Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Otvoren 14. Međunarodni kulinarski festival Biser mora

Najveće kulinarsko natjecanje u Hrvatskoj i šire, 15. Međunarodni kulinarski festival Biser mora, otvoren je u utorak 9. travnja u kongresnoj dvorani SVPETRVS hotela u Supetra. U nazočnosti brojnih sudionika i ovogodišnje natjecanje održava se u organizaciji Šefova kuhinje mediteranskih i europskih regija, a kulinarski festival pokrenuo je splitski entuzijast Miro Bogdanović. Na kulinarskoj smotri pristiglo je više od 250 chefova te polaznika srednjih i viših ugostiteljskih škola iz dvadeset zemalja.

U sljedećih nekoliko dana, od 9. do 12. travnja, pristigli chefovi i učenici okušat će se u pripravljanju različitih gastronomskih specijaliteta. U programu otvaranja kulinarske smotre uz hrvatske sudionike pozdravljeni su i pristigli iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Francuske, Italije, Kambođe, Kine, Makedonije, Malte, Martinika, Mauritiusa, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Španjolske i Ukrajine.

sudionici na programu svečanoga otvaranja kulinarske manifestacije

Sudionici na programu svečanoga otvaranja u Kongresnoj sali

Okupljene je pozdravio vlasnik i direktor SVPETRVS hotela Marion Dužić, a zatim izaslanik ministra turizma Ivo Bašić. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore u Splitu Jozo Tomaš istaknuo je u pozdravnomu govoru kako kulinarska manifestacija ima veliki značaj i zbog osiguravanja radne snage u ugostiteljskoj djelatnosti. Grad Supetar prepoznao je strateške perskeptive ove manifestacije, pa je uime gradonačelnice Ivane Marković okupljene pozdravila predsjednica Gradskoga vijeća Danijela Kirigin. Kratku pozdravnu poruku uputio je predsjednik Turističke zajednice grada Supetra Ivan Cvitanić.

Marion Dužić, vlasnik i direktor SVPETRVS hotela

Marion Dužić pozdravio je okupljene u programu svečanoga otvaranja

izaslanik ministra turizma Ivo Bašić

Uime ministra turizma okupljenima se obratio izaslanik Ivo Bašić

Jozo Tomaš, predsjednik Hrvatske gospodarske komore u Splitu

Skup je pozdravio i predsjednik Hrvatske gospodarske komore u Splitu Jozo Tomaš

Prvoga dana festivala ocjenjivački sud s 20 međunarodnih sudaca predvođenih Marijom Lulić, nekadašnjom šeficom kuhinje splitskoga hotela Park, prepoznali su na održanom natjecanju toga dana istaknute mlade snage. Pod vodstvom Željka Bremeca, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, podijeljene su nagrade učenicima i njihovim mentorima, a vrijedi istaknuti kako su brončanu medalju osvojili i učenici supetarske Srednje škole “Brač” s mentorom Zvonimirom Ljaljićem.

predsjednica Gradskoga vijeća Danijela Kirigin

predsjednica Gradskoga vijeća Danijela Kirigin

Ivan Cvitanić, predsjednik Turističke zajednice grada Supetra

Ivan Cvitanić, predsjednik Turističke zajednice grada Supetra

U pripremi tri slijeda jela prvoga dana nastupilo je više od stotinu mladih kuhara, polaznika srednjih i visokih ugostiteljskih škola. Uz slatki doručak, malu školu začina i jelo s potpisom Stevo Karapandža, zatim janjeći rižoto s bračkim sirom upriličena je i nacionalna prezentacija Rumunjske kuhinje. Posebnost te kuhinje su tradijski proizvodi s područja grada Sibiu s paprom. Mogle su se vidjeti i rumunjske sarme u slatkom kupusu uz tradicionalnu palentu sa sirom.

Učenici Srednje škole Brač s mentorom Zvonimirom Ljaljićem

Učenici Srednje škole Brač s mentorom Zvonimirom Ljaljićem

Drugoga dana smotre, u srijedu 10. travnja, program će započeti u 8 sati natjecanjem po kategorijama, dok su od 10 sati na rasporedu master classovi.

U dosadašnjim kulinarskim smotrama sudjelovalo je preko tisuću kuhara iz tridesetak zemalja.

Podjelite:

You may also like...