PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Antu Antunovića iz Postira hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. “Kad daješ, drugima pomažeš, a drugi su to i prepoznali”, rekao je odlikovani darivatelj krvi

Antu Antunovića iz Postira, poznatijega kao Toni, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović odlikovala je u srijedu, 20. studenoga, u Uredu na Pantovčaku Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, zajedno s ostalim darivateljima krvi iz cijele Hrvatske.

Spremni bez ikakve obveze darovati vrijeme i energiju za darivanje krvi
Odlikovanje je Antunoviću uručeno za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi i krvnih sastojaka, a u prigodi Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Tom prigodom odlikovano je ukupno 148 darivatelja. — Prilikom svih dosadašnjih dodjela kao i danas, uvijek me posebno veseli vidjeti ovako veliki broj odlikovanih. To svjedoči kako u našoj Domovini postoji veliki broj ljudi koji su spremni tako često bez ikakve obveze darovati svoje vrijeme i energiju za dobrovoljno darivanje krvi, rekla je hrvatska predsjednica, istaknuvši kako je to “slika našega društva onakvoga kakvo ono doista jest: solidarno i složno kad trebamo pomoći jedni drugima”. Tom je prilikom istaknula i veliku ulogu Crvenoga križa Hrvatske, zahvalivši im na humanitarnome radu i brizi za sve stanovnike Hrvatske.

Jedan od inicijatora osnivanja Kluba dobrovoljnih davatelja krvi u Postirima
72–godišnji Antunović prvi je put darovao svoju krv 1971. godine. Prisjetio se da je tada zajedno s još desetak osoba otišao u Split na Firule i darovao krv za jednoga Postiranina kojemu je hitno trebala za operaciju. Bio je jedan od inicijatora osnivanja Kluba dobrovoljnih davatelja krvi u Postirima, a Klub je vodio kao predsjednik 16 godina, sve do 2008. godine. — Klub dobrovoljnih davatelja krvi utemeljili smo 1992. u siječnju, kada je bila organizirana i prva akcija davanja krvi. Tada se ustvari i pokrenuo postirski Klub dobrovoljnih davatelja krvi, sjetio se Antunović, dodavši da je Klub tada imao oko 120 članova, a akcija davanja krvi organizirala se svaka tri mjeseca.

100. darivanje krvi bilo je 14. siječnja 2015. godine
Posljednji put Antunović je krv darovao u svibnju 2015. godine te mu je to bilo 101. darivanje krvi. Jubilarno 100. darivanje krvi bilo je 14. siječnja 2015. godine, rekao nam je Ante, pogledavši pri tom u knjižicu dobrovoljnih davatelja krvi. — Do 65. godine života krv se može darovati na terenu, a akcijama koje se organiziraju u mjestima na Braču, ali od 65. godine može se davati samo na odjelu transfuzije u splitskoj bolnici, i to do 70. godine života, pojasnio nam je odlikovani darivatelj krvi.

Priznanje koje mi puno znači
Barba Tonija smo i upitali kako je to primiti odlikovanje iz ruku predsjednice Repbulike Hrvatske te kako se osjeća po povratku iz Zagreba: — To je priznanje koje mi puno znači. Kad daješ, pomažeš drugima, a drugi su to prepoznali. I upravo zbog toga sam ponosam, rekao je za portal BRAČ danas Ante Antunović, izrazivši oduševljenje primanjem i programom na Pantovčaku prošle srijede.

Posebno smo ponosni na našega prijatelju Antu
U povodu uručenja odlikovanja darivatelju krvi iz Postira, oglasio se i brački Crveni križ, izrazivši ponos i radost zbog toga važnoga priznanja. — Posebno smo ponosni na našega prijatelja Antu Antunovića iz Postira, poznatijega kao Toni, poručili su iz Crvenoga križa Brač, čestitavši pri tom njemu i njegovoj obitelji.

Dobitnik i županijske Povelje 2018. godine
No, naš barba Toni nije primio sam priznanje iz ruku hrvatske predsjednice. Iza njega su brojna druga priznanja za ustrajnost i višegodišnje darivanje te životne tekućine. Godine 2018. bio je dobitnik i županijske Povelje, kada mu je, zajedno s ostalim darivateljima krvi u zgradi županije, povelju tada uručio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Antu Antunovića iz Postira hrvatska predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović odlikovala je u srijedu, 20. studenoga, u Uredu na Pantovčaku Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi. Njegovo 100. darivanje krvi bilo je 14. siječnja 2015. godine.

Podjelite:

You may also like...