Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Na području Splitsko-dalmatinske županije u ožujku ostvareno gotovo 15 tisuća dolazaka i 70 tisuća noćenja. Turistički dolasci u Hrvatskoj u proteklom mjesecu slabiji za 80 posto

Iako je pandemija koronavirusa definitivno učinila svoje te u značajnoj mjeri poremetila turističke brojke, mi vam isto donosimo pregled prometa za protekli ožujak na području Splitsko-dalmatinske županije.

Gotovo 15 tisuća dolazaka
— U ožujku je zabilježeno 14.998 dolazaka, od toga 6.310 domaćih, a ostatak 8.688 stranih gostiju, izvijestili su nas danas, 12. travnja, iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, napomenuvši kako se ne može reći da su to turisti zbog cijele situacije te kako se samo prvih 10 dana može smatrati “normalnima”.

Gotovo 70 tisuća noćenja
Uz podatke o dolascima redovito se evidentiraju i oni o noćenjima. — U ožujku je ostvareno 69.769 noćenja. Rezultati su praktično zbog situacije neusporedivi; imate indeks dolazaka od 27 te indeks noćenja 56, pojasnila je za naš portal Sara Salamunić iz županijske TZ-e.

Ožujak nosi 1,4 posto dolazaka
Na naš upit o redovitom turističkom prometu u ožujku što se tiče dolazaka i noćenja, iz TZ su nam odgovorili kako ožujak nosi 1,4 posto dolazaka i 0,72 posto noćenja, dok travanj donosi 3,62 posto u dolascima te 1,95 posto u noćenjima, pa podaci iz ožujka i travnja koji je pri kraju definitivno nisu presudni ni odlučujući u procjeni kakva će biti turistička sezona ove godine. Ona će prije svega ovisiti o tome kada će završiti niz epidemioloških mjera koje su na snazi od pojave novoga virusa od kojega strahuje cijeli svijet i kako će se turistički djelatnici pripremiti za sezonu.

U Hrvatskoj u ožujku pad dolazaka stranih turista za 80 posto
Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u ožujku zabilježen 64.861 dolazak stranih turista, a što predstavlja pad od 80,3 posto te 53.375 dolazaka domaćih gostiju, a što je pad od 60,7 posto. Broj noćenja stranih turista u ožujku je iznosio 279.733. Navedeni broj noćenja označava pad od 64,5 posto, dok su domaći turisti ostvarili 238.797 noćenja ili 24,2 posto manje nego lani u istom radoblju. Ukupni turistički promet, odnosno strani i domaći turisti, u ožujku iznosi 118.236 dolazaka i 518.530 noćenja. U odnosu na dolaske, zabilježen je pad od 74,6 posto, a noćenja za 53 posto.

Nikad neizvjesnija turistička sezona
Hrvatska se zbog pandemije koronavirusa, kao i ostale turističke zemlje, nalazi pred nikad neizvjesnijom turističkom sezonom. U ovom trenutku još nitko sa sigurnošću ne može odgovoriti hoće li sezone uopće biti, kada će ona početi i kako će izgledati. Turistički objekti su zatvoreni i miruju, sa zebnjom se iščekuje normalizacija stanja i početak rada. Neki su skloni vjerovati da će nam ove godine turistička sezona kasniti, ali da će biti i duža, s naglaskom na jačanje postsezone kroz rujan i listopad.

Gari Cappelli: Domaći turisti ne mogu spasiti turističku sezonu
Drugi su mišljenja kako se ovogodišnjoj turističkoj sezoni ne treba nadati, a ako je kojim slučajem i bude, hrvatski će se iznajmljivači trebati usmjereni prema domaćim gostima. Ministar turizma Gari Cappelii istaknuo je nedavno da domaći turisti ne mogu spasiti turističku sezonu u Hrvatskoj jer je njihov udio u ukupnom prometu u zadnje dvije rekordne godine bio oko 12 posto. — Turizam na njih svakako računa kada popuste mjere zaštite od koronavirusa, o čemu odlučuje Civilni stožer, izjavio je ministar Cappelli 15. travnja.

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u ožujku zabilježen 64.861 dolazak stranih turista, a što predstavlja pad od 80,3 posto te 53.375 dolazaka domaćih gostiju, a što je pad od 60,7 posto. Broj noćenja stranih turista u ožujku je iznosio 279.733 (izvor: TZ Bol)

Podjelite:

You may also like...