Predsjednica Turističkoga vijeća u Bolu Katarina Marčić: Ne mogu tvrditi da se radi o opstrukciji

Natječaj za izbor direktora Turističke zajednice općine Bol, četvrti u nizu, istekao je sredinom srpnja, a pred vijećnicima Turističkoga vijeća, ovlaštenima birati direktora TZ Bol na mandat od četiri godine, nalaze se novi izbori.

U Bolu špica sezone, a još nije izabran direktor
Nakon što je prvi natječaj poništen odlukom Turističkoga vijeća na prijedlog predsjednice Turističkoga vijeća Katarine Marčić, na drugomu i trećemu natječaju Turističko vijeće jednostavno nije uspjelo izabrati direktora, a takva vijest za sada osim Bola nije dospijela u javnost. Neuspjeh Turističkoga vijeća da u razdoblju ozbiljne turističke sezone ne okonča uspješno izborni postupak i ne ukaže povjerenje nekome od kandidata niti nakon tri natječaja ozbiljno je potaknula pitanje radi li se u stvari o opstrukciji izbora te kome je u interesu da novi direktor što prije ne preuzme ured Turističke zajednice i krene s radom. Omjer glasova na dosadašnjim sjednicama vijeća, ali i činjenica da je kod svakoga natječaja vijeće dva puta glasalo, otvoreno upućuje na izigravanje izbora.

Marčić potvrdila da su pristigle tri prijave
Na posljednja dva natječaja, podsjećamo, apliciralo je troje kandidata, ali niti jedan od njih nije uspio dobiti većinu ukupnoga broja članoga Turustičkoga vijeća. Treba napomenuti da TV u Bolu ima devet članova, što znači da netko od kandidata treba dobiti pet glasova kako bi osvojio mandat. Jedan od kandidata, kako doznajemo, i kod drugoga i trećega natječaja osvojio je najveći broj glasova vijećnika, ali mu nedostaje glas do izborne pobjede, pa ostaje pitanje zašto vijećnici nisu podržali kandidata s najvećim brojem osvojenih glasova. S druge strane, neki su kandidati kod prvoga glasanja osvojili više glasova, nego kod glasanja u drugome krugu, a mijenjao se i omjer nevažećih listića kod prvoga i drugoga kruga glasanja. Predsjednica Turističkoga vijeća u Bolu Marčić (općinska načelnica, op. a.) potvrdila je za BRAČ danas da su na četvrti natječaj pristigle tri prijave te da će se sjednica Turističkoga vijeća održati u četvrtak.

Predstavljanje kandidata vjerojatno sljedeći tjedan
— Sjednica Povjerenstva TV TZO Bol za provedbu javnoga natječaja za izbor direktora TZO Bol (otvaranje i verificiranje pristiglih molbi) održati će se sutra, 21. srpnja, a razgovor s kandidatima vjerojatno idući tjedan, odgovorila nam je promptno Marčić. Upitana kako komentira činjenicu da Turističko vijeće nije izabralo direktora te misli li možda da se radi o opstrukciji, napisala je u odgovoru: — Ne mogu tvrditi da se radi o opstrukciji, mislim da postoji gotovo jednoglasna želja da dođe do izbora novoga direktora TZO Bol. Činjenica je da u dosadašnjim natječajima niti jedan kandidat nije imao potrebnu većinu. Neki od članova ostaju suzdržani, no o njihovim razlozima možemo samo nagađati. Zanimljivo, ali Marčić je u početku za opstrukciju izbora optužila “zabrinutoga mještanina” koji je uporno izvještavao medije, prije svega lokalne, o mogućim nezakonitostima u natječaju za izbor direktora bolskoga TZ-a, o čemu je pisao također Ministarstvu turizma i sporta, tražeći da se natječaj poništi zbog “ozbiljnih nezakonitosti”. I kod četvrtoga natječaja isti “zabrinuti mještanin” javio se 15. srpnja dopisom upućenom medijima, ali i Ministarstvu, i to na ruke Moniki Udovičić, ravnateljici Uprave za sustav turističkih zajednica, tražeći poništenje natječaja. No, sada je unatoč negodovanju koje stiže iz Bola, ipak jasno da (ne)izbor direktora Turističke zajednice u Bolu ovisi prije svega o volji birača, odnosno onih koji odlučuju tko će sljedeće četiri godine rukovoditi vrlo važnom turističkom ustanovom u Bolu.

Dva vijećnika zatražila razrješenje na vlastiti zahtjev
Marčić smo upitali i zašto kao predsjednica nije sazvala Skupštinu TZO Bol, najviše tijelo Turističke zajednice, a s obzirom na novonastalu situaciju u kojoj je TZ Bol bez izabranoga direktora. — Neki od vijećnika najavili su molbu za razrješenje na vlastiti zahtjev na prošloj sjednici. Dva su takva zahtjeva pristigla i uskoro će biti sazvana Skupština radi prijedloga i imenovanja novih članova, otkrila je Marčić, To znači da u slučaju da se i ovaj put ne izvrši izbor direktora tada bi o direktoru ipak odlučivalo donekle izmijenjeno biračko tijelo.

Osim najave o izmjenama nekih članova Turističkoga vijeća, o čemu će se više znati kada se sazove Skupština, iz Bola je stigao još jedan vrlo važan podatak. Prema pisanjima predsjednice TV Bol Marčić portalu BRAČ danas, iz Ministarstva turizma i sporta za sada nitko nije kontaktirao TZ Bol, unatoč činjenici što ta ustanova provodi izbor direktora kontinuirano od travnja. Dodala je kako TZ Bol nastoji ispoštovati sve zakonske odredbe.

U Bolu je u tijeku turistička sezona, a Turistička zajednica još uvijek nije izabrala direktora kojemu bi prema odredbama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskoga turizma mandat trajao sljedeće četiri godine (foto: Jadran Bašić/BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...