Načelnica Katarina Marčić: U Bolu je ostvareno oko 68 posto turističkoga prometa iz 2019. godine

Načelnica Bola Katarina Marčić izvijestila je nedavno da je u Bolu održana sjednica turističkoga vijeća Turističke zajednice općine Bol, a održana je i sjednica Skupštine Turističke zajednice.

Prema riječima načelnice Marčić, direktor TZ-a Bol Markito Marinković priopćio je da je u ovoj godini ostvareno oko 428.000 noćenja i 73.000 dolazaka, što je oko 68 posto turističkoga prometa ostvarenoga u 2019. godini.

Sljedeće godine u Bolu očekuju i do 90 posto prometa iz 2019. godine
— Za 2022. godinu očekivani turistički promet planiran je na razini 90 posto iz 2019. godine, rekla je Marčić. Naglasila je, osim toga, i da od 1. siječnja stupa na snagu članak Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji obvezuje Turističke zajednice da u roku od 6 mjeseci raspišu natječaj za direktore na mandat od 4 godine.

Od 1. siječnja turističke zajednice trebaju raspisati natječaje za direktore
Treba naglasiti da do sada direktori ureda turističkih zajednica nisu prolazili reizbore niti su bili raspisivani natječaji. Uglavnom su na tim funkcijama imali potvrdu čelnika jedinica lokalne samouprave. Jednom postavljeni direktori ureda turističkih zajednica nisu se mijenjali, a na tim pozicijama imali su osiguranu plaću cijelu godinu, unatoč kratkoj turističkoj sezoni u određenim mjestima.

Direktori odgovorni turističkome vijeću i predsjedniku turističke zajednice
Od 1. siječnja direktore ureda turističkih zajednica na temelju javnoga natječaja imenovat će turističko vijeće, i to na razdoblje od 4 godine, u skladu s odredbama navedenoga Zakona. Za svoj rad direktor ureda turističke zajednice bit će odgovoran turističkome vijeću i predsjedniku turističke zajednice. Dužnost predsjednika turističke zajednice obnašat će prema slovu zakona načelnik ili gradonačelnik, a u županijama župan. Dakle, i nakon što krene s primjenom odredba zakona o reizboru, odnosno raspisivanju natječaja za direktore ureda turističkih zajednica, pozicija te osobe u značajnoj mjeri ovisit će o čelnicima jedinica lokalne samouprave, odnosno o nositeljima izvršne vlasti u općinama i gradovima.

Plaža Zlatni rat (izvor: Markito Marinković – Facebook)

Podjelite:

You may also like...