Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

NOVI UDAR NA IZNAJMLJIVAČE Uvodi se turistička pristojba na pomoćne krevete, a ukidaju turistički razredi. Vlada odredila najnižu turističku pristojbu po krevetu, turističke zajednice nemoćne u određivanju najniže cijene

Iznajmljivači su u ozbiljnim pripremama za novu turističku sezonu. Agencije već obaviještavaju iznajmljivače o upitima gostiju, podsjećaju ih na ažuriranje kalendara, definiranje cjenika. Turističke zajednice također imaju svoje obveze u pripremama za nadolazeću sezonu. No, jedna obavijest koja je iznajmljivačima stigla iz turističkih zajednica sigurno im neće biti po volji, niti će s njom biti oduševljeni.

Pomoćni kreveti iznajmljivača više nisu besplatni
Nova turistička sezona donosi bitne novosti u poslovanju za iznajmljivače. Nastupile su tako promjene koje se odnose na iznos boravišne pristojbe za 2020. godinu. Preba podsjetiti da je krajem svibnja prošle godine Vlada donijela novi Zakon o turističkoj pristojbi. Prema tomu zakonu, ukidaju se turistički razredi, a što znači da općine postaju jedna turistička cjelina. No, to nije sve. Do sada se pristojba plaćala samo za glavne krevete, dok će se od ove sezone ona naplaćivati i za pomoćne krevete. Novost Zakona o turističkoj pristojbi je i ukidanje predsezone, sezone i posezone, a uvode se najviše dva sezonalna razdoblja, s time da jedno traje od 1. travnja do 30. rujna tekuće godine, pa će se i visina turističke pristojbe moći odrediti samo prema tim razdobljima.

Turistička pristojba povećana u odnosu na proteklu godinu
Što se tiče visine turističke pristojbe, nju je odredila Županijska skupština splitsko-dalmatinske županije i to na prijedlog općina i Turističkih zajednica u općini i gradovima. Turističke zajednice nisu imale mogućnost određivati najniži iznos turističke pristojbe, a on iznosi 350,00 kuna po krevetu, što znači da će iznajmljivači u nadolazećoj sezoni po krevetu plaćati 5 kuna više u odnosu na proteklu turističku sezonu. Kad se tome pridoda i odredba o plaćanju pristojbe i za pomoćne krevete koje koriste iznajmljivači u apartmanima, onda se definitivno radi o novom udaru na iznajmljivače, od kojih neki muku muče s popunjavanjem smještajnih jedinica.

Iznajmljivači s apartmanom 2+1 umjesto 690,00 kuna plaćat će 1.050,00 kuna
To konkretno znači da su iznajmljivači s apartmanom s 2 glavna kreveta i 1 pomoćnim krevetom, u prošlogodišnjoj sezoni plaćali godišnji paušal, odnosno pristojbu od 690,00 kuna u tri obračunska dijela. Godine prije, 2018., iznajmljivači su po krevetu boravišnu pristojbu plaćali godišnje 300,00 kuna. U turističkoj sezoni ove godine oni će plaćati ukupno 1.050,00 kuna ili tri puta po 350,00 kuna. — Najniži i najviši iznos turističke pristojbe iz ovoga Zakona te najniži i najviši godišnji paušalni iznos turističke pristojbe iz ovoga Zakona ministar nadležan za turizam propisuje pravilnikom, stoji u odredbama novoga zakona.

Pristojba po danu od 1. travnja do 30. rujna 10,00 kuna po gostu
Za iznajmljivače koji plaćaju pristojbu po danu ona će u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna iznositi 10,00 kuna po osobi, a od 1. listopada do 31. ožujka 7,00 kuna po osobi, uz napomenu kako se radi o najnižim iznosima.

Kazne od 2.000 kuna do 10.000,00 kuna ako ne uplatite godišnji paušalni iznos
Treba podsjetiti da novi Zakon o turističkoj pristojbi određuje i kazne za iznajmljivače koji ne budu poštivali odredbe toga zakona. Tako će osoba koja pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu platiti kaznu od 2.000,00 kuna do 10.000,00 kuna, ako ne uplati godišnji paušalni iznos turističke pristojbe jednokratno u cijelom iznosu do 31. srpnja tekuće godine ili u tri jednaka obroka, s tim da prvi obrok dospijeva 31. srpnja, drugi 31. kolovoza, a treći 30. rujna tekuće godine.

Ostaje zakonska obveza prijave i odjave gostiju u roku od 24 sata
Isti iznos kazne primjenjivat će se i na one iznajmljivače koji u roku od 24 sata od dolaska ne prijave u sustav eVisitor sve osobe kojima pružaju uslugu noćenja ili u roku od 24 sata ne odjave odlazak gostiju. Dobro je znati da turistički inspektori mogu na mjestu počinjenja prekršaja iznajmljivačima naplatiti novčanu kaznu i u iznosu od 1.000,00 kuna, osim u slučaju kada se radi o ponavljačima prekršaja.

Novi Zakon o turističkoj pristojbi koji je stupio na snagu krajem svibnja prošle godine donosi novosti za iznajmljvače. Uvode se dva sezonalna razdoblja, od kojih je najvažnije ono od 1. travnja do 30. rujna. Najniža godišnja turistička pristojba po krevetu iznosit će 350,00 kuna umjesto prošlogodišnje 345,00 kuna, dok će iznajmljivači koji plaćaju pristojbu po danu od 1. travnja do 30. rujna plaćati 10,00 kuna po danu za gosta, a u ostalom razdoblju minimalna cijena je 7,00 kuna  (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...