Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Direktor TZ Bol Markito Marinković uoči nikad neizvjesnije turističke sezone ne krije optimizam: “Nadamo se da ćemo odraditi središnji dio sezone i malo je produžiti. Srpanj i kolovoz donose 58 posto turističkog prometa”

— Postoje dva scenarija: pesimistični i optimistični. Prvi je da možemo očekivati kako turističke sezone uopće neće biti, a drugi je da ćemo imati turističku sezonu, ali samo njezin središnji dio i vjerojatno nastavak sezone kroz rujan i listopad, sažeo nam je svoje viđenje direktor ureda Turističke zajednice u Bolu Markito Marinković, kojega smo zamolili da nam iz Bola, turističke meke, priopći što je poručio vijećnicima Općinskoga vijeća u Bolu s obzirom na turističku sezonu.

Što će biti od turističke sezone?
Treba li uopće reći da su u Bolu, omiljenoj bračkoj turističkoj destinaciji, oči sviju uprte prema turističkoj sezoni, čiji je početak nikad neizvjesniji, a turistička sezona pred brojnim pitanjima. Što će biti od turističke sezone? Nalazi se ovogodišnja sezona u Bolu pred krahom? Koje će to posljedice imati za stanovnike koji su usmjereni prema turističkoj djelatnosti kao važnoj grani privređivanja? Što s onima koji žive za i od turizma? Sve su to pitanja na koja se još uvijek ne mogu ponuditi ni izdaleka točni i pouzdani odgovori. No ono što je sigurno je da se naše turističke destinacije, pa tako i Bol, nalaze u tjednu pred Uskrs koji je u Bolu značio početak turističke sezone. Isto tako, sigurno je i da je Bol, kako je rekao Marinković, prošle sezone ostvario odlične turističke rezultate koji su bili na razini sezone iz 2018. godine.

Bolski hoteli zatvoreni, najavili otvaranje sredinom svibnja
— Početkom svibnja znat ćemo više i kako će se cijela situacija razvijati pa da uspijemo odraditi barem središnji dio turističke sezone, optimističan je direktor TZ Bol Marinković, potvrdivši kako je predsezona definitivno propala. Potvrđuju to i bolski hoteli koji su u ovom trenutku i nadalje zatvoreni i sa zebnjom iščekuju nastavak situacije koju nam je priredila epidemija, bolje reći pandemija koronavirusa od kojega strahuje cijeli svijet. Prema riječima prvoga čovjeka bolskoga turizma, hotel “Bluesun Elaphusa” trebao je svoja vrata gostima otvoriti još 28. ožujka, ali kako gostiju nema ni na vidiku, od otvaranja za sada ništa. Isto je i s hotelom “Bretanide”, smještenom pored Zlatnoga rata, najljepše hrvatske plaže, čije je otvorenje najavljeno za 13. svibnja. Iz tvrtke “Zlatni rat” također prate situaciju te računaju na otvaranje hotela sredinom svibnja, a najkasnije do 1. lipnja.

Markito Marinković: Trebamo se usmjeriti prema domaćim gostima
Da bi u ovom trenutku “spašavanje” i središnje turističke sezone bilo odlično i zadovoljavajuće složio se i direktor Marinković, napomenuvši kako srpanj i kolovoz u Bolu donose 58 posto turističkoga prometa. Dodao je kako ožujak, travanj i svibanj u turističkom prometu iznose 8 posto, lipanj 15 posto, a postsezona visokih 18 posto. — Ako dobro odradimo središnju sezonu i produžimo je kroz rujan i listopad, to bi u ovoj situaciji bilo odlično s obzirom na podatke o turističkom prometu, dodao je Marinković, naglasivši da bi u slučaju da sezone i bude, naglasak trebalo staviti na domaće goste. — Ako se do 1. lipnja na globalnoj razini stanje stabilizira, trebamo tada raditi na dolasku domaćih gostiju te gostiju iz Slovenije, Austrije i s područja Bavarske. To bi u ovom trenutku bili naši najoptimalniji gosti, poručio je Marinković, napomenuvši kako se ne mogu očekivati gosti iz dalekih zemalja s obzirom na probleme u zračnom prijevozu te se, dodao je, treba posvetiti gostima koji dolase s osobnim vozilima na željene destinacije.

Bolski WTA turnir sredinom rujna?
Prvoga čovjeka Turističke zajednice u Bolu upitali smo i što je s planiranim manifestacijama koje su bile najavljene za svibanj i lipanj. — Otkazane su sve manifestacije. Otkazana je tako biciklistička utrka, prvosvibanjski kros Đir oko Bola, zatim velika akcija čišćenja podmorja krajem travnja koja se već 22 godine održava u Bolu. Otkazana je i manifestacija “Dani divljeg pjata”, izvijestio nas je Marinković. Nije nam promaklo ni priupitati što će biti s bolskim WTA turnirom za koji je u početku u Proračunu te bračke općine za 2020. godinu bilo planirano pola milijuna kuna. Dobili smo odgovor kako postoji mogućnost da se teniski turnir održi sredinom rujna.

Ukida se paušal za pomoćne krevete
Direktor Marinković naglasio je i mjere pomoći privatnim iznajmljivačima koje je donijelo Ministarstvo turizma. Pravilnikom o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe odlučeno je tako da će paušal turističke pristojbe u 2020. godini zbog epidemije koronavirusa bti umanjen za 50 posto. Važna je informacija i da se odustalo od plaćanja paušala za pomoćne krevete, a kako je prethodno bilo najavljeno. Hoće li se prema privatnim iznajmljivačima ići s novim olakšanjima u slučaju da turističke sezone uopće ne bude, ili da se, prema riječima direktora TZ Bol ostvari “pesimistični scenarij”, ostaje za vidjeti i čekati kako će se razvijati situacija koju nam je priredila pandemija uzrokovana koronavirusom. Možemo li biti optimistični? Za nadu uostalom uvijek ima mjesta.

Prema podacima direktora TZ općine Bol Markita Marinkovića, srpanj i kolovoz u Bolu nose 58 posto turističkoga prometa, a postsezona visokih 18 posto. (izvor: TZ općine Bol)

Podjelite:

You may also like...