Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Što ako vam se u smještajnom objektu pojavi gost sa sumnjom na koronavirus? Ili mu se u tijeku boravka u vašem objektu potvrdi infekcija tim virusom? Znate li kakav je protokol i kako trebate postupiti?

Mnogi od iznajmljivača pitaju se kako postupiti s gostom za kojega se sumnja da je pozitivan na koronavirus ili za kojega se kojim slučajem potvrdi da je pozitivan na taj virus, a nalazi se u smještajnom objektu? Koja je obveza gosta, koja iznajmljivača? Znate li kakav je protokol i što učiniti u takvoj situaciji?

Organizacija turističkih ordinacija
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 19. lipnja postupak kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije koronavirusa. Jedinice lokalne samouprave, lokalni stožeri civilne zaštite, domovi zdravlja i hotelsko-turistički kompleksi većih hotelsko-turističkih društava definirat će dodatne pružatelje zdravstvene zaštite za goste turističkih smještajnih objekata prvenstveno kroz organizaciju turističkih ordinacija odnosno ordinacija koje će biti nadležne za pojedine smještajne objekte. Na područjima koja prihvaćaju turiste lokalni stožeri civilne zaštite i domovi zdravlja osigurat će kapacitete za pravovremeno dijagnosticiranje bolesti uzrokovane koronavirusom.

Osigurati mogućnost uzimanja briseva u nadležnim ambulantama
Lokalni stožeri civilne zaštite i domovi zdravlja osigurat će mogućnost uzimanja briseva kod sumnji na koronavirus u nadležnim ambulantama ili potencijalno prilikom kućnih posjeta gostima u smještajnim objektima. Lokalni stožeri civilne zaštite, domovi zdravlja i hitna medicinska služba osigurat će prijevoz do liječnika primarne zdravstvene zaštite i do bolnice za oboljele goste.

Gost treba ostati u objektu sa zatvorenim vratima te medicinskom maskom do dolaska liječnika
Odgovorna osoba u smještajnom objektu dužna je obavijestiti o bolesti gosta liječnika u ugovornoj ambulanti ili liječnika u turističkoj ambulanti radi obavljanja pregleda. Ako se u prvom kontaktu s liječnikom postavi sumnja da je osoba zaražena koronavirusom, odgovorna osoba smještajnoga objekta zamolit će gosta da ostane u smještajnoj jedinici sa zatvorenim vratima te osigurati bolesnom gostu medicinsku (kiruršku) masku i papirnate maramice u dovoljnoj količini te uputi gosta da ne izlazi iz sobe sve do liječničkoga pregleda. Taj će se pregled obaviti ili na kućnoj adresi ili prijevozom zaraženoga gosta do liječničke ordinacije.

Gostu koji je testiran određuje se izolacija do dolaska rezultata
Liječnik će pregledom bolesnika utvrditi jesu li zadovoljeni kriteriji postavljanja sumnje na koronavirus te ovisno o kliničkom stanju gosta odrediti potrebu za pozivanjem epidemiologa. Ukoliko se postavi sumnja da gost ima koronavirus, uzet će se ili organizirati uzimanje brisa radi pravovremenoga dijagnosticiranja koronavirusne infekcije te će se gostu koji je testiran, kao i njegovim bliskim kontaktima odrediti izolacija u smještajnim jedinicama sve do dolaska rezultata testiranja.

Dostava obroka do pred vrata sobe ili apartmana
Pružatelji usluga smještaja u domaćinstvu ne smiju ulaziti u sobu u kojoj je osoba pod sumnjom na koronavirus kao ni u sobe u kojima su bliski kontakti osobe sa sumnjom na zarazu. Goste će iznajmljivač obavijestiti da se zamjena posteljine, kao i čišćenje sobe, neće odvijati u uobičajenim razmacima i na uobičajeni način. Svaki takav gost mora sam održavati čistoću sobe, odnosno prostora u koji boravi sa sredstvima koja će smještajni objekt ustupiti na raspolaganje. Usluživanje obroka odvijati će se dostavom u sobu, a gosti koji nemaju polupansionski ili puni pansionski smještaj kupovati će, odnosno naručivati obroke iz smještajnoga restorana radi kontrole ulazaka i izlazaka u smještajni objekt ili sobu uz dostavu obroka do pred vrata sobe ili apartmana. U manjim ili apartmanskim smještajnim objektima vlasnik ili odgovorna osoba za smještaj organizirat će dostavu hrane i ostalih potrepština za gosta do vrata sobe te kontaktirati s nadležnom zdravstvenom službom.

U slučaju potrebe kontakta obvezna zaštitna medicinska maska, rukavice i fizička udaljenost
Ako postoji potreba kontakta s gostom koji je testiran i koji čeka rezultate testiranja, iznajmljivač treba odrediti jednu osobu koja će se baviti tim gostom uz obvezno nošenje zaštitne medicinske maske i rukavica te održavanje fizičke udaljenosti od bolesnika. Maske, rukavice i slična zaštitna oprema treba odmah nakon korištenja biti bačena u kantu za otpatke s poklopcem u koju su uložene dvije plastične vrećice za otpad. Nakon bacanja zaštitne opreme u smeće, djelatnici trebaju oprati ruke sapunom i vodom ili ih dezinficirati.

Ako gost nije zaražen određuje mu se terapija i ukida samoizolacija
Gosti koji su dio iste grupe ili obitelji s oboljelim također moraju ostati u svojim sobama dok se ne uspostavi kontakt s nadležnim liječnikom te do prispjeća nalaza ukoliko je liječnik postavio sumnju na infekciju koronavirusom. Ako liječnik utvrdi da gost nije zaražen odredit će mu terapiju za njegovo stanje, ukinut će mu se samoizolacija, kao i njegovim bliskim kontaktima te se gost tada može slobodno kretati po objektu koliko to dopušta njegovo zdravlje i zaštita zdravlja ostalih gostiju turističkoga objekta.

Nije dozvoljen transport javnim prijevozom
No, druga pravila vrijede u slučaju da se potvrdi zaraza koronavirusom. Ukoliko je gost pozitivan i njegovo zdravstveno stanje zahtjeva hospitalizaciju, prebacuje ga se u zdravstvenu ustanovu prema uputi liječnika, a ovisno o težini bolesti, i to korištenjem osobnoga vozila, organiziranoga transporta ili sanitetskim prijevozom. U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma, poziva se hitna medicinska služba. Važno je istaknuti kako nije dozvoljen transport javnim prijevozom.

Za domaće goste koji su pozitivni i s blagim simptomima preporuka je da se vrate kući
Kod domaćih gostiju kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, i to s blagim simptomima ili koji nemaju simptome bolesti, preporuka je da se upute u izolaciju u vlastitom smještaju osobnim prijevozom i bez korištenja javnoga prijevoza, ako je to naravno moguće. U tom slučaju daljnju skrb o oboljelom vodit će njihov izabrani liječnik ili liječnik prema mjestu izolacije, i to u dogovoru s nadležnim epidemiologom. Domaći gosti koji su kontakt s oboljelim trebaju otići kući u samoizolaciju o čemu dalje skrbi njihov izabrani liječnik, također u konzultaciji s epidemiologom.

Gosti koji njemaju uvjete za izolaciju kod kuće idu u organizirani smještaj
Strani gost kojemu je potvrđena zaraza koronavirusom, a čije zdravstveno stanje ne zahtijeva odlazak u bolnicu, kao i domaći gost s potvrđenom koronavirusnom infekcijom koji nema uvjete za izolaciju kod kuće, treba se smjestiti u organizirani smještaj za izolaciju u zajednici, koji je predviđen za takve potrebe od strane lokalne samouprave, i to tako da se gosti premještaju u pripremljeni objekt prikladan za boravak u izolaciji. To bi trebali biti objekti određeni i opremljeni od lokalnoga Kriznoga stožera ili lokalne samouprave, poput apartmana, kuće, mobilne kućice ili dormitoriji, itd. O tim gostima skrbio bi liječnik koji je određen za taj smještajni objekt u dogovoru epidemiologom. Isto vrijedi i za goste koji su bliski kontakti oboljeloga, a kojima je potrebno organizirati karantenu, odnosno samoizolaciju.

Strani gosti mogu se prije isteka izolacije vratiti u svoje države
Strani gosti kojima je potvrđen koronavirus te strani gosti koji su bliski kontakti oboljeloga mogu se prije isteka izolacije oboljeloga, odnosno karantene ili samoizolacije za zdrave bliske kontakte, vratiti u svoje države nakon konzultacije s javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje porijekla putem IHR sustava (međunarodni zdravstveni propisi) i dogovora o načinu i financiranju njihova transporta u matične zemlje. Važan je i postupak osoba u domaćinstvu u kojemu se pruža usluga smještaja, a koje su pozitivne na koronavirus. Takve osobe ovisno o težini bolesti moraju ili biti upućene bolničko liječenje ili im se propisuje izolacija u vlastitom domu ili u organiziranoj izolacijskoj jedinici. Osobe u domaćinstvu u kojemu se pruža usluga smještaja, a koje su bile u bliskom kontaktu s osobom kojoj je potvrđen koronavirus, moraju biti u izolaciji u domu ili organiziranoj izolacijskoj jedinici za zdrave kontake oboljelih od koronavirusa.

Odgovorna osoba u smještajnom objektu dužna je obavijestiti o bolesti gosta liječnika u ugovornoj ambulanti ili liječnika u turističkoj ambulanti radi obavljanja pregleda. Ako se u prvom kontaktu s liječnikom postavi sumnja da je osoba zaražena koronavirusom, osoba smještajnoga objekta zamolit će gosta da ostane u smještajnoj jedinici sa zatvorenim vratima te osigurati bolesnom gostu medicinsku (kiruršku) masku i papirnate maramice u dovoljnoj količini te uputi gosta da ne izlazi iz sobe sve do liječničkoga pregleda. Taj će se pregled obaviti ili na kućnoj adresi ili prijevozom zaraženog gosta do liječničke ordinacije (izvor: HRT)

Podjelite:

You may also like...