Porezna uprava iznajmljivačima već poslala rješenja. Ako se želite osloboditi nameta države, a strahujete za sezonu, jedino vam preostaje odjaviti smještaj

Porezna uprava nije zaboravila poslati rješenje i uplatnice privatnim iznajmljivačima koji plaćaju paušalni porez i to prema broju prijavljenih kreveta iz rješenja o pružanju usluga.

“Čestitke” su – kako doznajemo – poslane na kućnu adresu, i to u punomu iznosu, iako nitko u ovom trenutku, pa ni Porezna uprava, ne zna što će biti s turističkom sezonom. No, porez izgleda treba platiti bilo ili ne gostiju u smještajnim objektima.

Prva rata odmah dolazi na naplatu
Prema rješenju Porezne uprave, paušalni porez plaća se u četiri rate. Prva rata dolazi na naplatu odmah po zaprimanju rješenja, druga do kraja lipnja, treću treba uplatiti do kraja rujna, a posljednju do isteka građanske godine. Naravno, svi oni koji ne mogu plaćati redovito iznose i u roku koji određuje porezna uprava, mogu to naravno učiniti i kasnije, ali uz kamatu koja se svaki dan pripisuje na iznos paušalnoga poreza.

Ili odjaviti apartman ili plaćati porez
Nažalost, privatni iznajmljivači nemaju puno izbora. Preostaje im jedino odjaviti smještajni objekt i tako se osloboditi porezne obveze, odnosno nameta države. No, ni iznajmljivači nažalost ne znaju što će biti sa sezonom, pa se ipak svi nekako nadaju da bi mogla biti barem na razini prošlogodišnje te iz toga razloga svoje smještajne objekte drže otvorenima. I dok se iznajmljivači nadaju da sezona ipak neće biti izgubljena, država se osigurala urednom naplatom poreza, neovisno o tomu hoće li ili ne iznajmljivači ostvariti prihod od iznajmljivanja.

U razgovoru s nekim izjamljivačima doznajemo kako nisu protiv plaćanja poreza ako mogu zaraditi i ostvariti određeni prihod, ali smatraju nepoštenim i bezobraznim od države naplatu poreza u trenutku kada nije poznato što će biti od turističke sezone. Treba li uopće dodati da iz sezone u sezonu raste broj iznajmljivača.

Privatni iznajmljivači nemaju puno izbora. Preostaje im jedino odjaviti smještajni objekt i tako se osloboditi porezne obveze, odnosno nameta države. No, ni iznajmljivači nažalost ne znaju što će biti sa sezonom, pa se ipak svi nekako nadaju da bi mogla biti barem na razini prošlogodišnje te iz toga razloga svoje smještajne objekte drže otvorenima (foto: Pero Dragičević)

Podjelite:

You may also like...