Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

U Splitskoj radovi kao da nije počela sezona; nezadovoljstvo među stanovnicima, ugostitelji ogorčeni

Idemo već prema sredini srpnja, a radovi na otoku kao da nije počela sezona. Dobro ste pročitali: kao da nije počela sezona. Ne vjerujete? Dođite u Splitsku, posjetite restorane i kafiće i uvjerite se kako ovih dana žive stanovnici toga maloga primorskoga mjesta. U samomu središtu radovi se izvode kao da je proljetno uređenje uoči turističke sezone. A upravo se Splitska sve više turistički “budi”, a što potvrđuje i sve veći broj turista koji za svoj odmor izabiru upravo Splitsku.

U Splitskoj i dalje traju radovi koje je pokrenula Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije s ciljem hitne sanacije dotrajale obale (foto: J. Bašić)

U Splitskoj i dalje traju radovi koje je pokrenula Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije s ciljem hitne sanacije dotrajale obale (foto: J. Bašić)

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije pokrenula je hitnu sanaciju rive u Splitskoj zbog njezina, kako kažu, urušavanja. O tome smo već pisali na našemu portalu, 7. svibnja, prenoseći priopćenje gradonačelnice grada Supetra Ivane Marković, koja je tada na svojemu facebook profilu objavila sljedeće: — Radi vrlo lošega stanja Rive u Splitskoj napravljen je projekt hitne sanacije za koji sam molila, u više navrata, Lučku Upravu da krene sa radovima odmah nakon sezone 2018. godine. Točnije od listopada prošle godine sam više puta baš na ovu temu razgovarala s ravnateljem i molila da radovi krenu na vrijeme.

Tada smo upit poslali Lučkoj upravi, i naknadno dobili odgovor: — Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije pokrenula je radove zbog lošega stanja obalne konstrukcije i opasnosti po život ljudi i ugrožavanje materijalnih dobara na obalnoj prometnici predmetna sanacija je hitna. Ako je, kako javljaju iz Lučke uprave, sanacija hitna, zanimalo nas je zašto radovi nisu pokrenuti poslije sezone 2018. g., a ne pred turističku sezonu 2019. godine. — Radovi su pokrenuti nakon sezone 2018., ali su neposredno nakon početka radova konzervatori zaustavili radove te naložili provedbu arheoloških istražnih radova, a nakon njih naložili su angažman arheološkoga nadzora za vrijeme odvijanja zemljanih radova.

obala u Splitskoj u radovima koji su trebali biti dovršeni do 1. srpnja (foto: J. Bašić)

obala u Splitskoj u radovima koji su trebali biti dovršeni do 1. srpnja (foto: J. Bašić)

Iako je mještanima bilo obećano da će do 15. lipnja, odnosno najkasnije kraja lipnja, radovi biti završeni, Lučka uprava i dalje izvodi radove. Raste nezadovoljstvo među stanovnicima, a ugostitelji ozbiljno prigovaraju kako trpe financijske gubitke. Radovi su prema riječima Domagoja Maroevića, ravnatelja Lučke uprave, kako objavljuje Slobodna Dalmacija, trebali biti završeni do 1. srpnja, odnosno u roku od 120 dana kako stoji u ugovoru o izvođenju radova. No, radovi se nisu prekidali zbog montaže betonskih elemenata novoga obalnoga zida, zatim rušenja obalnoga zida i polaganja novoga zida u more na postojeću poziciju. Kako je stanje rive bilo kritično, odgoda radova, prema njegovim riječima, nije dolazila u obzir. Projektant radova je splitska tvrtka Obala d.o.o., a radove izvodi tvrtka iz Podstrane.

projektant radova na obnovi obale u Splitskoj je tvrtka Obala d.o.o. iz Splita (foto: J. Bašić)

projektant radova na obnovi obale u Splitskoj je tvrtka Obala d.o.o. iz Splita (foto: J. Bašić)

radove na sanaciji obale u Splitskoj 1. ožujka pokrenula je Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, a oni su, prema ugovoru o izvođenju radova, trebali biti dovršeni do 1. srpnja (foto: J. Bašić)

radove na sanaciji obale u Splitskoj pokrenula je, 1. ožujka, Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije kao investitor, a oni su, prema ugovoru o izvođenju radova, trebali biti dovršeni do 1. srpnja (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...