PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

BRAČ DANAS DOZNAJE Dječji vrtić Mrvica u Supetru nije dobio rješenje o početku rada u novim prostorima; stručno povjerenstvo utvrdilo nedostatke u pedagoškim uvjetima; nedugo poslije naše objave stiglo očitovanje gradonačelnice

— Uskoro nove jasličke grupe otvaraju svoja vrata za našu djecu! Više od 10 milijuna kuna investicija za ovu godinu ulaže se u predškolski odgoj te sam na to veoma ponosna. Puno truda, energije, ali i stresa nas prati u realizaciji ovih projekata, tu je poruku objavila još 1. rujna na svojoj facebook stranici gradonačelnica Supetra Ivana Marković, najavivši veliki projekt Energetske obnove Dječjega vrtića Mrvica.

Projekt vrijedan gotovo 7 milijuna kuna; projekt sufinancira i Europski fond za regionalni razvoj
Riječ je o značajnom projektu za Grad Supetar, čija je procijenjena vrijednost gotovo 7 milijuna kuna. Svoj financijski doprinos projektu osiguralo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a s iznosom od 1 milijun i 634 tisuća kuna projekt sufinancira Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj. Osim toga, Grad Supetar dobio je od Fonda za zaštitu okoliša još 1,6 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrade Dječjega vrtića, dok će se ostalo osigurati kreditom HBOR–a. Izvođač radova je “Brodomerkur” d.d., a s obzirom na kompleksnu narav zahvata, predviđeni radovi odvijat će se u tri faze, od kojih završna predstavlja radove na unutarnjoj oblozi vanjskih zidova te sve unutarnje radove. Prema najavama prve žene grada Supetra, osim obnove vrtićke zgrade, bit će izmijenjena kuhinja, uveden nov sustav grijanja i hlađenja i sve ostalo što je potrebno.

energetska obnova dječjega vrtića projekt je Grada Supetra, vrijedan gotovo 7 milijuna kuna; njega sufinancira i Europski fond za regionalni razvoj (foto: J. Bašić)

energetska obnova Dječjega vrtića Mrvica projekt je Grada Supetra, vrijedan gotovo 7 milijuna kuna; njega sufinancira i Europski fond za regionalni razvoj (foto: J. Bašić)

Dječji vrtić podnio je zahtjev još 6. kolovoza za izdavanje rješenja o početku rada
Kako sigurnost jasličke, i ostale skupine djece ne bi bila ugrožena, vrtić se odlučio da ih privremeno izmijesti, pa je već dan poslije objavljene poruke supetarske gradonačelnice, 2. rujna, jaslička skupina Dječjega vrtića “Mrvica” prebačena u drugu zgradu, u izdvojeni objekt na adresu Petra Jakšića 17, u nekadašnje prostore gradske tvrtke Komunalnoga društva Grad.
No, nije novost da sve institucije koje rade s djecom, pa tako i vrtići, moraju posjedovati potrebna rješenja i dozvole, pa i rješenje o početku radu u novim prostorima. Tako smo doznali da je Dječji vrtić Mrvica još 6. kolovoza podnio zahtjev Uredu državne uprave za izdavanje rješenja o početku rada u promijenjenim uvjetima, odnosno o početku rada sa skupinom vrtićke djece u izdvojenom objektu.

Imenovano je Povjerenstvo koje je izvršilo očevid prostora
— Zaključkom ovoga Ureda od 28. kolovoza osnovao je Stručno povjerenstvo koje će utvrditi da li prostor u kojem će se obavljati djelatnost udovoljava propisanim uvjetima. Povjerenstvo je izvršilo očevid predmetnoga prostora dana 30. kolovoza te se očekuju pojedinačna očitovanja članova Povjerenstva na osnovu kojih će biti doneseno rješenje ili zaključak o otklanjanju nedostataka, stoji u dopisu u čijem smo posjedu, a koji otkriva kako do kraja kolovoza nije rješeno pitanje posjeduje li izdvojeni prostor Dječjega vrtića sva potrebna odobrenja i dozvole s obzirom na Državni pedagoški standard.

s iznosom od 1 milijun i 634 tisuća kuna projekt sufinancira Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (foto: J. Bašić)

s iznosom od 1 milijun i 634 tisuća kuna projekt sufinancira Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (foto: J. Bašić)

Utvrđeni nedostaci s obzirom na pedagoške uvjete rada
Poslali smo zato upit Uredu državne uprave za pojašnjenjem ovoga slučaja te su nam potvrđeni rezultati očevida predmetnoga prostora: — Prilikom očevida članovi Povjerenstva utvrdili su nedostatke u protupožarno–tehničkim i pedagoškim uvjetima rada te je stranci određen rok od 30 dana za uklanjanje istih. Nakon toga će se zakazati ponovni očevid prostora te donijeti rješenje sukladno mišljenju Povjerenstva. Iz navedenoga je jasno da Dječji vrtić Mrvica do privremenoga preseljenja jasličke skupine u nove prostore nije dobio rješenje nadležnoga ureda o početku rada.

Odbijen zahtjev jer Grad nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju
Saznali smo istodobno i da je Grad Supetar još početkom godine, točnije 8. siječnja, Upravnome odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje prijavio početak radova na uređenju prostora, u koji su 2. rujna izmještena djeca jasličke skupine. Nadalje, Grad Supetar je 26. srpnja podnio zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, ali nadležni je Ured, prema nama dostupnim podacima, odbio izdati uporabnu dozvolu iz razloga što Grad nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju.

Još nije donesen nikakav akt, zaključak je Ureda za graditeljstvo i prostorno uređenje od 9. rujna
— Dana 30. kolovoza podnesen je zahtjev za izdavanje Dozvole za promjenu namjene i uporabu građevine, na istoj čestici, ali postupak još nije završen, odnosno ovaj odjel u tom postupku nije donio još nikakav akt, zaključak je Ureda za graditeljstvo i prostorno uređenje, koje je potpisano i ovjereno 9. rujna. Zanimljivo, nakon što se je Grad Supetar obratio i Ministarstvu državne imovine u postupku zahtjeva za izdavanje suglasnosti oko ishođenja dozvole za promjenu namjene i uporabu građevine u kojoj je nekada bilo sjedište Komunalnoga društva Grad, iz navedenoga Ministarstva 12. rujna odgovorili su Gradu kako je zahtjev za izdavanje suglasnosti nepotpun (nedostajali su glavni projekt i snimka izvedenoga stanja, odnosno postojećega stanja) te pozvali Grad da priloži potrebnu dokumentaciju sukladno Zakonu o prostornom uređenju.

na vratima privremenoga boravišta osvanula je obavijest sadržaja 'Dragi roditelji, od ponedjeljka (23. 09. 19.) djecu dovodite u centralnu zgradu, DV 'Mrvica', Hvala. Ulaz je sa zapadne strane zgrade'

na vratima privremenoga boravišta osvanula je 23. rujna obavijest sadržaja ‘Dragi roditelji, od ponedjeljka (23. 09. 19.) djecu dovodite u centralnu zgradu, DV ‘Mrvica’, Hvala. Ulaz je sa zapadne strane zgrade’

Od ponedjeljka, 23. rujna, djeca su vraćena u prostore središnje zgrade vrtića
Zanimljivo, u ponedjeljak, 23. rujna, skupina djece vraćena je u prostore središnje zgrade vrtića, a na vratima privremenoga boravišta osvanula je obavijest sadržaja “Dragi roditelji, od ponedjeljka (23. 09. 19.) djecu dovodite u centralnu zgradu, DV ‘Mrvica’, Hvala. Ulaz je sa zapadne strane zgrade”. Ovih dana, kako neslužbeno doznajemo, kruže i informacije da će zbog radova na središnjoj zgradi vrtića djeca biti privremeno ponovno izmještena. Jedna od naših sugovornica, čiji su podaci poznati uredništvu, ističe da roditelji ništa ne znaju o nezakonitostima Grada koji je, kako ističe, mislio organizirati jaslice – vrtić u tuđemu vlasništvu trošeći gradska sredstva i bez minimalnih uvjeta za rad vrtića.

Ni Grad ni vrtić nisu odgovorili na upite, odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo
O svemu smo upit poslali i uredu gradonačelnice još 20. rujna u kojem smo zatražili pojašnjenje situacije vezano uz vrtić, seljenje vrtićke djece na drugu adresu i posjedovanje rješenja o početku rada na novoj adresi, ali do zaključenja ovoga teksta danas, 1. listopada, nismo primili odgovor, iako je gradonačelnica ovom portalu obećala ponuditi odgovore na pitanja. Isto smo učinili i prema Dječjem vrtiću čiji je osnivač Grad Supetar, ali nam ni iz vrtića nisu poslali odgovore na naša pitanja. Očito iz Grada ne smatraju važnim upoznati javnost o tome što se događa s vrtićem čiji je osnivač. Naravno, kad dobijemo odgovore rado ćemo ih objaviti.

Podjelite:

You may also like...