PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Pobjednik Bisera mora Jadran Grančić: Rodni me kraj nije mogao zadržati

Jadran Grančić (28), šef kuhinje splitskoga hotela Park, najbolji je kuhar Bisera mora, međunarodne gastronomske smotre koja je od 9. do 12. travnja održana u Supetru. Izazov je to svake godine boriti se za titulu, a ove godine u velikoj konkurenciji, među više od dvije stotine vrhunskih gastro majstora koji su u restoranu Adria pripremali specijalitete. Kad se tome pridoda da su na festivalu nastupili vrhunski kuhari iz 21 zemlje, onda je jasno da je Međunarodni stručni žiri, u kojemu je bio i gastro majstor Stevo Karapandža, imao pune ruke posla, a sve dane gastro festivala dijelile su se brojne nagrade sudionicima.

Izvor: facebook Jadran Grančić

Jadran Grančić, šef kuhinje splitskoga hotela “Park” pobjednik je ovogodišnjega kulinarskoga festivala “Biser mora”

Imoćanin Grančić osvojio je tako drugi put titulu najboljega kuhara na festivalu koji su organizirali Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija. Odmah smo se potrudili doći do najboljega kuhara s prvim pitanjem: “Kako se osjećate i jeste li iznenađeni prvim mjestom te koju ste nagradu dobili?” Jesam! Osjećaj je naravno lijep, ponosan sam na to, jer takve titule ne dolaze preko noći nego isključivo kontinuiranim radom na sebi u ovome poslu, rekao je za naš portal Grančić, istaknuvši kako je na Biseru mora seniorski naslov osvojio jedini dva puta u 14 godina te manifestacije. Dodao je kako je posljednje tri godine bio u finalima, a od toga je dva i osvojio.

Zanimalo nas je naravno i što je kuhar elitnoga splitskoga hotela pripremao na smotri. Za finale smo imali kutiju iznenađenja, odnosno namirnice koje su nam bile zadane od žirija te smo imali teme rižoto, glavno jelo od ribe i desert. Grančić kaže da je se natjecao s još četiri finalista. Natjecanje je održano u četvrtak te je uzeo dva zlata i srebro i s ukupnim ocjenama plasirao se u super finale među 5 najboljih. Drugo mjesto osvojio je Michele Bertoli iz Italije, a treće Ružica Jukičić, dobitnica brojnih kulinarskih nagrada iz Zagorja.

Završne nagrade na kraju kulinarske smotre "Biser mora" dodjeljene su u sportskoj dvorani Supetar

Završne nagrade na kraju kulinarske smotre “Biser mora” dodjeljene su u sportskoj dvorani Supetar

Prvak ovogodišnjega kulinarskoga festivala, koji se već 10 godina održava u Supetru, zadovoljan je radnim mjestom šefa kuhinje u, kako kaže, najluksuznijemu hotelu u Dalmaciji. Hotel je to s najvećom poviješću i ostavštinom. Ne zovu ga Splićani bez veze svojim dnevnim boravkom, kaže mladi kuhar koji je na mjestu šefa kuhinje gotovo dvije godine.

Ove godine, prvoga dana kulinarske manifestacije, na Biseru mora nastupali su i učenici srednjih i visokih ugostiteljskih škola, odmjerivši snage u pripremanju specijaliteta. Raduje činjenica da su među nagrađenima bili i učenici Srednje škole Brač sa svojim mentorom strukovnim nastavnikom Zvonimirom Ljaljićem. Upitan što bi poručio učenicima koji se pripremaju za zvanje huhara, mladi šef splitskoga hotela jasno i glasno kaže: Puno rada i truda! Ističe kako je za boravka na Braču posjetio konobu Kopačina u Donjemu Humcu i doznao iz prve ruke kako otok ima veliki kuharski i gastronomski potencijal, ali malo onih koji se u tome vide.

— Mislim da se na tome da raditi, a uostalom ove godine u hotel Park doveo sam i vašega Bračanina Josipa Vrsalovića iz Gornjega Humca. Momak je jedan od najvećih potencijala koje je Brač dao u zadnjih nekoliko godina u kuharstvu i gastronomiji. Na žalost ni njega, kao ni mene, rodni kraj nije mogao zadržati. To je nažalost realnost, ali to hitno treba mijenjati, poručio je našem portalu mladi šef kuhinje Jadran Grančić.

Podjelite:

You may also like...