Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade: Moramo biti spremni na izbijanje novih žarišta, ali moramo voditi računa da održimo gospodarstvo i turizam

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je danas, 25. lipnja, sjednicu Vlade osvrtom na okolnosti epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

Punih 25 dana imali smo svega 12 novooboljelih
Podsjetio je kako je hrvatska Vlada bila uspješna u borbi protiv prvoga vala epidemije, ali i konstatirao kako je virus ponovno prisutan. — Nakon što se virus pojavio u veljači, pravovremenim mjerama i odgovornim ponašanjem građana uspjeli smo obuzdati širenje virusa te smo postupno popuštali mjere u tri faze. Pokazalo se učinkovitim. Punih 25 dana, od 23. svibnja do 16. lipnja, imali smo svega 12 novooboljelih. To je bio drugi najbolji rezultat u cijeloj Europi, istaknuo je Plenković, navevši kako je u tom razdoblju Slovenija imala 31 novooboljelih, Malta 56, a Mađarska 398 novooboljelih.

Hrvatska se među prvima otvorila stranim turistima
Naglasio je kako je izuzetno povoljno epidemiološko stanje omogučilo Hrvatskoj da se otvori među prvima stranim turistima te pri tom dodao: — Svjesni smo da to predstavlja i potencijalni rizik. Otvorili smo se prema 10-tak europskih država koje također imaju povoljnu epidemiološku situaciju. Za sada, kada gledamo podatke, preko 200.000 turista trenutno boravi u Hrvatskoj.

Andrej Plenković: Najbolje da imamo stabilnu vlast
Komentirajući porast broja zaraženih posljednjih dana u Hrvatskoj, Plenković je rekao kako se radi uglavnom o hrvatskim građanima koji su došli iz susjednih zemalja te dodao kako je došlo do određenoga popuštanja među građanima. Osvrnuo se na nadolazeće parlamentarne izbore, istaknuvši kako se odluka o izborima u ljetnim mjesecima donijela iz razloga što se virus širi nešto sporije u ljetnim mjesecima. — Najbolje je da imamo stabilnu vlast za suočavanje s ovim problemom i gospodarskim oporavkom, rekao je premijer i pri tom dodao: — Nastavlja se naš suživot s virusom. Toga trebaju biti svjesni hrvatski građani, na to se trebamo svi prilagoditi. Poručio je kako će Vlada učiniti sve da se virus održi na što nižoj razini.

Samo popuštanjem mjera možemo reaktivirati gospodarstvo
U svom osvrtu premijer je ustvrdio kako će sigurno biti novih oboljenja, ali i kako hrvatska Vlada mora voditi računa o gospodarstvu. — Moramo biti spremni na izbijanje novih žarišta. No, moramo također voditi računa da održimo gospodarstvo i turizam. Samo popuštanjem mjera možemo reaktivirati gospodarstvo, istaknuo je Plenković, podsjetivši članove Vlade kako je Nacionalni stožer civilne zaštite jučer donio određene mjere.

Spašeno oko 600.000 radnih mjesta
Govoreći o mjerama gospodarske pomoći, istaknuo je kako je njihov cilj bio očuvanje radnih mjesta. — Zahvaljujući tim mjerama spasili smo oko 600.000 radnih mjesta i oko 103.000 poduzeća. Kada se sve uzme u obzir, dali smo ogroman iznos sredstava u proteklih nekoliko mjeseci, a zahvaljujući reputaciji koju uživamo među financijskim institucijama i tržištima osigurali smo likvidnost te se isplaćuju redovito plaće i mirovine, a država normalno funkcionira, poručio je Plenković.

Osvrnuvši se na nadolazeće parlamentarne izbore, premijer Andrej Plenković istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade kako se odluka o izborima u ljetnim mjesecima donijela iz razloga što se virus širi nešto sporije u ljetnim mjesecima. — Najbolje je da imamo stabilnu vlast za suočavanje s ovim problemom i gospodarskim oporavkom, rekao je premijer i pri tom dodao: — Nastavlja se naš suživot s virusom. Toga trebaju biti svjesni hrvatski građani, na to se trebamo svi prilagoditi (izvor: Hrvatska Vlada www.vlada.gov.hr)

Podjelite:

You may also like...