PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

GRADONAČELNIK KRALJEVICE O GRADONAČELNICI SUPETRA: Marković nema elementarna znanja o pomorstvu niti iskustva u pomorskom poslovanju; Pomorci “Jadrolinije” prva su i najjača snaga i jamstvo sposobnosti i spremnosti držanja linije za Supetar

Poruka gradonačelnice grada Supetra Ivane Marković (SDP), objavljena na facebook stranici, “Ako ‘Jadrolinija’ nije sposobna odgovoriti na izazove neka se makne sa linije i nađe se koncesionar koji će moći pružiti kvalitetnu uslugu”, nije baš svugdje prihvaćena s oduševljenjem. Ne prestaju reakcije na poruku prve žene grada Supetra. Zamjera joj se da se petlja u sve, brzopleto i ishitreno istupa u javnost, bez pravoga poznavanja problema.

Način života ne samo za otočane i one uz more, već i ritam, srce i duša turizma
I dok jedan dio javnosti odobrava istupe gradonačelnice i smatra ih na mjestu, drugi dio je dosta kritičan prema njezinim pisanjima. Jedan od njih je i Dalibor Čandrlić, gradonačelnik grada Kraljevice, ujedno izvršni direktor Sektora ljudskih resursa u državnom brodaru “Jadroliniji”, koji je svojom objavom na Facebooku doslovno užario društvene mreže. — Iz sata u sat, iz dana u dan… sunce, žega, gužva, kiša, orkanska bura, razorno jugo… mjesec, ljeto, zima, godina, 70 godina… način života ne samo za otočane i one uz more, već i ritam, srce i duša turizma… pomorci “Jadrolinije” već 70 godina spajaju, prevoze, dovoze, odvoze, nerijetko spašavaju ljudske živote, napisao je na Facebooku gradonačelnik Čandrić, potaknut objavom supetarske gradonačelnice.

Dalibor Čandrlić (izvor: facebook Dalibor Čandrlić)

Dalibor Čandrlić, gradonačelnik grada Kraljevice i izvršni direktor Sektora za ljudske resurse u “Jadroliniji”, reagirao je na objavu gradonačelnice grada Supetra Ivane Marković (izvor: Facebook Dalibor Čandrlić)

Pomorci “Jadrolinije” drže, vuku, čupaju, žive proteklih 70 godina
— 51 brod, 34 linije od Brestove do Dubrovnika… 3 međunarodne linije… koliko je samo to obavljenih putovanja, koliko je to samo putnika… finih, dragih, manje finih, manje dragih, nervoznih, zahtjevnih, ponekad bezobraznih, a ponekad i bezobzirnih spremnih na sve… sve to pomorci ”Jadrolinije’ drže, vuku, čupaju, žive proteklih 70 godina. I onda…. pojavi se ona; “kraljica”, “kolegica”, gradonačelnica; vrla, pametna, jaka, odlučna, bistra i bahata… “mičite se s linije”, objavio je odlučno gradonačelnik Čandrlić. Nije trebalo dugo čekati da facebook post postane prava meta obožavatelja. Redali su se komentari pa smo odmah kontaktirali prvoga čovjeka grada Kraljevice.

“Jadrolinija” broji preko 1.800 zaposlenika duž cijeloga Jadrana
— Navedena objava predstavlja moj privatan osvrt na poruku gradonačelnice, objavljena je na mojoj privatnoj stranici i ne predstavlja službeni stav “Jadrolinije”, odmah nam je pojasnio na početku izvršni direktor Sektora ljudskih resursa Čandrlić kad smo ga nazvali i zatražili da našem portalu pojasni svoju objavu. Poručio je kako je reagirao prije svega kao dugogodišnji zaposlenik “Jadrolinije” i bivši pomorac. — Reagirao sam kao čovjek koji se na različite načine susreće s pomorstvom već preko 30 godina. Završio sam srednju pomorsku školu u Bakru, magistrirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci, desetak godine plovio na uglednim svjetskim kompanijama, a od 2008. sam zaposlenik “Jadrolinije”, najprije kao inspektor, a zadnje četiri godine kao izvršni direktor Sektora ljudskih resursa, sektora koji broji preko 1.800 zaposlenika duž cijeloga Jadrana, pa i na otoku Braču, pojasnio je Čandrlić za “BRAČ danas”.

Nestručna osoba koja nema elementarna znanja o pomorstvu
Na naše pitanje smatra li opravdanim komentar gradonačelnice Supetra Ivane Marković o tome da bi “Jadrolinija” trebala pustiti liniju drugima, ako nije u stanju osigurati dodatne (izvanredne) linije prema Braču, Čandrlić nam je odgovorio: — Kada nestručna osoba, koja nema elementarna znanja o nečemu, u ovom slučaju pomorstvu, niti iskustva u pomorskom poslovanju, reagira prema tvrtki koja više od 70 godina prevozi, dovozi, odvozi, spaja, spašava, ispraća, porađa, prema nekom tko više od 70 godina zapošljava i podiže obitelji, na način “mičite se”, tada je uistinu teško ne reagirati, rekao nam je visokopozicionirani djelatnik državnoga brodara, dodavši kako pokušava razumijeti kolegicu, ali bez uspjeha.
Potvrdio je to i njegov nastavak objave na Facebooku: — Ona zna sve o pomorstvu, o prijevozu, o brodovima, o manevriranju, o ukrcaju, o iskrcaju, ona zna sve o nautici, o pogonu, o automatici, o elektronici, o kutu ubrizgavanja, ispiranju cilindara, o sekstantu, o astronomskoj navigaciji, o kvantnoj fizici… Ona je važna… ona je gradonačelnica… ona je uspjela… ona će svima reći… to što je putem pobrkala lončiće i sklopove rasuđivanja i “odljepila od poda” nije važno jer zašto bi bilo.
— I pored najvećih napora nisam našao argumente koji bi opravdavali ovakav način komunikacije. Komentar gradonačelnice Supetra izlazi iz okvira uljuđene poslovne komunikacije, a pogotovo njene opaske i ocjene o sposobnosti i spremnosti “Jadrolinije” kao brodara, ponajprije iz razloga što je ona potpuno nestručna osoba u pogledu rasuđivanja sposobnosti nečega što predstavlja pomorsku kompaniju s preko 50 brodova i 1.800 zaposlenika, naglasio je Čandrlić, rekavši kako je i sam kao gradonačelnik vrlo dobro upoznat s razinom znanja i kompetencijama s kojima se čelnici manjih jedinica lokalne samouprave susreću.

Istup koji ima za posljedicu ‘skupljanje poena’ kako bi se politički ušićarilo
Gradonačelnik Kraljevice ustvrdio je da reakcija supetarske gradonačelnice nema veze s navedenom tematikom. Zamolili smo Čandrlića da nam onda, ako istup gradonačelnice nema veze s tematikom, pojasni o čemu se točno radi: — Način na koji je reagirala; boja, ton, miris, okus, melodija, ritam i intonacija reakcije predstavljaju u najmanju neprofesionalan, neodgovoran, iritantan, bahat i zlonamjeran istup, koji očito ima za posljedicu ‘skupljanje poena’ kako bi se politički ušićarilo. Čitava lepeza globalnih političkih tema koje u zadnje vrijeme otvara gradonačelnica s lokalne razine govori tome u prilog, a “Jadrolinija” kao takva očito predstavlja još jedan slastan zalogaj i fini kolač na koji se može politički profitirati, poručio nam je Čandrlić.

Presudni su spremnost flote, brodova i kapaciteti prijevoza
Otvorenost i susretljivost prve osobe Kraljevice, koja je za naš portal progovorila o pomorstvu, važnosti “Jadrolinije” i njezinim rezultatima, iskoristili smo i za pitanje o tome misli li da bi liniju Split – Supetar mogao netko obavljati bolje u postojećim okvirima od “Jadrolinije” u slučaju da se za navedenu liniju eventualno i zatraži drugi koncesionar, Čandrlić nam je pojasnio: — Moj odgovor leži u prijavama, odnosno rezultatima raspisanoga javnoga natječaja za navedenu liniju, u sposobnostima ponuditelja u svim segmentima, a pogotovo u smislu spremnosti flote, brodova, kapaciteta prijevoza. To je presudno, najbitnije, ključno i mjerodavnije od svih razmišljanja.

"Jadrolinija" je, prema riječima Dalibora Čandrlića, najveća tvrtka u pomorskom prijevozu u Hrvatskoj s preko 13 milijuna prevezenih putnika godišnje, preko 3 milijuna prevezenih vozila, s 600 isplovljavanja dnevno na 34 domaće i tri međunarodne linije (foto: J. Bašić)

“Jadrolinija” je, prema riječima Dalibora Čandrlića, najveća tvrtka u pomorskom prijevozu u Hrvatskoj s preko 13 milijuna prevezenih putnika i 3 milijuna prevezenih vozila godišnje, i to na 600 isplovljavanja dnevno, na 34 domaće i tri međunarodne linije (foto: J. Bašić)

Pomorci “Jadrolinije” najjača su snaga i jamstvo držanja linije za Supetar i duž Jadrana
Direktor Sektora ljudskih resursa u “Jadroliniji”, zadužen upravo za zaposlenike državnoga brodara, rado je odlučio podijeliti s javnošću i koliko je važno voditi računa o pomorcima i koju ulogu oni imaju u vrlo zahtjevnom poslu. — Želim istaknuti znanje naših pomoraca, posebna znanja i vještine u zahtjevnim specifičnim okolnostima i iznenadnim situacijama kakve naše more i luke znaju skrivati i ponekad na najsuroviji način priuštiti, nemjerljivo iskustvo koje pomorci “Jadrolinije” posjeduju i spremnost da učine i čine mnoge stvari koje su iznad uobičajenih profesionalnih uzusa i normi, kada to prilike i okolnosti zahtijevaju. Svima njima svojim je istupom gradonačelnica Marković ‘pljunula u lice’. Pomorci “Jadrolinije” prva su i najjača snaga i jamstvo ne samo sposobnosti i spremnosti držanja linije za Supetar, nego i svih linija duž cijeloga Jadrana, poručio je Čandrlić.
Utvrdio je kako je “Jadrolinija” i danas najveća tvrtka u pomorskomu prometu u Hrvatskoj koja godišnje preveze preko 13 milijuna putnika i 3 milijuna vozila, i to, kako je naglasio, sa 600 isplovljavanja dnevno na 34 domaće i tri međunarodne linije. Naš sugovornik dodao je kako u svojem istupu nije htio politizirati jer, kako nam je naveo, “svoja stručna znanja u pomorstvu stavlja na prvo mjesto i ispred svega”. Vrijedi dodati i da funkciju gradonačelnika grada Kraljevice obavlja kao volonter.

trajekt državnoga brodara "Jadrolinije" u trajektnom pristaništu u Supetru (foto: J. Bašić)

trajekt državnoga brodara “Jadrolinije” u trajektnom pristaništu u Supetru (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...