijunskim povratima u smislu marketinških dosega, o dobroj organizaciji turnira te ono najvažnije, kako će od iduće godine biti potrebno znatno manje općinskih sredstava zbog dobre reputacije i većih sponzorskih sredstava. Nažalost, do te iduće godine nikad nismo došli, primijetila je Marčić.

Turnir je preteški uteg svih ovih godina
Najblaže rečeno, za turnir imamo previše sluha i to je preteški uteg proračunu svih ovih godina, no načelnik sa HDZ-SDP većinom i dalje ustraje na ovom projektu, pa i u teškoj godini koja je pred nama, proračunom je predviđeno 400.000 kuna te skoro isto toliko iz proračuna TZO Bol, poručila je Marčić.

Direktor WTA turnira u Bolu Feliks Lukas i načelnik Bola Tihomir Marinković na dodjeli nagrade Slovenki Tamari Zidanšek koja je prošle godine osvojila bolski turnir, a koji se od 4. do 9. lipnja igrao na teniskim terenima Bluesun centra (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...