Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Brački pupoljci poručuju: Sudbina djece s teškoćama ne smije ovisiti o raspoloženju vladajućih

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će izmjene Zakona o obalnom i linijskom prijevozu kojim Vlada rješava troškove prijevoza svih invalida biti na Vladi do rujna u hitnoj proceduri. Tim izmjenama bi se, kako je je rekao, riješili troškovi prijevoza djece s poteškoćama u razvoju i svih osoba s invalidnošću, bez obzira na stupanj invaliditeta. Dodao je kako bi se prijedlog zakonskih izmjenama nakon javnoga savjetovanja trebao naći u Saboru u listopadu u hitnoj proceduri.

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci” ocjenila je rješenje ministra mora, prometa i infrastrukture da se besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka osigura Vladinim zaključkom o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnoga prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom polovičnim i privremenim.

Udruga "Brački pupoljci" tražila je da se po hitnoj proceduri izvrše zakonske izmjene kojima bi se djeci s poteškoćama osigurao besplatni trajektni prijevoz do kopna i nazad za potrebe odlaska na terapije i specijalističke preglede (foto: J. Bašić)

Udruga “Brački pupoljci” tražila je da se po hitnoj proceduri izvrše zakonske izmjene kojima bi se djeci s poteškoćama osigurao besplatni trajektni prijevoz do kopna i nazad za potrebe odlaska na terapije i specijalističke preglede (foto: J. Bašić)

— Jedino dugoročno kvalitetno rješenje bilo bi da se odmah i po hitnoj proceduri izmijeni taj jedan jedini članak 47. navedenoga Zakona kojim bi se ovo pravo lako omogućilo. Neovisno o tome što će se Vladinim zaključkom osigurati besplatan trajektni prijevoz, i dalje ćemo pažljivo pratiti rad Vlade i Sabora po ovome pitanju te inzistirati na implementaciji naših zahtjeva u cjelovite izmjene Zakona kako dostojanstven život i odlasci otočke djece s teškoćama u razvoju na terapije na kopno više nikad ne bi došli u pitanje, ističu iz Udruge Brački pupoljci, i dodaju da kako će paziti da se odluke iz toga Vladina Zaključka provode u praksi.

— Sudbina otočke djece s teškoćama u razvoju ne smije ovisiti o vanjskim faktorima, poput raspoloženja vladajuće struje ili dobre volje državnih ili privatnih brodara, a to se isključivo može jamčiti slovom zakona, poručuje Udruga u priopćenju, podsjećajući kako su dobro zapamtili obećanja i rokove vladajućih kako će taj ‘novi’ Zakon ići u javno savjetovanje ovoga ljeta te u saborsku proceduru najkasnije u listopadu. — Zahtijevamo od ministra Butkovića i čitave Vlade Republike Hrvatske da se toga i drže, poručili su iz Udruge, napomenuvši kako se za oslobođenje plaćanja trajektnoga prijevoza i za osobe s invaliditetom zalažu već deset godina, a svoje su zahtjeve, dodaju, tijekom toga perioda predali brojnim ministrima, saborskim zastupnicima te otočkim gradonačelnicima i načelnicima.

U priopćenju su se osvrnuli i na jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o inicijativi i izmjenama i dopunama Zakona o linijskom i povremenom obalnom prometu, ustvrdivši kako je u toj raspravi rečeno niz neistina. — Moglo se tako čuti da djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji sa svih hrvatskih otoka još od 2018. godine uživaju 90 posto popusta na trajektni prijevoz zahvaljujući preporuci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ovo je neistina jer se nitko s hrvatskih otoka nije susreo s ovom preporukom u praksi, barem ne onom koja je došla od Vlade, već eventualno kroz pojedinačne molbe brodaru o čijoj dobroj volji je ovisilo njihovo odobrenje.

Na kraju iz Udruge zahvaljuju svim ljudima koji su podržali nedavni prosvjed “Nešto zbilja važno”, održan 6. srpnja u trajektnom pristaništu u Supetru, kada je simoblično u trajanju od 120 sekundi blokiran iskrcaj putnika i vozila iz trajekta, u znak desetogodišnjih nastojanja da se djeci s teškoćama osigura besplatni trajektni prijevoz na kopno na terapije i specijalističke preglede. Zahvalu su uputili i medijima koji su, kako kističu, odgovorno izvještavali o zahtjevima te bračke Udruge. Radosni smo da je i naš portal, među brojnim medijima, mogao dati svoj doprinos u praćenju aktivnosti “Bračkih pupoljaka”, a rado će to činiti i dalje.

blokadom iskrcaja putnika i vozila u trajanju od 120 sekundi održan je 6. srpnja prosvjed u trajektnom pristaništu u Supetru u organizaciji Udruge "Brački pupoljci" i Crvenoga križa Brač (foto: J. Bašić)

blokadom iskrcaja putnika i vozila u trajanju od 120 sekundi održan je 6. srpnja prosvjed u trajektnom pristaništu u Supetru u organizaciji Udruge “Brački pupoljci” i Crvenoga križa Brač (foto: J. Bašić

 

Podjelite:

You may also like...