Grad Supetar

Brač treba kvalitativno napredovati, snažnije se pozicionirati i gostima slati poruku kvalitete

Turistička zajednica Grada Supetra i Turistička zajednica Općine Bol nastavljaju aktivnosti u projektu IQM Destination Brač. Nakon početnih koordinacija, javnoga poziva za sve dionike, prijavljeno je oko 70 dionika u turizmu otoka Brača.

Prijavili su se hoteli, pansioni, kampovi, privatni iznajmljivači, ugostiteljski objekti, turističke agencije, brodari, taxi služba, zračna luka, atrakcije, lokalni proizvođači i sl. Turističke zajednice usvojile su i knjige standarda za sve dionike u kojima se potiče kvaliteta usluge i proizvoda (min. 80/100).

Ugostitelj bi trebali imati 25 posto ponude lokalnoga podrijetla
Kao temelj integralnoga upravljanja kvalitetom svakako je poticanje sinergije u destinaciji. Važno je da svaki dionik projekta aktivno preporuča minimalno 10 destinacijskih partnera te se time osnažuje sinergijski efekt promocije ukupnoga otoka Brača. U ugostiteljskom dijelu potiče se u ponudi imati minimalno 25 posto ukupne ponude lokalnoga podrijetla; na stolovima bračko maslinovo ulje, u stalnoj ponudi jela od bračke janjetine, brački sir, tradicionalne bračke slastice, uvrštenje bračkoga varenika u svoje poslovanje u razdoblju od sljedeće dvije godine. U ponudi vina potrebno je imati vina s Brača, vina sa susjednih otoka Korčule, Pelješca, Visa ili Hvara, likere i rakije s Brača, prirodne sokove, smoothie od svježega voća i povrća, prirodne čajeve s područja Splitsko-dalmatinske županije. Važno je prilagoditi se trendovima u gastronomiji i prilagoditi ponudu vegetarijanske i bezglutenske prehrane.

Suvenirnicama se preporuča minimalno 50 posto lokalnih proizvoda
U IQM Destination Brač suvenirnicama preporuča se u ponudi imati minimalno 50 posto lokalnih proizvoda, od toga originalno pakiranje maslinovoga ulja s Brača, suvenire od bračkoga kamena. Potrebno je da spa centri u svojoj ponudi imaju najmanje 5 usluga koje uključuju korištenje lokalnih eteričnih ulja inspiriranih bioraznolikošću Brača. Preporuča se audio brendiranje i mirisno brendiranje prirodnim eteričnim uljima inspiriranih otokom Bračem. Izuzetno je važan način promocije te poticaj na izvrsnost. Nakon ispunjavanja ankete i tzv. nultoga mjerenja, radi mjerenja učinkovitosti projekta, svaki dionik dobiva svoju marketing/poslovnu analizu te se svojim aktivnostima u prijelaznomu razdoblju od 3 godine prilagođavaju novim standardima, kojima će se otok Brač itekako kvalitativno napredovati, snažnije pozicionirati i gostima slati poruku kvalitete, autentičnosti. Pozivaju se gosti da otključaju doživljaje u Supetru i posjete SymBol jadranskoga mora.

Svaki sudionik projekta utječe na destinacijski uspjeh
U sljedećoj fazi projekta IQM Destination Brač priprema se destinacijski welcome card, IQM Pass Brač u kojemu domaćini pripremaju iznenađenja za goste otoka, koji se očekuju s nestrpljenjem. U lipnju počinje mjerenje online reputacije, kojima se dobiva ocjena kvalitete usluge i proizvoda Brača u cijelosti, uzimajući u obzir sve prijavljene dionike projekta. Važna je činjenica da tada svaki dionik postaje svjesniji međusobnoga utjecaja na destinacijski uspjeh. Uspjeh svakoga pojedinca u destinaciji uspjeh je otoka Brača. Poticajem na izvrsnost jačamo ukupnu konkurentnost, danas posebno važnu, u trenutku kada gosti itekako detaljno biraju gdje će i kada putovati.

U lipnju počinje mjerenje online reputacije, kojima se dobiva ocjena kvalitete usluge i proizvoda Brača u cijelosti, uzimajući u obzir sve prijavljene dionike projekta. Važna je činjenica da tada svaki dionik postaje svjesniji međusobnoga utjecaja na destinacijski uspjeh. Uspjeh svakoga pojedinca u destinaciji uspjeh je otoka Brača (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...