PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Ministrica turizma Nikolina Brnjac: Turističku pristojbu i članarinu smanjit ćemo za 50 posto. I ove godine država će vam uzeti 50 posto iako nitko ne zna što će biti s turističkom sezonom

Ministrica turizma Nikolina Brnjac, gostujući u subotu, 10. travnja, u emisiji RTL-u Danas, govorila je o tome kako će se pokušati spasiti ovogodišnja turistička sezona te što će biti s iznosima turističke pristojbe i članarine.

Razgovaramo i s turističkim zajednicama
— Kao i prošle godine mi smo razgovarali kakva je situacija s koronom, turistička pristojba će se smanjiti za 50 posto i kao turistička članarina, kada govorimo o iznajmljivačima. Razgovaramo i s turističkim zajednicama, što se tiče turističke pristojbe vezano uz hotelijere, jer su nam oni poslali prijedloge, koliko će biti iznosi, odnosno koliko će se umanjiti, a u pregovorima smo i sa sektorom nautike, da se turistička pristojba i za njih smanji za 20 posto, rekla je ministrica Brnjac.

Iznajmljivači bez prihoda također obveznici plaćanja turističke pristojbe
Plaćanja paušalne turističke pristojbe prema važećemu Pravilniku, koji je donesen 23. rujna prošle godine, bili su oslobođeni samo iznajmljivači s područja pogođenih potresom. Nažalost, u Ministarstvu turizma nisu vodili računa o onim iznajmljivačima koji su protekle turističke sezone od iznajmljivanja ostvarili znatno slabiji prihod ili pak nisu ostvarili niti kunu od iznajmljivanja, jer su im smještajni objekti jednostavno bili prazni. Njih su oslobodili samo 50 posto paušala, pa ostaje pitanje koga i što plaćaju s ostalih 50 posto, s obzirom da su ostali bez ikakvih prihoda od turističke djelatnosti.

Obvezu je nažalost propisala Hrvatska turistička zajednica i nametnula provedbu te odluke lokalnim turističkim zajednicama. Dakle, zaradili iznajmljivači ili ne u tijeku sezone, dobit će uplatnicu koju će im na kućnu adresu uredno poslati lokalna turistička zajednica. Istina, umanjenu tek za 50 posto, iako u ovom trenutku nitko ne zna što će biti od turističke sezone.

ministrica turizma Nikolina Brnjac (izvor: RTL Danas)

Podjelite:

You may also like...