Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Koronavirus ozbiljno prijeti bračkom turizmu. Iz Atlasa najavili ozbiljne gubitke u poslovanju. Pomaknuli besplatno otkazivanje rezervacija do 7 dana prije dolaska za predsezonu. Nalazimo se pred nikad neizvjesnijom turističkom sezonom

Hrvatska se nalazi pred nikad neizvjesnijom turističkom sezonom. Nema dvojbe da je koronarivus ozbiljno zaprijetio i bračkom turizmu, toj važnoj privrednoj grani od značajnoga interesa za otočane.

Rezervacije stale, dio već i otkazan
Turističke agencije ne primaju upite, rezervacija je nikad manje, dio je rezervacija već i otkazan, što od straha što od ekonomske neizvjesnosti, a predsezona je definitivno izgubljena. Oni optimistični skloni su vjerovati da nam ovogodišnja sezona može malo i kasniti ili se produžiti, pa da bi nam se, u slučaju da se problem s novim smrtonosnim virusom riješi do lipnja, sezona mogla produžiti kroz rujan i eventualno listopad, i tako kompenzirati sugurno propalu predsezonu.

Prva grupa gostiju trebala bi doći 21. travnja
Da je stanje s turizmom u ozbiljnim problemima, potvrdili su nam iz putničke agencije Atlas Supetar, rekavši da se situacija s koronavirusom osjetila na rezervacija. — Trenutno nitko ne vrši nove rezervacije, odgovorili su nam iz te putničke agencije. Naglasili su kako otkazivanja rezervacija još nemaju jer prvu grupu gostiju očekuju tek 21. travnja.

Otkazivanje rezervacija do 7 dana prije dolaska
Kako bi se koliko-toliko izišlo u susret gostima, Altas je odlučio promjeniti i poslovnu politiku otkazivanja rezrvacija. — U dogovoru sa stranim turoperatorima pomaknuli smo besplatan otkaz rezervacija do 7 dana prije dolaska (za predsezonu), kako bismo do zadnjega trenutka vidjeli da li će se situacija smiriti te kako bismo i gostima olakšali izbor da ne moraju unaprijed otkazivati rezervacije, pojasnili su za naš portal iz Atlasa.

U Atlasa očekuju gubitke u poslovanju za 50%
Zanimalo nam je i može li se već sada govoriti o gubitku u poslovanju i u kojem postotku u odnosu na proteklu godinu. — Prema trenutnim prognozama i predviđanjima očekujemo gubitke u poslovanju do 50% za predsezonu, a za glavnu sezonu i podsezonu je još rano predviđati, jer sve ovisi o budućoj situaciji s kronavirusom u sljedećim mjesecima, odgovorili su iz Atlasa. Treba dodati da su brački hoteli još uvijek zatvoreni. Brojna su pitanja, a odgovora nigdje. U Bolu su tako neki hoteli lani bili otvoreni već krajem ožujka, ali to se sigurno neće dogoditi ove godine. Prema dostupnim informacijama, otvaranje hotela u Bolu očekuje se tek u svibnju, a ništa drugačije neće biti ni u ostalim bračkim turističkim destinacijama.

Iznajmljivačima paušal turističke pristojbe umanjen za 50%
Da se Hrvatska nalazi pred mogućih krahom turističke sezone, jasno su dali naslutiti i potezi Ministarstva turizma i ministra Garija Capellija koji je donio Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe. Odlučeno je da paušal turističke pristojbe u 2020. godini zbog epidemije koronavirusa bude umanjen za 50%. Osim toga, paušal će se u ovoj godini plaćati samo za glavne krevete, a ne i za pomoćne kako je prethodno bilo odlučeno. Iz Porezne uprave najavljena je mogućnost odgode plaćanja poreznih obveza za privatne iznajmljivače. Ako niste znali, danas je zadnji dan za podnošenje Zahtjeva za odgodu plaćanja poreznih obveza, koji možete putem sustava ePorezna ili aplikacije “Pišite nam” na mrežnoj stranici www.porezna-uprava.hr dostaviti Poreznoj upravi na postupanje.

— Prema trenutnim prognozama i predviđanjima očekujemo gubitke u poslovanju do 50% za predsezonu, a za glavnu sezonu i podsezonu je još rano predviđati, jer sve ovisi o budućoj situaciji s kronavirusom u sljedećim mjesecima, poručili su iz Atlasa u Supetru (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...