PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Brač sa strepnjom iščekuje danas nova testiranja. Rezultati će biti poznati kasno večeras ili ujutro. Dvije zaražene osobe nalaze se u splitskoj bolnici

Brač se nalazi pred novim danom punim neizvjesnosti i zabrinutosti. Zbog povećanoga broja oboljelih od koronavirusa na Braču cijeli otok sa strepnjom iščekuje nova testiranja koja su najavljena za danas, 9. svibnja.

Jučer potvrđene 22 pozitivne osobe na Braču
Brač je postao novo žarište covid-19 infekcije, u trenutku kad se tome nitko nije nadao, a jučer je potvrđena brojka od 22 pozitivne osobe. Prema izvješću županijskoga NZJZ-a, inficirane su 2 osobe iz Supetra, 13 osoba iz Nerežišća, 3 osobe iz Pučišća, 1 osoba iz Gornjega Humca, 1 osoba iz Pražnica te 2 osobe iz Bola. Među oboljelima je, kako doznajemo, i brački nogometaš. Strah se uvukao u kosti otočanima, epidemija novoga virusa na Braču središnja je tema svih razgovora, a oprez i bojazan prevladavaju na svakom koraku. Gotovo su svi uvjereni da će broj oboljelih rasti, a iz Kriznoga stožera pozivaju na staloženost i zdravorazumsko ponašanje.

Pacijent koji se vratio iz splitske bolnice ponovno upućen u bolnicu
Od 22 pozitivne osobe, dvije su završile na bolničkom liječenju. Prva osoba je susjeda pacijenta iz Nerežišća koji se vratio iz splitske bolnice, a koja osim što je covid-19 pozitivna, ima i druge zdravstvene smetnje te je odmah prebačena u bolnicu. U splitski KBC jučer je završio i pacijent koji se vratio iz splitske bolnice, a za kojega je izgleda potvrđeno da je pozitivan na koronavirus te da je u stvari nulti pacijent od kojega je kako stvari stoje krenulo žarište infekcije na otoku.

Ostalih 20 pozitivnih osjećaju se dobro
Taj se pacijent prvo vratio u Nerežišća, a nedugo zatim prebačen je u supetarski dom za starije i nemoćne gdje mu je osigurana izolacija kako ne bi došlo do proboja virusa među štićenicima doma. Potvrdio nam je to prvi čovjek bračkoga Kriznoga stožera Nikola Martinić-Dragan, rekavši kako se ostalih 20 osoba nalaze u strogoj samoizolaciji i kako nemaju znakoga ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Doznajemo i kako bračka policija provodi kontrolu pozitivnih osoba te patroliraju kako bi se stanje držalo pod kontrolom u ovom vrlo osjetljivom trenutku za Brač.

Na Brač stiže covid-kombi s tri epidemiologa
Na Brač uz dr. Nađana Šerića, bračkoga emidemiologa i člana Kriznoga stožera, danas dolaze još tri epidemiologa iz Splita a s njima i nekoliko laborantica i to s covid-kombijem te će provesti nova testiranja na otoku. Prema riječima načelnika Stožera, danas se planira uzeti 70-tak novih uzoraka, pri čemu će se dio testiranja obaviti u Supetru, a dio u Nerežišćima, gdje su prije dva dana uzeti brisevi od 37 osoba koje su bile u kontaktu s novooboljelima.

Rezultati testiranja kasno večeras
Načelnik Martinić Dragan rekao je za BRAČ danas kako se rezultati testiranja mogu očekivati nešto kasnije, u večernjim satima, ili najkasnije ujutro. — Radi se o velikom broju briseva, potvrdio je načelnik bračkog Stožera.

Vili Beroš: Karantena u ovom trenutku nije u planu
Ministar zdravstva dr. Vili Beroš potvrdio je jučer u središnjem dnevniku HRT-a da karantena za otok Brač u ovom trenutku nije u planu. — Jedino ako broj novooboljelih naglo poraste. Razmišljamo zato o ograničavanju kretanja na otoku te putovanja na otok i s otoka. Oni koji zbog svoga posla ili starijih članova obitelji budu morali putovati to će moći učiniti, istaknuo je ministar Beroš, komentiravši stanje na Braču koje je postalo žarište infekcije.

Postoji mogućnost zatvaranja otoka
Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnoga stožera civilne zaštite dr. Davor Božinović rekao je da postoji mogućnost da se taj otok zatvori, a da se ostatak zemlje otvori.

Na Brač uz dr. Nađana Šerića, bračkoga emidemiologa i člana Kriznoga stožera, danas dolaze još tri epidemiologa iz Splita, a s njima i nekoliko laborantica, i to s covid-kombijem te će provesti nova testiranja na otoku. Prema riječima načelnika Stožera Nikole Martinića, danas se planira uzeti 70-tak novih uzoraka, pri čemu će se dio testiranja obaviti u Supetru, a dio u Nerežišćima (izvor: Općina nerežišća)

Podjelite:

You may also like...