Zabrinuti mještanin ponovno se javio medijima. Ovaj put iznio ozbiljne optužbe: Kandidati za direktora TZ Bol su u sukobu interesa. Katarina Marčić: Zabrinuti mještanin konstantno opstruira natječaj

Samo dva dana prije nego što Turističko vijeće Turističke zajednice u Bolu obavi razgovor s kandidatima koji su se javili na natječaj za direktora, a koji je zaključen 30. svibnja, s novim informacijama, poprilično ozbiljnim, javio se “zabrinuti mještanin” Bola. Ovoga puta na urednički e-mail, ali i još nekih medija, poslao je zahtjev koji je 27. svibnja poštom uputio Ministarstvu turizma i sporta, tražeći da se poništi natječaj za izbor direktora TZ Bol. Ista osoba to je učinila i kod objavljivanja prvoga natječaja za direktora TZ Bol, koji je odlukom Turističkoga vijeća poništen.

Ministarstvo štiti zakon pun nepravilnosti
U dopisu ukazuje na nezakonitost objavljenoga natječaja, a samo dan prije tvrdio je da “natječaj ima još veće propuste i nepravilnosti”. — Prije deset dana obavijestio sam nadležno Ministarstvo turizma i sporta o kriminalu i nepravilnostima u natječaju za direktora TZO Bol, i to po pet stavki. Ministarstvo nije reagiralo zbog očitoga razloga (štite svoj zakon pun nepravilnosti), a novčane i druge posljedice snosit će Općina Bol i svi njeni stanovnici jer će posljedice biti milijunska šteta, napisao je “zabrinuti mještanin”.

Upozorava da su kandidati za direktora u sukobu interesa
No, tu nije završetak. U nastavku dopisa poslanog medijima ozbiljno upozorava i na problem kandidata koji su se javili na natječaj. — Skrećem vam pozornost i da je jedan od favorita na tom nezakonitom i traljavo napisanom natječaju za direktora TZ načelničina familija, a da je svih troje kandidata u nedozvoljenom i protuzakonitom sukobu interesa. Naime, imaju turističke firme ili obrte što prema Zakonu o turističkim zajednicama nije dozvoljeno pa se po tom Zakonu nisu smjeli ni prijaviti na natječaj. Možda je baš zato natječaj onako napisan, ali o tome ću vas više izvijestiti sljedeće sedmice, napisao je u dopisu “zabrinuti mještanin”, izgleda vrlo dobro upućen u zakonske odredbe i imena kandidata koji su aplicirali na ponovljenom natječaju. Naglasio je da je natječaj za izbor direktora TZ Bol posao za USKOK. — Namještanje natječaja i nezakonito zapošljavanje kazneno je djelo za višegodišnju kaznu zatvora, piše Boljanin koji želi ostati anoniman.

Traži žurno poništenje natječaja kako ne bi nastala šteta za Općinu Bol
U zahtjevu za poništenjem natječaja koji je poslao na ruke Moniki Udovičić, ravnateljici Uprave za sustav TZ-a, kategorizaciju i pravne poslove, istoj onoj Moniki koja je dala upute i preporuke turističkim zajednicama o provedbi izbora direktora, “zabrinuti mještanin” poziva Ministarstvo da se to učini žurno kako ne bi nastala velika šteta za Općinu Bol. Za prvi razlog navodi da je na radnom mjestu za koje je raspisan natječaj već zaposlen direktor na neodređeno vrijeme. — Raspisivanje natječaja za zapošljavanje na istomu radnomu mjestu na kojemu već radi druga osoba na neodređeno vrijeme je kršenje Ustava i pozitivnopravnoga radnog zakonodavstva RH koje će imati skupe posljedice, napisao je. Drugi razlog zbog kojega traži poništenje natječaja je taj što je Turističko vijeće raspisalo javni natječaj za zapošljavanje na određeno vrijeme, a javni natječaj se, napisao je, “raspisuje samo ako se radi o zapošljavanju na neodređeno vrijeme”.

Što ako bude zaposlena osoba koja je u sukobu interesa?
Nadalje, navodi da u tekstu natječaja nije uvrštena odredba o nužnosti sprječavanja sukoba interesa, a što je, dodao je, propisano čl. 24. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskoga turizma. — Bez uvrštavanja ove odredbe u natječaj, postoji mogućnost da se na predmetno radno mjesto zaposli osoba koja je u sukobu interesa čime bi se kasnije to zapošljavanje trebalo poništiti, upozorio je. Ništa manje ozbiljno skrenuo je pozornost i na provjeru eventualno izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane obavljanja poslova iz područja gospodarstva, koju bi, prema natječaju, za izabranoga direktora obavila Turistička zajednica. Podnositelj zahtjeva upozorava da sve provjere prema pozitivnim propisima obavlja isključivo Ministarstvo pravosuđa, i to uz suglasnost stranke, te i zbog toga smatra da je potrebno poništiti natječaj.

Nije objavljen rok u koji se moraju odazvati na razgovor
Na kraju zamjera što u natječaju nije naveden način na koji će kandidati biti poznani na razgovor, kao ni rok u koji se moraju odazvati. Podsjetio je da je Općina Bol nedavno raspisala natječaj za koncesiju u 16.00 sati, a da je rok za prijavu bio u 24.00 sata. — To je predmet USKOK-ove istrage, poručio je “zabrinuti mještanin”, koji se medijima javio i kod raspisivanja prvoga natječaja za izbor direktora, a koji je odlukom tamošnjega Turističkoga vijeća poništen.

Čekamo odgovor iz Ministarstva turizma i sporta
O spornom natječaju za direktora TZ Bol, objavljenom 23. svibnja na službenoj internetskoj stranici Općine Bol, pitanja smo poslali i nadležnom Ministarstvu turizma i sporta, tražeći da nam potvrdi što će poduzeti po pitanju novoga zahtjeva kojim se traži poništenje natječaja. Novinarska pitanja Ministarstvu smo poslali 7. rujna, uz podsjetnik da smo pitanja sličnoga sadržaja istomu Ministarstvu poslali i 1. svibnja, nakon što smo dobili obavijest da je poslan zahtjev kojim se tražilo poništenje prvoga natječaja. Unatoč upornim pozivima prema Ministarstvu, iz središnje ustanove za turizam sa sjedištem na Prisavlju, oglušili su se i ostavili nas bez odgovora. Naravno, ukoliko dobijemo odgovor izvijestit ćemo vas.

Katarina Marčić: Sutra cijjelo jutro imamo razgovore s kandidatima
Predsjednica Turističkoga vijeća TZO Bol Katarina Marčić poručila je da će nam odgovore na pitanja nastojati poslati sutra kada je najavila i razgovore s kandidatima cijelo jutro. Kratko je komentirala kako “zabrinuti mještanin konstantno opstruira ovaj natječaj”. — Da je imao dobre namjere onda bi u svomu mailu napisao što to smatra nezakonitim, a ne samo poslao da je uočio nezakonitosti, poručila je Marčić. Predsjednica Turističkoga vijeća TZO Bol napomenula je da su iz Ministarstva turizma i sporta rekli kako prvi dopis “zabrinutog mještanina” nisu ni zaprimili, a niti drugi dopis. U obraćanju medijima autor dopisa priložio je potvrdu o slanju preporučene pošiljke u Ministarstvo turizma i sporta iz koje se vidi da ju je uputio 27. svibnja. Prema drugoj potvrdi, onoj o praćenju putovanja pošiljke na internetskoj stranici Hrvatske pošte, pošiljka je uručena 31. svibnja.

Šetnica prema plaži Zlatni rat u Bolu (foto: BRAČ danas/iz arhive)

Podjelite:

You may also like...