Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

RADNI SASTANAK U BOLU: Turistički djelatnici poručuju: Znali smo što nas očekuje; hoteli imaju 15.000 noćenja manje, a privatni smještaj 5.000 više

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković našao se u ponedjeljak, 29. srpnja, na radnoj večeri s direktorima bolskih hotela, vlasnicima određenih restorana i turističkih agencija. Tema je bila osvrt na tijek dosadašnje turističke sezone, javio je bolski portal boljani.info.

Uz načelnika Marinkovića na radnoj večeri su bili direktor tamošnje Turističke zajednice Markito Marinković, direktor Aerodroma Brač Tonći Peović, izvršni direktor Hotela Zlatni rat d.d. Dino Sokol, direktor Grabovoga rata Mirko Petrić, vlasnik Ville Azzuro, apartmana Zlatni rat, restorana Argento i Veranda Pero Šošić i vlasnik turističke agencije “More” Mirko Karan.

Hoteli imaju 15.000 noćenja manje
Zaključak je: hoteli imaju 15.000 noćenja manje, a privatni smještaj 5.000 noćenja više, dok je stanje u kampovima i nekomercijalnom smještaju kao i prošle godine. Najbrojniji su Nijemci, a slijede ih Francuzi i Austrijanci. Usporedbe radi, prošle godine su Francuzi bili na prvom mjestu, a zatim Nijemci.
— U ožujku i travnju imali smo 30 % više noćenja, u svibnju 30 % manje. U srpnju smo na nivou prošlogodišnjih brojki. Hotel “Borak” otvorili smo tek 15. lipnja, a problema s prodajom kapaciteta očekujemo i sljedeće godine. Nismo ovo planirali, ali smo znali što nas očekuje, rekao je izvršni direktor Hotela Zlatni rat d.d., a prenosi bolski portal. Prema riječima turističkih djelatnika, u Bolu dnevno u prosjeku boravi 150 turista manje. Zadnji podaci iz eVizitora govore da je u Bolu boravilo 6.223 gostiju, što je manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Potpune podatke za Bol, ali i cijeli otok Brač, i to po našim mjestima, portal će objaviti nakon statističke obrade početkom kolovoza.

“Zlatni rat” u nedjelju uprihodio samo 300 kuna
Kako javlja portal boljani.info, direktor “Grabovog rata” Mirko Petrić upozorio je na važnost osiguravanja kvalitetnijega smještaja za sezonske radnike, kao i na nedostatak ljudi u turizmu. Dodao je da su vremenske prilike utjecaje i na poslovanje “Grabovog rata”, a posebno na plaži “Zlatni rat” na kojoj je, kako je izvijestio bolski portal, u nedjelju, 28. srpnja, inkasirano svega 300 kuna.
Treba li uopće pisati koliko je Boljanima važan “Zlatni rat”, ta “zlatna koka” bolskoga turizma. O nedostatku radne snage upozorava se cijelu turističku sezonu, govori se, viče se, apelira i na Vladu da nešto poduzme ako se želi spasiti turistička sezona. Dojam je da ove godine nema previše zadovoljnih, posebno među ugostiteljima koji dan–danas muku muče s pronalaskom sezonskih radnika. Dovoljno je pregledati malo portale koji donose radna mjesta pa vidjeti kako još uvijek traje potraga za sezonskim radnicima na našem otoku.

Otkazuju se rezervacije gostiju
No, treba istaknuti da se i među gostima, a i vaš je novinar imao prilike to čuti, sve glasnije čuju kritike: preskupi ste, sve plaćamo, postoje jeftinija odredišta. Mnogim iznajmljivačima su i otkazane rezervacije gostiju, doznajemo iz prve ruke. Trebat će svakako raditi ozbiljniju analizu stanja, vidjeti gdje se i što se može učiniti da turistički rezultati budu bolji. Za takvu promjenu trebat će prvo temeljita analiza postojećega stanja. Možda bi nam mogla poslužiti i praksa nekih drugih turističkih destinacija.

u Bolu je u nedjelju, 28. srpnja, registrirano 6.223 gostiju, a što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu. Hoteli bilježe znatno smanjenje broja noćenja gostiju, dok je broj noćenja gostiju u apartmanima u porastu (foto: J. Bašić)

u Bolu je u nedjelju, 28. srpnja, registrirano 6.223 gostiju, a što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu. Hoteli bilježe znatno smanjenje broja noćenja gostiju, dok je broj noćenja u apartmanima u porastu (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...