Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Brački pupoljci poručuju: Prestanite se kriti iza stranačkih boja i loših opravdanja zbog svoje odluke

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci” objavili su danas, 28. lipnja, priopćenje vezano uz očitovanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o jučerašnjoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na kojem nije izglasano stavljanja u proceduru izmjena članka 47. Zakona prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojim bi se osigurao besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka. Iz Udruge ističu da je u priopćenju navedeno niz netočnosti i zamjena teza.

Evo što ističu u priopćenju:
— Za besplatan trajektni prijevoz za odlazak na neophodne terapije na kopnu borimo se već 10 godina i na ovu temu od početka tražimo da se hitnom procedurom to uvrsti i omogući kroz izmjenu jednog jedinog članka u Zakonu. Dakle, ne za mjesec, dva ili tri, već se to može napraviti odmah ako postoji volja. Nadalje, nemamo ništa protiv cjelovite izmjene Zakona koje najavljuje ministarstvo, kad i ako se ona uopće dogodi, ali dotad će roditelji i djeca s teškoćama u razvoju s otoka i dalje biti pod ogromnim financijskim bremenom. Stoga nam nikako nije jasno zašto vladajući uporno odbijaju donijeti izmjenu tog članka sada i tako im olakšati život, stoji u priopćenju Udruge.

U nastavku ističu kako se izmjene Zakona mogu uvrstiti kasnije i u novi Zakon koji najavljuje Ministarstvo. — Kako smo nebrojeno puta naglašavali, svaki novi dan, svako novo odgađanje stavljanja našega zahtjeva u hitnu proceduru dodatno je opterećenje za sve otočke obitelji s djecom s teškoćama u razvoju. Uz ostale izazove života na otoku, među roditeljima ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze. Kada se uzme u obzir da na cijenu trajektne karte za odlazak na neophodne terapije na kopno otpada u prosjeku i preko 3.000 kuna mjesečno, onda je jasno naše inzistiranje za uvrštavanje prijedloga izmjena članka 47. u hitnu proceduru i prije ljetne saborske stanke. Ovo se također ne spominje u reagiranju ministarstva, navodi se u priopćenju te bračke udruge.

— Nastavno na to, priču o donošenju cjelovitoga i novog zakona, koje će se te izmjene eventualno uvrstiti, slušamo već godinama pa je teško povjerovati da će se one početi i događati u listopadu, kako navode u reagiranju. Pri tom, moramo naglasiti kako taj ‘novi’ zakon još nije ni u fazi savjetovanja sa širom javnosti koju obavezno mora proći te zbog različitih zakonskih rokova, ne može nikako biti usvojen iza ljeta kako sad, po novome, obećavaju. Također, od donošenja toga novoga zakona do njegove implementacije proći će još sigurno tri do šest mjeseci te tako, praktički, dolazimo do toga da djeca s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka još sigurno godinu dana neće imati pravo na besplatan trajekt. Ponavljamo, ovo je isključivo u slučaju da se nešto počne događati ove godine u što, poučeni dosadašnjim iskustvom, sumnjamo.

U priopćenju navode kako ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kao i čitava Vlada Republike Hrvatske dobro znaju da su Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju ”Brački pupoljci” i Crveni križ Brač još u studenom 2018. predstavili javnosti svoju inicijativu za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojom se traži da se djeci s teškoćama u razvoju zakonom osigura pravo na besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopno.

— Nastavak je ovo desetogodišnje borbe, a inicijativu su 16. studenog 2018. u Nerežišćima na Braču potpisali gradonačelnica i načelnici svih jedinica lokalne samouprave s otoka, bez obzira na stranačku pripadnost. Ovime su potvrdili kako se radi o nadstranačkoj inicijativi i alarmantnoj situaciji koju pod hitno treba riješiti. Također smo dobili i potporu s Hvara, Visa i Šolte, poručili su, napominjući kako su posljednju godinu dana dobili niz obećanja da će se na rješenju problema početi raditi.

U priopćenju su se osvrnuli i na odluku Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku iz vladajuće koalicije. Poručuju im: — Posebno sramnim ocjenjujemo današnji istup članova Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku iz vladajuće koalicije, poglavito Ivana Čelića i Ljubice Lukačić iz HDZ-a, koji su jučer glasovali protiv naše inicijative te sada koriste potrebe djece s teškoćama u razvoju za jeftine dnevnopolitičke svrhe i međustranačke obračune. Njima poručujemo da se prestanu kriti iza stranačkih boja i loših opravdanja zbog svoje odluke da ne podrže stavljanje u hitnu proceduru prije ljeta izmjene Zakona kojim bi se omogućio besplatan trajektni prijevoz. Očekujemo da bi oko ovakvih odluka svi zastupnici u Saboru, kao i čitavo društvo, trebali biti jedinstveni.

O tom problemu upoznali su i Ured predsjednice Kolinde Grabar–Kitarović, 18. travnja, a o svemu su joj rekli i u neposrednom susretu održanom u Bolu kada im je predsjednica obećala svoju pomoć. Udruga “Brački pupoljci” ima 53 člana i većina ih je zbog svojih problema primorana putovati na kopno, poručili su nam iz Udruge.

Trajektno pristanište u Supetru

trajektno pristanište u Supetru (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...