PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

IN MEMORIAM Darko Vlahović nije bio nijemi promatrač onoga što se događa na njegovu otoku

Na Božić 25. prosinca, u 83. godini života preminuo je Darko Vlahović iz Postira, istaknuti turistički djelatnik, autor je i suautor nekoliko stručnih knjiga i više članaka iz područja turizma koji su objavljivani u zbornicima i časopisima.

Rođen je 14. studenoga 1938. godine u Postirima. Nakon osnovne škole pohađao je gimnaziju u Splitu. Godine 1966. završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu, a 1985. poslijediplomski studij u Dubrovniku. Magistrirao je na području ekonomike turizma s temom “Potreba novih orijentacija u formiranju turističke ponude Srednje Dalmacije”.

Prigodni In memoriam napisao je Jeronim Jerko Martinić iz Bola.

Darko Vlahović, osebujni promicatelj turizma, istaknuti turistički djelatnik, suradnik, kolega, prijatelj. Posljednja ovozemaljska adresa, iz zdravstvenih razloga, nažalost, zamijenjena je onom splitskom, Domom za starije osobe na zagrebačkomu Ksaveru.

Prvu praksu i radno iskustvo u turizmu stekao je u Bolu
Darko je Postiranin, ali istodobno i Bračanin jer je profesionalnim radom i pisanjem neprocjenjivo doprinio bračkom gospodarstvu, posebno u djelatnosti turizma. Prvu praksu i prvo radno iskustvo u turizmu – što vjerojatno mnogi i ne znaju – stekao je u Bolu još 1965. godine, u poduzeću Zlatni rat. Od 1967. do 1968. godine obnaša dužnost direktora poduzeća Zlatni rat. No, 1968. godine, na nagovor tadašnjega postirskog rukovodstva dolazi u Poljoprivrednu zadrugu Postira te preuzima postirski hotel Park. Tada je izabran i u Skupštinu općine Brač.

Inicirao gradnju i dogradnju hotela Vrilo
Reorganizacijom i izdvajanjem iz sastava Poljoprivredne zadruge, u Postirima je osnovano poduzeće Šumica. Nedugo zatim Darko je inicirao gradnju i dogradnju maloga hotela Vrilo koji je otvoren 1972. godine. Darko je, nakon punih 8 godina, iz “specifičnih razloga i okolnosti”, otišao raditi u hotel Lav u Podstrani. Godine 1974. pružila mu se prilika zaposliti se u Privrednoj komori Dalmacije u Splitu, gdje radi kao stručni suradnik u službi Ugostiteljstvo i turizam. Dugi niz godina radio je kao tajnik u regionalnomu Vijeću za ugostiteljstvo i turizam, danas je to Županijska gospodarska komora. Darko 2000. godine odlazi u penziju, ali ne i u mirovinu. Naime, nastavlja s pisanjem novih i dorađivanjem starih stručnih članaka iz područja turizma.

Radovi su mu bili objavljivani u zbornicima, časopisima i revijama
Napisao je desetine i stotine rasprava, feljtona, osvrta, gospodarskih analiza, priloga skupnim studijama i projektima. Objavljivani su u nekoliko zbornika, časopisa i revija. Autor je i suautor deset stručnih knjiga. Objavio je i zbirku pjesama. U posljednjoj knjizi, iz 2017. godine, “Malena mjesta Brača moga” (otok Brač kao integralna turistička destinacija) napisao je i nadahnutu pjesmu o plaži Zlatni rat. Organizirao je regionalne edukativne i promidžbene aktivnosti te, kroz Gospodarsku komoru Dalmacije, dvanaest uzastopnih godina (1980.-1991.) turističkih susreta.

Kako sačuvati bračku prirodnu vrijednost, nasljeđe, tradiciju i kulturu
Darko je pravi Postiranin, ali jednako tako je i pravi Bračanin. On nije nijemi promatrač onoga što se događa na njegovu otoku. Gotovo kroz sva svoja pisanja provlači svoj Brač i kako na njemu – sprječavajući trgovinu otočkim bogatstvom – sačuvati bračku prirodnu vrijednost, povijesno nasljeđe, tradiciju, kulturu – sklad prirode i ljudi.

Nema perspektivne budućnosti bez provjerene vrijednosti
Zagovornik je i promotor zavičajnih vrijednosti, a u turističkomu smjeru upozorava i savjetuje da nema perspektivne budućnosti ako se u programu razvoja zanemare naslijeđene i provjerene vrijednosti koje su bitne značajke naše posebnosti i prepoznatljivoga identiteta ljudi i krajeva. A to bi njegovo opiranje gruboj komercijalizaciji turističke djelatnosti, u konačnici, i bio razlog zbog kojega bi turisti, “moderni hodočasnici”, dolazili k nama da odmore dušu i tijelo.

Iz svakoga retka zrači njegova zaljubljenost u rodni Brač
U knjizi “Postira – Hrvatska u malom”, Darko piše o turističkim prilikama nakon Drugoga svjetskoga rata, posebno o bračkim, a još posebnije o postirskim. Sjeća se on Postirskih fraja. Jahanja na konjima (mulama, mazgama) u nezaboravnoj karavani Bol-Murvica-Bol. A iz svakoga retka zrači njegova zaljubljenost u rodni mu Brač i rodna Postira.

Neću ti poslati posljednji pozdrav jer te ne želim zaboraviti
Neka ti je laka postirska, bračka, hrvatska zemlja koju si volio svim svojim bićem. I kako jednom reče uglednik, don Živko Kustić: — Neću ti poslati posljednji pozdrav jer te ne želim zaboraviti i jer ću te spominjati i nastojati te posjetiti na grobu. Zato sada i ovdje, dragi moj Darko, samo pozdrav.

Darko Vlahović na predstavljanju jedne od svojih knjiga

Podjelite:

You may also like...