Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Crveni križ Brač uputio čestitku darivateljima krvi

U povodu Svjetskoga dana darivatelja krvi, koji se obilježava danas, 14. lipnja, Crveni križ Brač uputio je čestitku svojoj velikoj obitelji darivatelja.

Svim našim herojima
— Svim darivateljima krvi, našim herojima koje pokreću načela dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, od srca čestitamo Svjetski dan darivatelja krvi, stoji u čestitki bračkoga Crvenog križa.

Spašavanje milijuna života
Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se s ciljem ukazivanja na važnost i potrebe sigurne krvi i krvnih pripravaka, a ujedno je zahvala svim dobrovoljnim darivateljima krvi. — Svake godine spašavanje milijuna života ovisi o transfuzijama krvi i krvnih pripravaka. Krv je nužna za izvedbu složenih medicinskih i kirurških zahvata te može pomoći u poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od teških bolesti, poručio je Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina
Darivatelj krvi može biti svaka zdrava osoba starosne dobi od 18 do 65 godina, zatim tjelesne težine iznad 55 kilograma, koja je proporcionalna visini, tjelesne temperature do 37°C, vrijednosti krvnoga tlaka trebaju biti za sistolički 100-180 mm/Hg, a dijastolički 60-110 mm/Hg, hemoglobina za muškarce 135 g/L, a žene 125 g/L, dok puls treba iznositi između 50 i 100 otkucaja u minuti. Darivanju krvi prethdoi odobrenje liječnika.

Od tri do četiri puta godišnje
Muškarci mogu dati krv do četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, dok žene mogu dati krv do tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca. — Darivanjem krvi povezujemo se u naizgled nevidljivoj, ali snažnoj mreži solidarnosti i darujemo – život i ljubav, istaknuli su iz NZJZ dr. Andrija Štampar, s napomenom kako se krv može dati na organiziranim akcijama darivanja krvi ili u transfuzijskim ustanovama.

— Svim darivateljima krvi, našim herojima koje pokreću načela dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, od srca čestitamo Svjetski dan darivatelja krvi, stoji u čestitki bračkoga Crvenog križa (Facebook Crveni križ Brač)

Podjelite:

You may also like...