Živopisni gradić koji privlači strane i domaće posjetitelje ponovo dobitnik Zlatnoga medvjeda

Turistička zajednica općine Bol osvojila ugledno međunarodno priznanje za turistički film “Bol & Culture”. Ljetovanje već odavno nisu samo more i sunce, što je jako dobro poznato jednomu od najpoznatijih hrvatskih turističkih središta, Bolu.

Ovaj živopisni gradić doista je bogat raznolikom ponudom, privlači strane i domaće posjetitelje. Osim cikloturizma i mnogobrojnih sportskih sadržaja te jedne od najljepših plaža na svijetu, Zlatnoga rata, Boljani su ponosni i na svoju kulturnu baštinu, koju brižno čuvaju od zaborava. Njezinu veliku vrijednost ovih su dana prepoznali i na prestižnomu međunarodnom natjecanju turističkoga filma i multimedije The Golden City Gate 2022, koji se održao u tijeku najpoznatijega međunarodnoga turističkoga sajma ITB Berlin. U konkurenciji turističkih filmova iz cijeloga svijeta, 45 stručnjaka dodijelilo je prvo mjesto (Zlatnoga medvjeda) bolskome kandidatu Bol & Culture u kategoriji “Art & Culture”.

Turistički sajmovi kao prigoda za promociju ljepota
Kriteriji koje je slijedio žiri pri ocjenjivanju bili su kreativnost, storytelling, emocije i kvaliteta informacija, koje se komuniciraju u video formatu. Film je ostvaren u suradnji s produkcijskim timom DOKU FILMS, producenticom Mihaelom Reščić i scenaristicom Hanom Klain iz Klain PR-a. Turistički sajmovi odlična su prigoda za promociju ljepota Hrvatske u svijetu, a ovo prestižno događanje svake godine privlači sve više posjetitelja i turističkih stručnjaka, koji imaju priliku upoznati, uz ostale svjetske destinacije i posebnosti te ljepote naše zemlje.

U Bolu tri atraktivne priče ispričane u turističkome filmu
Nagrađeni turistički film zapravo je svojevrsni omnibus, koji povezuje tri atraktivne priče; Zmajevu špilju, Dominikanski samostan i Galeriju Branislava Deškovića. Zmajeva špilja mjesto je potpunoga mira. U njoj su svećenici stoljećima klesali svoju vjeru u kamen i pripovijedali o svomu pustinjačkomu životu, o čemu svjedoče brojni fascinantni reljefi. Dominikanski samostan iz 15. stoljeća čuva muzejsku zbirku s vrijednim umjetničkim djelima, datiranim od 16. do 19. stoljeća. Arheološki predmeti, liturgijske knjige, brojni dragocjeni rukopisi te numizmatička kolekcija s vrlo rijetkim primjercima antičkoga novca samo su dio eksponata, koje svakako vrijedi vidjeti. U ovoj vrijednoj kolekciji najveću pozornost privlači oltarska slika Gospe s djetetom i svecima iz radionice poznatoga slikara Tintoretta. Posjet Galeriji Branislava Deškovića, smještenoj u središtu Bola, prilika je za doživjeti Brač očima hrvatskih umjetnika. Ova renesansno barokna palača dom je stotinama umjetnina hrvatskih slikara i kipara.

Direktor Marinković: Nagrada je potvrda našega rada i kvalitetnih projekata
— Jako mi je drago da sve više posjetitelja pokazuje interes za našu kulturnu baštinu. Umjetnost je doista vječna, donosi veliku vrijednost i u Bolu smo stvarno ponosni što možemo ponuditi pravo blago, koje je nastajalo stoljećima. Ova osvojena nagrada, baš kao i sve do sada (a bilo ih je doista mnogo) dodatna su nam motivacija i potvrda našega rada i kvalitetnih projekata, a mene iznimno veseli “posebno priznanje za prezentaciju turističke izvrsnosti Bola”, koje mi je prošle godine dodijelio žiri međunarodnih turističkih novinara”, dodao je direktor TZO Bol Markito Marinković.

U Bolu očekuju turistički promet na razini od 90 posto iz 2019. godine
Bol se vrlo aktivno priprema za turističku sezonu. Otvoreni su skoro svi hoteli, a u mjestu boravi oko 1.000 gostiju. U planu je ostvarenje 90 posto turističkoga prometa iz 2019. godine, a gosti su uglavnom iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske, dakle autodestinacija, no vjeruju da će se to uskoro promijeniti i da će stići i gosti s udaljenijih destinacija. U tijeku sezone svakodnevno vozi 14 trajektnih linija iz Splita, uz 4 brze katamaranske linije za Split. Posjetitelji iz Zagreba mogu do Bola stići zrakoplovima iz Zagreba do konca listopada. U svibnju se očekuju i povratni charter letovi iz Graza i Beča, kao i nove avionske linije iz Bratislave i Bolzana.

izvor: TZO Bol

Podjelite:

You may also like...