Bivši načelnik Tihomir Marinković u otvorenom pismu iznio ozbiljne optužbe: Nudilo im se 10 litara vina ili novac za glas podrške na izborima. To je, malo je reći, uvredljivo za sve naše građane u općini Bol

Bivši načelnik Općine Bol Tihomir Marinković (SDP) mjesec dana nakon izbora odlučio je otvorenim pismom komentirati lokalne izbore u Bolu. Otvoreno pismo objavio je lokalni portal boljani.info.

SDP-ov kandidat na lokalnim izborima za peti mandat općinskoga načelnika nakon 16 godina izgubio je izvršnu vlast u toj Općini, a isto tako i bolski SDP na izborima za Općinsko vijeće. U osvrtu komentirao je izborne aktivnosti, a posebno je komentirao laži, izmišljotine i falsifikate kojima je, kako je naveo, bila obilježena protekla izborna kampanja.

Evo što je napisao bivši bolski načelnik.

Kod određenih građana polučio sam nezadovoljstvo
Zahvaljujem svima koji su sa mnom surađivali, posebno mojim bliskim suradnicima i zaposlenicima u općinskim službama, općinskim ustanovama, općinskoj komunalnoj tvrtci, općinskim udrugama i svima ostalima s kojima sam radio na projektima i programima od interesa za Bol. Moram priznati da sam kod određenih građana zasigurno polučio određeno nezadovoljstvo, što mi sigurno nije bila namjera, naime svi zahtjevi koji se upute prema Općini u velikom dijelu moguće je riješiti unutar zakonskoga okvira ili propisa i odluka na zadovoljstvo građana. Manji dio nismo mogli riješiti, prije svega što to nije bilo moguće iz razloga zasnovanoga na zakonima Republike Hrvatske ili podzakonskim aktima raznih ministarstava Republike Hrvatske.

Moram obraniti svoj obraz kao Boljanin
Izborna kampanja koja je netom završila bila je dosad nezabilježeno prljava i bazirana u prevelikoj mjeri na lažima, izmišljotinama i falsifikatu. Ovdje nije moguće sve to pobrojati tako da sam se odlučio za nekoliko karakterističnih izmišljotina i laži koje su mjesecima plasirane u javnom prostoru na najperfidniji način i to od vrata do vrata i to od osobe do osobe. Za sve navode koje ovim putem prezentiram dobio sam potvrdu od sugrađana te ih moram podijeliti s vama, prije svega da obranim svoj obraz kao Boljanin i kao osoba koja je obnašala dužnost načelnika kroz četiri mandata, gdje sam savjesno radio i stvarao, zajedno sa suradnicima te smo zaista postigli velike rezultate u našoj općini (evidentirano u brošuri tiskanoj na kraju četvrtoga mandata).

Nije potpisan nikakav dogovor niti ugovor
Najoštrije osuđujem i demantiram da se tako nešto nikada i nikome ne ponovi: 1. Da sam kao načelnik Općine Bol isplatio 150.000 kuna po zahtjevu jednoga vijećnika koji je privatno uredio svoju poljoprivrednu česticu, a nema nikakve veze sa Općinom Bol. Nije potpisan nikakav dogovor niti ugovor po toj osnovi te nije isplaćena niti jedna kuna, iz razloga što ne postoji zakonski okvir za isplatu bilo kojega iznosa.

Nikada nisam upoznao nikoga iz krim miljea
2. Da sam pod nadzorom zagrebačke mafije čime se sugerira da sam nekome pogodovao iz Zagreba ili drugih dijelova Hrvatske, a na štetu domaćega stanovništva. Nikada nisam upoznao nikoga iz krim miljea iz ovih nama bližih područja, a još manje iz Zagreba te se samim time nisam ni na koji način po tom pitanju izložio bilo kojoj opasnosti i mogućem pogodovanju po bilo kojem pitanju.

Nismo imali niti imamo ikakvu stambenu jedinicu
3. Da sam u protekla četiri mandata obnašanja vlasti stekao četiri stana u Zagrebu. Niti ja kao ni moja bliža obitelj nismo u Zagrebu niti u Hrvatskoj imali niti jedan metar kvadratni stambenoga prostora u vlasništvu, prije početka obnašanja dužnosti, niti imamo ikakvu stambenu jedinicu, niti dio stambene jedinice danas po završetku četvrtog mandata obnašanja vlasti u općini Bol.

Niti jedan kvadratni metar nije betoniran izvan javnoga prostora
4. Da sam ja kao načelnik naložio betoniranje privatnih poljskih putova u maslinicima i vinogradima unutar općine Bol kako bih pogodovao svojim prijateljima i onima kojima sam navodno dužnik. Niti jedan metar kvadratni puta‐ceste nije betoniran izvan javnoga prostora i javnih putova.

Veliku sportsku manifestaciju imaju rijetki privilegirani u svijetu
5. Da sam dovodeći tenis turnir svjetskoga nivoa ponovno u Bol, imao osobne koristi, iako je bilo potrebnijih programa. WTA tenis turnir Bol Open vraćen je s ciljem da Bol ima jednu veliku sportsku manifestaciju koju imaju rijetki privilegirani u svijetu, koju nesumnjivo zaslužujemo kao vodeća turistička destinacija. Iako je sama realizacija projekta uvelike otežana, što gospodarska situacija u Hrvatskoj nije na zavidnoj visini, što rezultira otežanim dobivanju sponzora i sredstava dostatnih za tako veliki sportski događaj. Osobno nisam imao nikakvih osobnih koristi te sam prilikom svakoga posjeta pred početak mečeva iz svojih sredstava osobno počastio pićem društvo sa kojima sam pratio same mečeve.

Pritisak na građane bio je ispod svakoga nivoa
6. Pritisak na građane je bio, malo je reći, ispod svakoga nivoa, a iskazan u ogromnoj količini agresije i poniženja. Moja porodica svake godine kupuje proizvode od poljoprivrednika – stočara, njihove domaće proizvode na kućnom pragu i to u nekoliko navrata.
15. 5. 2021. u 7.50 sati ja sam osobno otišao preuzeti proizvod koji je dogovorila moja supruga i sve je bilo u redu kao i svake godine. Isti dan u 11.30 sati, osoba koja je prodala svoj proizvod dobila je poziv od jedne osobe, sada već izabrane vijećnice, s upućenih niz prijetnji i uvreda “da kako je ona mogla dopustiti da se u vrijeme izborne šutnje dogodilo okupljanje u njenom dvorištu”, a na kojem sam događaju bio prisutan u tom trenutku ja, T. Marinković, i još predstavnici dviju porodica. Iz krajnje neprimjerene reakcije, dotične gospođe, proizlazi zaključak kako je netko pratio načelnika i njegove radnje, a isto tako da sam ja trebao možda tražiti dopusnicu izbornoga povjerenstva za kupovinu koju smo obavljali i prije i to bez nadzora nove vijećnice u Općini Bol.

Nadam se na više nećemo svjedočiti takvoj koruptivnoj praksi
7. Bilo je posjećivanja kuća i pojedinca i pritom im se nudilo 10 litara vina ili novac (300 kn) za glas podrške na izborima. To je malo reći uvredljivo za sve naše građane u općini Bol. Naime, sve ove prije spomenute radnje u Bolu se nikada nisu događale i ja se usrdno nadam da više nećemo nikada svjedočiti takvoj koruptivnoj praksi.

Bit ću vijećnik u Općinskomu vijeću
Ovi navodi samo su ilustracija svega što se događalo. A ima toga još. Poštovani i dragi sugrađani, ja sam se ipak odlučio prihvatiti zahtjevnoga posla i biti vijećnik u Općinskomu vijeću Općine Bol. Osobno ću raditi savjesno kao i do sada, na dobrobit svih građana, kao i zbog onih koji nam dolaze (turista) i od kojih živimo. Kako bi moje obraćanje bilo potpuno i kako bi moji sugrađani mogli donijeti pravi sud o događanjima koji su za nama, potrebno je citirati novoizabranu načelnicu Bola koja je za Slobodnu Dalmaciju 1. lipnja 2021. izjavila (u zadnjoj rečenici intervjua): “Odlučili smo odigrati poštenu utakmicu ove četiri godine i poručila bih svima koji imaju drugačiju namjeru da zaborave na stari način”.

Svjedočite istinu o prethodnim događajima
Ja ovoga trenutka za ničim ne žalim osim u jednom, a to je da smo došli u poziciju da su moji suradnici i prijatelji s kojima sam bio na istoj listi za Općinsko vijeća, bili onemogućeni za izbor u novo Općinsko vijeće, jer gomila laži koja je producirana na moje ime štetila je svima nama poštenim, radišnim i uzornim građanima. Ovim putem molim građane samo jedno: svjedočite istinu o prethodnim događajima te prenesite svojim bližnjima, kako bi se znalo tko je tko u ovoj bolskoj priči, napisao je Marinković u otvorenom pismu.

bivši načelnik Bola Tihomir Marinković (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...