Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

“Adriagate” i Turistička zajednica u Bolu osigurali privatnim iznajmljivačima besplatnu edukaciju uoči turističke sezone

Jednostavno, korisno i poučno; u te tri riječi mogao bi se sažeti program besplatne edukacije za iznajmljivače koja je održana u četvrtak, 23. siječnja, u Centru za kulturu u Bolu. Organizator prve ovogodišnje edukacije “Kako do uspješne sezone?” za privatne iznajmljivače bila je turistička agencija “Adriagate” u suradnji s turističkom zajednicom općine Bol i sponzorom, a to je bila stambena štedionica “Wüstenrot”.

Markito Marinković najavio i nove edukacije za iznajmljivače
Direktor ureda Turističke zajednice u Bolu Markito Marinković izrazio je zadovoljstvo odazivom privatnih iznajmljivača na edukaciju, podsjetivši da je turistička agencija “Adriagate” i prošle godine u Bolu održana edukaciju za iznajmljivače. Ujedno je najavio sljedeće dvije edukacije koje će biti održane 4. i 12. veljače u Bolu.

direktor Turističke zajednice općine Bol Markito Marinković pozdravio je na organiziranoj edukaciji okupljene iznajmljivače u bolskom Domu kulture i najavio nastavak održavanja edukacija za iznajmljivače uoči nadolazeće turističke sezone (foto: J. Bašić)

“Adriagate” ima u ponudi više od 10.000 smještajnih jedinica
Marija Puljić, PR menadžerica iz te turističke agencije, zahvalila je Turističkoj zajednici u Bolu što je omogućila agenciji održavanje besplatne edukacije, a s ciljem, kako je rekla, boljega popunjavanja smještajnih jedinica u Bolu. Podsjetila je da agencija osim ureda u Splitu ima i svojih 9 poslovnica na Jadranu. — Imamo u ponudi preko 10.000 smještajnih jedinica, a osim na svojoj internetskoj stranici poslujemo i na 1.500 partner portala i malih agencija, istaknula je Puljić, dodavši da osim privatnoga smještaja agencija oglašava i ostale turističke usluge.

Broj dolazaka u Hrvatsku veći za 4,9 posto, a noćenja za 2,4 posto
Govoreći o broju dolazaka i noćenja turista u Hrvatskoj, istaknula je da se iz godine u godinu bilježi sve veći rast turista. — U 2019. godini broj dolazaka u Hrvatskoj povećao se za 4,9 posto, a broj noćenja za 2,4 posto. U 2018. godini zabilježen je dolazak 18,6 milijuna dolazaka i preko 89 milijuna noćenja. Sve više i više turista dolazi u našu zemlju, ali ne ostaju kod nas kao prije. Prosječna dob gostiju je 41 godina, a više od polovicu gostiju u dobi je između 30 i 49 godina.

Govoreći o broju dolazaka i noćenja turista u Hrvatskoj, Marija Puljić iz agencije “Adriagate” istaknula je da se iz godine u godinu bilježi sve veći rast turista. — U 2019. godini broj dolazaka u Hrvatskoj povećao se za 4,9 posto, a broj noćenja za 2,4 posto. U 2018. godini zabilježen je dolazak 18,6 milijuna dolazaka i preko 89 milijuna noćenja (foto: J. Bašić)

Turisti u Hrvatskoj borave u prosjeku 6 dana
U Hrvatskoj nam gosti pristižu u paru ili dolaze s obitelji, a riječ je o gostima koji dolaze iz zemalja s većim životnim standardom, istaknula je u uvodu menadžerica Puljić. Dodala je kako se najduži boravak turista u Hrvatskoj, i to u prosjeku od 6 dana, bilježi iz Njemačke, Češke, Slovačke, Poljske, Nizozemske, Danske i Rusije.

U 2018. godini turisti na Braču prosječno noćili 6,6 dana
Što se tiče ostvarenih noćenja, podsjetila je da najveći broj njih ostvaruju turisti iz Njemačke, zatim Slovenije i Austrije, a slijede ih gosti iz Poljske, Češke i Italije. U odnosu broj noćenja u gradovima, Puljić je pojasnila da je u 2018. godini najveći prosječan broj noćenja ostvaren u Rovinju, i to 5,63 dana, u Splitu 2,9 dana, dok je u Zagrebu 1,79 dana. Prema podacima o prosječnom broju noćenja na otocima, na Braču su 2018. godine gosti prosječno noćili 6,6 dana.

Gosti iz Poljske biraju destinacije u Dalmaciji
U provedenom istraživanju o gostima iz Njemačke, Poljske i Mađarske “Adriagate” došao je do zaključaka da turisti iz Njemačke u najvećem broju posjećuju Istarsku županiju, a preferiraju privatni smještaj, gosti iz Poljske privatni smještaj s naglaskom na odmor od svibnja do listopada, i to na destinacijama u Dalmaciji, dok preko 65 posto mađarskih turista koristi privatni smještaj, na odmoru borave od lipnja do rujna s naglaskom na destinacije na Kvarneru.

Agencija “Adriagate” provela je istraživanje o nakanama i potrebama gostiju iz Njemačke, Poljske i Mađarske. Prema rezultatima istraivanja, gosti iz Njemačke u najvećem broju posjećuju Istarsku županiju, iz Poljske destinacije u Dalmaciji, dok mađarski turisti izabiru uglavnom destinacije na Kvarneru (foto: J. Bašić)

Marija Puljić: Birajte agencije čije su stranice prilagođene mobitelima
Govoreći o svjetskim trendovima u 2020. godini, Puljić je istaknula je povećanje broja letova, zatim pad direktnoga bookinga gostiju, dok je u porastu booking preko posrednika. — U trendu je pretraživanje putovanja kod gostiju preko mobitela. Gosti vrlo rado bookiraju preko internetskih stranica. Pretražuju putovanja na mobitelima. Planiraju putovanja i rade rezervacije upravo preko mobilnih uređaja, istaknula je PR menadžerka, potaknuvši iznajmljivače da biraju agencije čije su stranice prilagođene mobilnim uređajima.

Gosti cijene mišljenje domaćina, a ne pročitano na Internetu
Puljić je naglasila i važnost autentičnih događaja i aktivnosti. — Osim što se gosti žele kupati i sunčati, današnji gosti žele ispuniti svoje vrijeme različitim aktivnostima koje su specifične za ovo područje. Gosti cijene vaše mišljenje, a ne ono što su pročitali na internetu. Vaši gosti su vaši ambasadori. Oni vas bližnjima pokazuju kao svoje prijatelje te šire dobar glas o vama, istaknula je iznajmljivačima menadžerica iz “Adriagata”.

Menadžerica Puljić: Gosti žele sudjelovati u vašim aktivnostima
Osvrnuvši se na turističke trendove u Hrvatskoj, istaknula je na prvom mjestu bijeg od masovnoga turizma. — Gosti žele iskusiti kako vi živite, što radite, sudjelovati u vašim aktivnostima. Upoznajte ih s onim što radite. Bit će oduševljeni i dobit će nezaboravno iskustvo te vam zahvalni. Rezultirat će to i dobrim recenzijama, naglasila je Puljić.

Koje obveze imaju privatni iznajmljivači?
Boljani su upoznati i za zakonima te obvezama koje imaju kao iznajmljivači. Puljić je istaknula da iznajmljivači trebaju posjedovati rješenje o kategorizaciji, zatim vršiti uredno prijavu i odjavu gostiju te Knjigu gostiju, izdavati račune za pruženu uslugu te voditi knjige Evidencije prometa. Osim toga, u obvezi su plaćati turističku pristojbu, članarinu turističkoj zajednici te poreze i prireze za iznajmljivače. Bilo je riječi i o važnosti kvalitetne fotografije za bolju ponudu te o poslovanju putem društvenih mreža, portala i turističkih agencija.

Pred kraj edukacije, predstavnik turističke agencije Frane Godinović približio je iznajmljivačima poslovanje agencije te koliko iznose naknade za njihove usluge.

Organizator prve ovogodišnje edukacije “Kako do uspješne sezone?” za privatne iznajmljivače koja je održana u četvrtak, 23. siječnja, bila je turistička agencija “Adriagate” u suradnji s Turističkom zajednicom općine Bol i sponzorom “Wüstenrot” (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...