Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Aleksandar Kavgić neugodno iznenađen nestankom električne energije u srcu turističke sezone u Milni: “Možda je ovo prilika da se i na Braču pokrene ova priča”

Nestanak električne energije u više od pola Milne još u nedjelju navečer, i to u trajanju od 17 sati, potaknuo je Aleksandra Kavgića, sveučilišnoga nastavnika iz Novoga Sada, doktora znanosti i izvanrednoga profesora, koji se nalazi na odmoru na području te bračke općine, da se javi portalu BRAČ danas i komentira mogućnosti što s električnom energijom kada padne glavna mreža.

Je li opravdano da u srcu turističke sezone pola Milne ostane bez električne energije? Može li se spriječiti takav kolaps u trenucima kada je električna energija nužno potrebna, samo su neka od pitanja koja se nameću ljetnih mjeseci domaćinima i njihovim gostima.

Kvar na 10 kV liniji
Kako je objavio HEP na mrežnim stranicama, kvar je nastao na 10 kV liniji te je njegov popravak najavljen za jučer oko 14.00 sati, a što znači da je Milna bez električne energije bila punih 17 sati. Koji su uzroci kvara, za sada nije poznato. Upit smo zato poslali i HEP-u, ali do zaključenja ovoga teksta nismo dobili odgovor iz HEP-ove Službe za odnose s javnošću.

Dr. Kavgić: Kako HEP i županija planiraju spriječiti da se ovako nešto više ne ponovi
— Iako je sada prekasno za hranu koja se pokvarila u ugašenim hladnjacima, kao što je prekasno i za tinejdžere da napune mobilne uređaje i tablete, možda nije kasno da se na portalu pokrenete tema kako HEP i županija planiraju spriječiti da se ovako nešto ne dogodi ponovo ili ne daj Bože da se događa češće, napisao je Kavgić, napomenuvši kako “raste potrošnja struje zbog klima uređaja i električnih automobila i ostalih električnih prijevoznih sredstava”. Potvrdio je za BRAČ danas kako se električna energija vratila oko 14.30 sati.

“Ovako se nešto nikada ranije nije dogodilo”
Inače, dr. Kavgić u Milni provodi brojne odmore s obzirom da mu majka tamo ima kuću, pa dodaje kako se “ovako nešto nikada ranije nije dogodilo”. Ističe kako o struji i lokalnim energetskim zajednicama zna dosta, a već više od pet godina honorarno radi kao marketinški ekspert i projektantski menadžer u američkoj kompaniji “Typhoon HIL”, koja je svjetski lider u proizvodnji softverske i hardverske opreme za razvoj i testiranje kontrolera za energetsku elektroniku.

Treba povećati lokalnu proizvodnju i potrošnju struje
Doktor znanosti sa Sveučilišta u Novom Sadu ističe kako je angažiran na 3 EU projekta Horizon 2020., i to s partnerima iz Francuske, Belgije, Italije, Španjolske, a koji imaju za cilj, kako je rekao, “stvaranje lokalnih energetskih zajednica kako bi se povećala lokalna proizvodnja i potrošnja struje”. Upravo u američkoj kompaniji Kavgić je zadužen za rad na H 2020 projektima te je, kako pojašnjava, preko njih dobio direktan uvid u značaj mirkomreža, distribuiranih energetskih resursa i njihove agregacije za stabilnost i održivost mreže.

I kad padne glavna mreža
— Stvaranjem lokalnih energetskih zajednica električnu energiju zajednica bi mogla imati čak i u slučajevima kada glavna mreža padne, kao što se, dodaje, dogodilo u Milni, pojašnjava dr. Kavgić. — Neke lokalne zajednice, posebno na otocima i brdima u Francuskoj i Italiji, to čak stavljaju kao svoj strateški prioritet. Možda je ovo prava prilika da se i na Braču pokrene ova priča, poručio je za naš portal dr. Kavgić.

— Iako je sada prekasno za hranu koja se pokvarila u ugašenim hladnjacima, kao što je prekasno i za tinejdžere da napune mobilne uređaje i tablete, možda nije kasno da se na portalu pokrenete tema kako HEP i županija planiraju spriječiti da se ovako nešto ne dogodi ponovo ili ne daj Bože da se događa češće, napisao je dr. Aleksandar Kavgić sa Sveučilišta u Novom Sadu, koji se nalazi na odmoru u Milni, napomenuvši kako “raste potrošnja struje zbog klima uređaja i električnih automobila i ostalih električnih prijevoznih sredstava” (izvor: Facebook Općina Milna)

Podjelite:

You may also like...