PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Unatoč apartmanizaciji na Braču iznajmljivači zadovoljni i uredno posluju; iz turističke inspekcije izvješćuju da nisu otkrili neregistrirano pružanje ugostiteljskih usluga

Portal BRAČ danas već je izvještavao o turističkoj ponudi na Braču, posebno s naglaskom na smještajne kapacitete i ponudu po mjestima na otoku. I premda su se mogli čuti prigovori na turističku sezonu, izgleda da je većina iznajmljivača ipak zadovoljna sezonom koja je završila, a vrijeme je za analize i osvrte, s pogledom prema novoj turističkoj sezoni.

Agencije već pozivaju iznajmljivače na ažuriranje cjenika
Što je moglo biti bolje? Što može biti bolje? S kakvim planovima ići prema turističkoj sezoni? Brojni će se pružatelji usluga u turizmu ozbiljno pozabaviti ovih zimskih dana, dok budu ažurno pratili ponude gostiju, provjeravali upite zainteresiranih, a turističke agencije već pozivaju iznajmljivače na ažuriranje kalendara i cjenika za sezonu sljedeće godine.

U Supetru u privatnom smještaju 694 apartmana s 2.249 kreveta
Prema svim podacima, ono što je bilo sigurno u ovogodišnjoj turističkoj sezoni je porast broja smještajnih ponuda gostima u svim mjestima na otoku. Samo u gradu Supetru, prema podacima iz eVisitora na dan 24. listopada, bilo je registrirano 694 apartmana, 103 kuće za odmor, 84 sobe i 111 studio apartmana. U navedene brojne ne ulaze hotelski smještaji i kampovi, kao ni ostali ugostiteljski objekti za smještaj. Usporedbe radi, u 2018. godini u Supetru je bilo registrirano 599 apartmana, 83 kuće za odmor, 71 soba i 105 studio apartmana. Najznačajniji porast bilježi dakle apartmanska ponuda; gotovo stotinu apartmana ove je godine bilo više na tržištu turističke ponude, a gostima je samo u apartmanima ponuđeno 2.249 kreveta.

U privatnom smještaju u Postirima 377 apartmana s 1.204 kreveta
U Postirima je ponuda turističkoga smještaja također u porastu. Prema evidenciji eVisitora od 24. listopada, u privatnom smještaju gostima je bilo ponuđeno 377 apartmana, 41 kuća za odmor, 4 sobe, 51 studio apartman. Što se tiče broja kreveta, samo u apartmanima u privatnom smještaju registrirano je 1.204 kreveta, u kućama za odmor 186 kreveta, 8 kreveta u sobama i 137 kreveta nude studio apartmani.

Na području općine Selca u privatnom smještaju ponuđeno 312 apartmana s 974 kreveta
Na području općine Selca eVisitor je 24. listopada evidentirao 312 apartmana u privatnom smještaju, 75 kuća za odmor, 57 soba i 85 studio apartmana. Apartmani su ponudili 974 kreveta, 386 kreveta je evidentirano u kućama za odmor, 116 u sobama, a u studio apartmanima registrirano je 207 kreveta. Iz toga prozilazi da je u privatnom smještaju gostima bilo ponuđeno 1.683 kreveta.

U Pučišćima je ove godine u privatnom smještaju bilo 85 apartmana
U Pučišćima ove godine ukupno je bilo registrirano 85 apartmana, 12 više nego u prošloj godini. Broj kuća za odmor ostao je isti, njih 15, dok je broj soba iznosio 15, a studio apartmana 22, tek 1 više u odnosu na 2018. godinu. Apartmani su ponudili 251 krevet, kuće za odmor 162, sobe 31, a studio apartmani 52 kreveta. Podatke o smještajnim ponudama u Milni, Sutivanu i Bolu već smo ranije objavili.

Turistička inspekcija kontrolirala kako posluju pružatelji ugostiteljskih usluga
Nikakvo čudo s obzirom na porast broja smještajnih jedinica da je pružanje usluga u turizmu od posebnoga interesa za svakoga iznajmljivača, ali naravno i državu koja nastoji maksimalno izvuči korist od profita iznajmljivača. Potvrđuje to činjenica da je u ovoj godini najveći broj nadzora obavila upravo turistička inspekcija Državnoga inspektorata koja je kontrolirala kako posluju pružatelji ugostiteljskih usluga na otoku.

Obavljen ukupno 51 inspekcijski nadzor
— Državni inspektorat, Područni ured Split, Služba turističke inspekcije obavila je ukupno 51 inspekcijski nadzor nad poslovanjem pružatelja ugostiteljskih usluga na otoku Braču, od kojega broja se 13 inspekcijskih nadzora odnosilo na pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Iz Državnoga inspektorata su napomenuli da se njihova inspekcija bavi i kotrolom neregistriranoga obavljanja ugostiteljske djelatnosti.

Nisu potvrđeni navodi o neregistriranom pružanju usluga
Kako se uvijek govori o sivomu tržištu, o onima koji bez prijave i rješenja nadležnoga ureda pružaju turističke usluge u domaćinstvu, odnosno usluge iznajmljivanja smještaja, zanimalo nas je i jesu li turistički inspektori imali posla oko “hvatanja” iznajmljivača na crno. — Služba turističke inspekcije Područnoga ureda Split Državnoga inspektorata zaprimila je ukupno četiri prijave, od kojih je jedna bila anonimna, u kojima se ukazivalo na neregistrirano pružanje ugostiteljskih usluga na otoku Braču. Postupajući po navedenim prijavama, turistički inspektori su u više navrata obavili izvidne radnje, međutim u istima nisu potvrđeni navodi o neregistriranom pružanju ugostiteljskih usluga.

Samo u gradu Supetru, prema podacima iz eVisitora na dan 24. listopada, bilo je registrirano 694 apartmana, 103 kuće za odmor, 84 sobe i 111 studio apartmana. U navedene brojne ne ulaze hotelski smještaji i kampovi, kao ni ostali ugostiteljski objekti za smještaj. Usporedbe radi, u 2018. godini u Supetru je bilo registrirano 599 apartmana, 83 kuće za odmor, 71 soba i 105 studio apartmana (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...