Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

DONOSIMO REZULTATE ISPITIVANJA: More na otoku Braču je izvrsne kakvoće; kvaliteta se mora prati već 20 godina i mjeri na 31 lokaciji, poručili iz Odsjeka za ispitivanje mora i biologiju okoliša

More na otoku Braču izvrsne je kakvoće, tako bi se mogli sažeti rezultati ispitivanja kvalitete mora na našem otoku, a što redovito obavlja Odsjek za ispitivanje mora i biologiju okoliša Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Splitsko–dalmatinske županije.

Kakvoća mora na Braču mjeri se preko dvadeset godina
Potvrdila nam je to i voditeljica Odsjeka dr. sc. Tatjana Puljak, rekavši kako se kakvoća mora na otoku Braču prati preko dvadeset godina. — Kakvoća mora prati se u okviru Programa praćenja kakvoće mora za kupanje u RH. Broj točaka ispitivanja s vremenom se povećavao i u 2019. godinu kakvoća mora na otoku Braču ispituje se na 31 lokaciji, poručila nam je dr. Puljak, napomenuvši kako je tijekom godina program unaprjeđivan i poboljšavan dostupnim tehnološkim mogućnostima i rješenjima.
— Godine 2009. kreirana je mrežna programska aplikacija u kojoj se dobiveni rezultati vrednuju i kategoriziraju, procjenjuje se rizik od onečišćenja te daju statistički prikazi ocjena. Svi rezultati, od 2010. godine su dostupni putem prikaza za javnost široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti, naglasila je voditeljica Odsjeka pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

U Supetru kvaliteta mora mjeri se na sedam mjesta
Pogledali smo i kakvo je stanje kvalitete mora u gradu Supetru gdje se ona mjeri na sedam mjesta. Na svim mjernim mjestima posljednje mjerenje obavljeno je 12. kolovoza, a rezultati ispitivanja govore da je more izvrsne kakvoće. Isti su rezultati bili i kod prethodnog mjerenja obavljenoga od 29. do 30. srpnja.

Zadovoljavajuću ocjenu kvalitete mora u Pučišćima općina je shvatilo vrlo ozbiljno
Zanimalo nas je i kakve je kvalitete more u Pučišćima gdje je prema informacijama Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu 29. srpnja na plažama Sv. Rok i Macel ocjena kakvoće mora bila zadovoljavajuća, pa je odmah nastala prava panika. Prema objavi tamošnjega načelnika Marina Kaštelana, općina Pučišća ocjenu kakvoće mora shvatila je vrlo ozbiljno. — Ocjena zadovoljavajuće upućuje na lošiju mikrobiološku sliku uzorka, a u cilju razjašnjavanja situacije pokrenuli smo niz aktivnosti. Na prijedlog općine Pučišća, u našoj uvali kakvoća mora redovito se mjeri na plažama Sv. Rok, Macel i Treće lučice, pojasnio je načelnik.

U protekle tri godine kakvoća mora uvijek je bila izvrsna
Napomenuo je kako je u protekle tri godine u ukupno 78 provedenih mjerenja (18 do sada u sezoni 2019. godine) kakvoća mora uvijek bila izvrsna, osim u dva mjerenja koja su provedena u razmaku od 10 minuta na udaljenosti od otprilike 100 m kada je ocjena bila zadovoljavajuća. Načelnik Kaštelan objavio je i da je od Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije zatražen uvid u snimak nadzorne kamere, koja je, prema riječima prvoga čovjeka Pučišća, postavljena na objektu javnoga sanitarnog čvora na Mostu pučiških pomoraca. Kako je dodao, i od Vodovoda Brač zatražena je informacija o radu sustava odvodnje otpadnih voda tih dana.

Ocjena kakvoće mora smanjena zbog sustava odvodnje otpadnih voda
S olakšanjem su svi u Pučišćima prihvatili vijest da je ispitivanje kakvoće mora, obavljeno 12. kolovoza, potvrdilo izvrsnu kakvoću na plažama Sv. Rok, Macel i Treće lučice. — Primijetili ste da sam se ovih dana suzdržavao od komentara nastojeći se zadržati na golim činjenicama. Sada sa sigurnošću možemo reći da je zadovoljavajuća kakvoća mora izmjerena u ponedjeljak 29. srpnja bila rezultat anomalije u sustavu odvodnje otpadnih voda od 28. srpnja u vremenu od 13.12 do 19.52 sati., ustvrdio je Kaštelan, pozvavši se i na očitovanje bračkoga Vodovoda, prema kojemu crpna stanica Sv. Rok, koja je i najopterećenija, nije mogla savladati svu količinu koju je trebalo ispumpati prema ispustu u Bračkom kanalu, a do čega je došlo zbog ekstremne plime koja, kako je primijetio načelnik, nije zabilježena u prethodnih nekoliko godina. Uslijed plime, pojasnio je, u kanalizacijski sustav ušlo je more i to u dijelu starih cijevi ispod Hotela Porat i Studenca, a sustav je, prema njegivm pisanjima, dodatno opteretila i kiša koja je na nekim mjestima ušla u kanalizaciju.

Na svim mjestima utvrđena izvrsna kakvoća mora
Povirili smo i u rezultate ispitivanja kakvoće mora u Bolu gdje se ona mjeri na sedam mjesta. Na svim mjestima od 12. do 14. kolovoza utvrđena je izvrsna kakvoća mora. I u Milni postupci ispitivanja mora dali su izvrsne rezultate na dva mjerna mjesta, na Bijaku i u Vlaškoj, dok su u Sutivanu, na Bunti i u Lučici, također izmjereni izvrsni rezultati u kvaliteti mora. U Postirima kakvoća mora mjeri se na četiri lokacije, u Maloj Lozni, Prvlji, Lovrečini i na Zastivanju. Na svim mjestima kod posljednjega mjerenja od 12. kolovoza utvrđeni su izvrsni rezultati, kao i u mjerenjima obavljenima u Sumartinu i Povljima.

— Ispitivanja kakvoće mora koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo u okviru Programa praćenja kakvoće mora za kupanje u RH su službena i provode se prema utvrđenom kalendaru ispitivanja, 10 puta u sezoni kupanja, zaključila je dr. Puljak.

Jedno je sigurno: ljubitelji mora na našem otoku mogu tako biti bezbrižni; na svim mjestima more je izvrsne kakvoće. Odlični rezultati i za turizam. I premda sunce i more nisu više prvi razlog dolaska turista na našu obalu, lijepo je znati da imamo čisto more. I ne samo znati. Pogađate. Takvim ga trebamo i čuvati.

more je na otoku Braču izvrsne kakvoće, potvrdila su to mjerenja Odsjeka za ispitivanje mora i biologiju okolisa Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo (foto: J. Bašić)

more je na otoku Braču izvrsne kakvoće, potvrdila su to mjerenja Odsjeka za ispitivanje mora i biologiju okolisa Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...