PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Bolski vijećnici nakon duge rasprave i brojnih pitanja nisu donijeli Odluku o komunalnom redu; odlučeno da se do sljedeće sjednice odluka još razmotri prije njezina donošenja

Vijećnici Općinskoga vijeća u Bolu, na sjednici održanoj 13. studenoga, nisu donijeli Odluku o komunalnom redu. U sveobuhvatnoj raspravi vijećnici su prošli važnije odredbe iz prijedloga te odluke i donijeli zaključak da se prije donošenja na sljedećoj sjednici Općinskoga vijeća, koja je najavljena za 3. prosinca, odlika još razmotri.

Odluku propisuje Zakon o komunalnom gospodarstvu
Odluka o komunalnom redu treba se donijeti prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu i odredbama Statuta općine Bol. Tom odlukom propisat će se komunalni red na području općine Bol, mjere za njegovo provođenje i kazne za prekršaje počinjene nepoštivanjem te odluke.

na 6. sjednici Općinskoga vijeća općine Bol, održanoj 13. studenoga, vijećnici su odlučili da se prije donošenja Odluke o komunalnom redu još malo razmotre i preispitaju odredbe iz te odluke (foto: J. Bašić)

Imamo li mi alternativu za tržnicu?, upitao nezavisni vijećnik
Vijećnik Ivica Šćepanović osvrnuo se na opremu za reklamiranje i oglašavanje, istaknuvši važnost da se to pitanje reklamiranja standardizira. — Sve reklame trebaju biti standardizirane. Sve treba biti regulirano; veličina, izgled, materijal, osvjetljenje reklame. Predsjednik vijeća Matko Baković predložio je da se to uvrsti u Odluku o komunalnom redu. Vijećnik Šćepanović uputio je nadalje i na pitanje rješavanja bolske tržnice. — Imamo li mi alternativu za tržnicu? Ova tržnica je više nego katastrofalna. Štand na tržnici treba biti primjereniji Bolu, treba biti uredan i čist, rekao je nezavisni vijećnik. Ukazao je i na važnost da se u Odluku o komunalnom redu uvrsti i odmorište “Vidikovac” kao dio javne površine.

Vijećnik Ivica Šćepanović spomenuo je pitanje rješavanja bolske tržnice: — Imamo li mi alternativu za tržnicu? Ova tržnica je više nego katastrofalna. Štand na tržnici treba biti primjereniji Bolu, treba biti uredan i čist, rekao je u raspravi (foto: J. Bašić)

U novom hotelu planirana je tržnica i ribarnica
Vijećnik Šćepanović komentirao je i odluke o kaznama za nepoštivanje komunalnoga reda, nazvavši ih smiješnima. — Kazne je regulirao Zakon o prekršajima, odgovorio je načelnik Bola Tihomir Marinković. Bolski načelnik podsjetio je vijećnike kako je prije godinu dana informirao o tome da se u budućem hotelu “Park”, a uz prethodni dogovor s hotelijerom Jakom Andabakom, planira na donjoj etaži prostor za tržnicu i ribarnicu. — Mislim da je to trajno rješenje za Bol. Radit će se o jednoj zatvorenoj tržnici, suvremenoj i klimatiziranoj, pojasnio je Marinković, dodavši da će se sljedeće godine, prema najavi, graditi samo hotel za turistički personal.

Vlada veliki interes za trgovački centar, istaknuo bolski načelnik
Vijećnici su upitali i načelnika postoji li interes nekoga trgovačkog lanca za izgradnju u Bolu. — Tri trgovačka lanca pokazala su interes za gradnju trgovačkoga centra u Bolu. Važno je istaknuti kako je to pitanje regulirano i urbanističkim planom koji predviđa da trgovački centar ide na zemljanome dijelu, nastavno hotel, a ispod garaža, dok bi sjeverno bila polazna postaja za žičaru. Mislim da su dosadašnji razgovori korisni. U svakom slučaju, interesi su veliki i za hotel i za trgovački centar, rekao je načelnik Marinković, izrazivši nadu da bi se u realizaciju moglo krenuti poslije sezone 2020. godine.

načelnik Bola Tihomir Marinković (SDP) i predsjednik Općinskoga vijeća u Bolu Matko Baković (HDZ) na 6. sjednici Općinskoga vijeća u vijećnici zgrade općine Bol (foto: J. Bašić)

Što s dugovanjima prema općini za korištenje javne površine?
Vijećnica Nataša Paleka Jakšić u raspravi se osvrnula na pitanje dugovanja osoba prema općini po bilo kojoj osnovi za korištenje javne površine. Pročelnik Jedinstvenoga upravnoga odjela Stipe Karmelić istaknuo je problem obrtnika koji s dugovanjima zatvaraju obrte i zatim otvaraju nove, napomenuvši da su Općini problem velika dugovanja. Potvrdio je to i načelnik Marinković. Vijećnici su interes pokazali i prema odredbi o mogućnosti da se na zakupljenim javnim površinama montira zimski vrt u razdoblju od 1. siječnja do 1. ožujka i od 1. studenoga do 31. prosinca. — Navedeno se može odobriti samo uz određene uvjete, pojasnio je načelnik. Zimski vrt može se montirati tek nakon odobrenja Jedinstvenooga upravnoga odjela, uz idejno rješenje i suglasnost nadležnoga Konzervatorskoga odjela, rekao je pročelnik Karmelić.

U pripremi je odlagalište za građevinski otpad
Vijećnica Sani Bodlović (SDP) predložila je da se omogući korištenje površina javne namjene i zemljišta u vlasništvu općine bez plaćanja naknade i školama te vrtiću za potrebe prigodnih programa na otvorenom.

Vijećnik Marjan Marjanović postavio je pitanje odlaganja otpada, a posebno što i kako s građevinskim otpadom. Vijećnica Sani Bodlović (SDP) zatražila da se bez naknade školama i vrtiću omogući korištenje javne površine za prigodne programe (foto: J. Bašić)

Vijećnik Marjan Marjanović otvorio je i pitanje odlaganju otpada, s naglaskom na građevinski otpad. Načelnik Marinković upoznao je vijećnike da je o tom pitanju razgovarao i s direktorom komunalne tvrtke Michieli–Tomić i te je u planu priprema odlagališta za građevinski otpad. — Problem je to i ostalim općina na Braču, rekao je Marinković. Napomenuto je, uz ostalo, da se u 75,00 kuna paušala plaća i korištenje reciklažnoga dvorišta, dok građevinski otpad, rečeno je, ne ulazi u cijenu paušala.

O zabrani konzumiranja alkoholnih pića na javnim površinama
Postavljeno je i pitanje provedbe zabrane konzumiranja alkoholnih pića na svim javnim površinama, osim kada je ono moguće kod organiziranja javnoga okupljanja u slučaju gospodarskih, vjerskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih, zabavnih i drugih događaja.

Podjelite:

You may also like...