Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

NOVOSTI ZA IZNAJMLJIVAČE Jeste li provjerili nalaze li vam se pomoćni kreveti u izreci rješenja kojim vam je odobreno pružanje usluga u domaćinstvu? Ako niste, učinite to što prije

Novi Zakon o turističkoj pristojbi, koji je stupio na snagu krajem svibnja protekle godine, donio je za iznajmljivače određene nejasnoće. One se prije svega odnose na pomoćne krevete i krevete na kat koji se do sada nisu plaćali.

Turistička pristojba plaćat će se i na pomoćne krevete
Prema navedenom Zakonu, turistička pristojba, do sada zvana boravišna pristojba, plaćat će se i na pomoćne krevete, u jednakom iznosu kao i glavni kreveti, što je novi udar na iznajmljivače, posebno u mjestima gdje turistička sezona nije dugačka, a iznajmljivači muku muče s popunjavanjem smještajnih jedinica.

Provjerite imate li pomoćni krevet naveden u izreci Rješenja
Problem je, kako pojašnjavaju iz turističkih zajednica, u tome što pomoćni kreveti uglavnom nisu navedeni u izreci rješenja kojim se iznajmljivačima odobrava pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, a koje izdaje nadležni Ured državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji. No, pomoćni krevet navedeni su u obrazloženju odluke, odnosno rješenja, a što znači da će se pomoćni kreveti izbrisati iz sustava eVisitor, a iznajmljivačima će u sustavu biti prikazani samo glavni kreveti.

Iznajmljivači koji koriste pomoćne krevete trebaju zatražiti izmjenu Rješenja
Iz turističkih zajednica ističu da oni iznajmljivači, koji neće koristiti pomoćne krevetu u iznajmljivanju, ne moraju mijenjati postojeće Rješenje koje imaju, dok su oni koji će koristiti pomoćne krevete dužni zatražiti izmjenu Rješenja o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u nadležnom Uredu, gdje im je rješenje i izdano. Iznajmljivači koji bi pružali smještaj za više osoba od broja kreveta koji su uvidentirani u eVisitor, a to znači i pomoćne krevete koji nisu evidentirani u izreci rješenja, nalazili bi se u prekršaju za koji je nadležna turistička inspekcija Državnoga inspektorata.

Od 2.000,00 do 10.000,00 kuna kazna ako se turistička pristojba ne plati u ruku
Provjerili smo i kakve su kazne određene za iznajmljivače koji se ne drže zakonskih propisa. Za osobu koja ne uplati godišnji paušalni iznos turističke pristojbe jednokratno u cijelom iznosu do 31. srpnja tekuće godine ili u tri jednaka obroka, s tim da prvi obrok dospijeva 31. srpnja, drugi 31. kolovoza, a treći 30. rujna tekuće godine, predviđena je novčana kazna od 2.000,00 do 10.000,00 kuna. Ista kazna određena je i za one iznajmljivače koji u roku od 24 sata od dolaska ne prijavi u sustav eVisitor sve osobe kojima pruža uslugu noćenja ili u istom roku ne odjavi odlazak gostiju.

Turističku pristojbu ne plaćaju djeca do 12 godina
Zanimljivo je i tumačenje koje se odnosi na krevete na kat. I za njih su iznajmljivači dužni zatražiti izmjenu svoga Rješenja u Uredu državne uprave jer takvi kreveti vodili su se do sada kao pomoćni i za njih se nije plaćala turistička pristojba. Što se tiče dječjih krevetića, oni ne spadaju u obvezu plaćanja turističke pristojbe. Treba podsjetiti da turističku pristojbu ne plaćaju djeca do 12 godina, zatim osobe s invaliditetom od 70% i većim, kao i jedan pratitelj, a oslobođene su i osobe koje zbog potrebe rada ili obavljanja poslova koriste uslugu smještaja u općini ili gradu u kojem nemaju prebivalište, isključivo za vrijeme obavljanja poslova. Turističku pristojbu umanjenu za 50% plaćaju osobe od navršenih 12 do 18 godina.

Turističke zajednice pozvale su iznajmljivače da zatraže izmjenu rješenja kojim im je odobreno pružanje usluga u domaćinstvu, ako će koristiti u iznajmljivanju pomoćne krevete, a oni nisu navedeni u izreci rješenja. Iznajmljivači koji neće koristiti pomoćne krevete, a naznačeni su samo u obrazloženju rješenja, nisu u obvezi zatražiti izmjenu rješenja (foto: J. Bašić).jpg

Podjelite:

You may also like...