PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

IZGLEDA ZAPELO Organizator WTA turnira u Bolu nije vratio puni iznos sredstava osiguranih za nagradni fond? Turnir podijelio vijećnike, a oporba ističe: “Boljani plaćaju najveći dio troškova turnira”

Što će biti s ovogodišnjim WTA turnirom u Bolu? Kako će se i kada organizirati te tko će ga financijski poduprijeti, posebno u ovo vrijeme koronakrize, samo su neka od pitanja koja za sada nemaju svoje odgovore.

Ako je suditi prema riječima direktora Turističke zajednice u Bolu Markita Marinkovića, moguće je da se turnir održi, ali tek u rujnu, no prema našim saznanjima, još ništa nije potvrđeno. Ono što je sigurno je da nagradni fond turnira iznosi vrtoglavih 875.000 kuna i da ga je do sada pokrivala Općina Bol i tamošnja Turistička zajednica. Preciznije, Općina je sve do ove godine u proračunu osiguravala pola milijuna kuna, a razliku Turistička zajednica kroz svoja sredstva.

Općinski vijećnici podijeljeni oko teniskoga turnira
No, teniski turnir u Bolu nije manifestacija oko koje vlada unisono mišljenje, barem ne među vijećnicima. Veći dio turnira slabo je posjećen. Svjedočio je tome i vaš reporter na tribinama koji je pratio prošlogodišnji turnir. Tribine su zjapile prazne, a odaziv je bio nešto bolji tek za polufinale i finale. Vijećnici Općinskoga vijeća po pitanju turnira prilično su podijeljeni, a disonantni tonovi posebno su se mogli čuti uoči donošenja ovogodišnjega Proračuna lani u prosincu. Oporbeni vijećnici inzistirali su kroz nekoliko amandmana i rasprava da se umanji udio proračunskih sredstava u pokrivanju nagradnoga fonda za turnir, a sredstva usmjere za druge potrebe, u čemu su nakon maratonskih zasjedanja i uspjeli.

Sredstva iz proračuna za WTA turnir umanjena za 100.000 kuna
— Ove godine smo kolegice Nataša Paleka Jakšić, Katarina Marčić i ja na proračunu inzistirali da se općinski dio smanji, što je i napravljeno te je subvencija iznosila 400.000 kuna. Ostalih 100.000 kuna gospodin Feliks Lukas osigurao je iz drugih izvora. I Općina i TZ sredstva uplaćuju na račun Tenis kluba Kaštela, koji kao nositelj organizacije prosljeđuje sredstva organizaciji WTA, pojasnio nam je jedan od bolskih nezavisnih vijećnika Tonči Buljan, dobar poznavatelj sportskih prilika u Bolu kojemu su sportske teme, odnosno sadržaji važan interes i na sjednicama Općinskoga vijeća.

Organizator vratio sredstva Općini, ali ne i Turističkoj zajednici
Kako je došlo do odgode turnira zbog epidemije koronavirusa, načelnik u Bolu Tihomir Marinković (SDP) zatražio je povratak iznosa, dakle 400.000 kuna Općini, a što je, kako doznajemo, i učinjeno, dok se povratak sredstava TZ općine Bol malo zakomplicirao. Iako je načelnik Marinković, koji je ujedno i predsjednik TZ općine Bol, naložio direktoru da zatraži povratak sredstava Turističkoj zajednici, od Lukasa je stigao odgovor. Vijećnik Buljan ističe za BRAČ danas kako je Lukas zatražio od Turističke zajednice u Bolu da se revidira zahtjev te predlaže povratak samo 200.000 kuna, dok bi, kako nam pojašnjava naš sugovornik, iznos od 175.000 kuna organizator zadržao i tim sredstvima dosadašnje troškove organizacije i pripreme turnira u ovoj godini. — U protivnom ako budemo inzistirali na povratku cjelokupnoga iznosa Lukas smatra da se budućnost turnira u Bolu dovodi u pitanje, rekao nam je Buljan, prenoseći prepisku između organizatora i Turističke zajednice.

Tonči Buljan: Nagradni fond ne uključuje marketinške usluge
Pitanje WTA bolskoga turnira ponovno je otvoreno i na 3. sjednici Općinskoga vijeća, održanoj 7. svibnja, prenosi nam Buljan i otkriva kako je organizatoru Lukasu za pripremu turnira iz drugih izvora obećano još 600.000 kuna koja Lukas, kaže Buljan, nije dobio, pa je, zaključujemo, očito došlo do ozbiljnih financijskih poteškoća u realizaciji turnira. — Turistička zajednica u Bolu i Općina subvencioniraju nagradni fond te nipošto nikakve marketinške usluge i koncerte te nije u redu novac osiguran po jednoj osnovi trošiti na drugu, prenio nam je vijećnik Buljan svoju intervenciju na vijeću, dodavši kako je inzistirao da se puni iznos sredstava vrati TZ Bol. — Ako nema turnira, onda nema ni nagradnoga fonda, poručio je.

Načelnik se hvali kvalitetnom pripremom turnira
Smatra kako su iznosi koje općina Bol izdvaja iz proračuna, kao i Turistička zajednica, preveliki te pri tom pojašnjava: — Turnir nema naslovnoga sponzora po kojem bi nosio ime, pa na ovaj način Boljani plaćaju najveći dio troška turnira. Načelnik Marinković prošle godine hvalio se kako su odradili kvalitetno pripremu turnira te kako su u pregovorima s velikim sponzorima te da će “bolski” iznos s vremenom biti sve manji, ističe Buljan. Poručuje kako je iznos kojim se subvencionira turnir smanjen isključivo zalaganjem nezavisne liste koja u općinskom vijeću ima svoja dva člana.

— Turistička zajednica u Bolu i Općina subvencioniraju nagradni fond turnira u iznosu od 875.000 kuna i nipošto nikakve marketinške usluge i koncerte te nije u redu novac osiguran po jednoj osnovi trošiti na drugu, rekao nam je vijećnik iz Bola Tonči Buljan, koji je, kako kaže, inzistirao da se puni iznos sredstava vrati Turističkoj zajednici Bol (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...