Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

DAN ODLUKE ZA TVRTKU JADRANKAMEN Predsjednik Odbora vjerovnika Marino Kaštelan najavio Skupštinu na kojoj će vjerovnici odlučivati o usvajanju stečajnoga plana. “Vjerojatno jedina šansa da se stečaj uspješno završi, a radnici dobiju ono što im je Jadrankamen dužan”, istaknuo Kaštelan i pozvao radnike da se odazovu ili opunomoće odvjetnika da ih zastupa

Predsjednik Odbora vjerovnika tvrtke Jadrankamen d.d. u stečaju Marino Kaštelan, ujedno načelnik općine Pučišća, obratio se danas, 19. studenoga, priopćenjem upućenom javnosti, najavivši ročište na Trgovačkom sudu u Splitu, 6. prosinca, a na kojem će se vjerovnici izjašnjavati o predloženom stečajnom planu te bračke tvrtke.

Odbor vjerovnika utvrdio stečajni plan; o njemu će se odlučivati na Trgovačkom sudu
— Nakon što je Odbor vjerovnika dana 31. srpnja 2019. godine utvrdio konačni prijedlog stečajnoga plana, a na sjednici od 30. listopada 2019. godine potvrdio da se plan može uputiti Sudu radi rasprave i glasovanja, Trgovački sud u Splitu je za petak, 6. prosinca 2019. godine u 9.00 sati zakazao ročište na kojem će se vjerovnici izjašnjavati o predloženom stečajnom planu, istaknuo je Marino Kaštelan, podsjetivši da je stečajni plan sa svim prilozima objavljen na mrežnoj stranici e–Oglasna ploča sudova, a uvid se može izvršiti i u sudskoj pisarnici.

Radnicima će u godinu dana biti isplaćena njihova potraživanja, i to u tri rate
— U slučaju da se plan usvoji na zakazanoj skupštini i isti postane pravomoćan, vrši se upis povećanja temeljnoga kapitala u sudski registar nakon čega u roku od tri dana dospijeva na naplatu prva rata isplate radnicima. Ta prva rata iznosi 40% njihovih preostalih potraživanja, druga rata od 30% dospijeva 6 mjeseci nakon isplate prve rate, a treća, posljednja rata od 30% dospijeva 6 mjeseci nakon isplate druge rate. Drugim riječima, bivši i sadašnji radnici Jadrankamena, njih 299, dobili bi sva svoja preostala potraživanja u roku od godine dana, a najviše 13 mjeseci i koji dan nakon pravomoćnosti stečajnog plana, istaknuo je u svom priopćenju Kaštelan.

Radnici bi s kamatama dobili gotovo 15 milijuna kuna
Napomenuo je kako se na obročnu isplatu obračunava kamata od 4.5%, a što znači da bi, kako je objavio, radnici s kamatama dobili ukupno 14.667.171,19 kuna, podsjetivši da je radnicima za stečajnoga postupka već isplaćeno oko 10 milijuna kuna. — Na isti način kao i radnici namirila bi se Agencija za radnička potraživanja u ukupnom iznosu od 6.363.755,14 kuna, a također i Porezna uprava za poreze i doprinose na plaću i iz plaće u iznosu od 20.753.211,61 kuna s uračunatim kamatama, objavio je Marino Kaštelan.

Dobavljači će dobiti 8 milijuna kuna kroz dvije godine
— Banke i drugi, koji imaju upisana založna prava, dobili bi 48% svojih potraživanja kroz 2 godine od donošenja stečajnoga plana, uvećano za kamatu od 4.5% na obročnu isplatu te bi se njima isplatilo ukupno 53.561.990,15 kuna, dok bi ostali vjerovnici, uglavnom dobavljači, koji nemaju osiguranje svojih potraživanja i koji se u slučaju likvidacije društva sigurno ne bi uspjeli naplatiti, dobit će 12.5% svojih priznatih tražbina kroz dvije godine uz kamatu 4.5% na obročnu otplatu, što ukupno iznosi 8.170.831,22 kuna, pojasnio je Kaštelan.

Ukupno će biti isplaćeno 103 milijuna kuna prema ponudi strateškoga partnera
Temeljem ponude strateškoga partnera, kalifornijske tvrtke MRC Rock&Sand LLC hrvatskoga iseljenika Mile Grbića, vjerovnicima će ukupno s kamatama biti isplaćeno 103.516.659,31 kuna. — Strateški partner, provedbom plana i isplatom vjerovnika, postao bi novi vlasnik te nastavio s radom i ulaganjem u unapređenje proizvodnje Jadrankamena prema planu ulaganja koji je sastavni dio stečajnoga plana i teži približno 37 milijuna kuna bez PDV-a za prve četiri godine, istaknuo je predsjednik Odbora vjerovnika tvrtke u stečaju.

Za usvajanje plana treba glasovati najmanje 150 radnika, osobno ili preko odvjetnika uz potpisanu punomoć
Nadalje, u priopćenju je istaknuo da se stečajni plan može usvojiti na zakazanoj skupštini običnom većinom glasova svih vjerovnika pojedine skupine i dvotrećinskom većinom njihovih priznatih tražbina. Radnici se, kako je priopćio, nalaze u trećoj skupini, njih 299, kao i Agencija za radnička potraživanja, dok su u četvrtoj skupini ostali vjerovnici, njih 93. — Važno je da za plan bude većina radnika, najmanje njih 150. Radnici mogu za plan glasovati na samoj skupštini, a za one koji nisu u mogućnosti doći na skupštinu bit će organizirano potpisivanje punomoći kojom bi ovlastili odvjetnika da ih besplatno zastupa na skupštini i glasa za stečajni plan, istaknuo je Kaštelan, uputivši radnike na mogućnost da potpišu punomoć već od srijede, 20. studenoga, i to u prostorijama Jadrankamena (pogon i upravna zgrada) te u uredima Jadrankamena u Splitu, na adresi Poljička cesta 32. Radnici se za dodatne informacije mogu obratiti i na telefone 021/549-532 (Milenka Ordić, za radnike s Brača) i 021/549-553 (Palmina Rendić, za radnike na kopnu).

Neka sv. Nikola razveseli brojne obitelji bivših i sadašnjih radnika Jadrankamena
— Gotovo osam godina prošlo je od otvaranja stečaja i ovo je uistinu dan odluke, vjerojatno jedina šansa da se stečaj uspješno završi, da radnici dobiju sve što im je Jadrankamen dužan i da tvrtka nastavi s radom s novim vlasnikom. Zato pozivam sve radnike da iskoriste ovu priliku i da pristupe potpisivanju punomoći kako bi se plan na zakazanoj skupštini i usvojio, poručio je Marino Kaštelan. Izrazio je nadu da će sve proći u redu i da će, zaključuje Kaštelan, “Sv. Nikola ove godine razveseliti brojne obitelji bivših i sadašnjih radnika Jadrankamena, ali i sve druge kojima je stalo do ove tvrtke s dugom tradicijom, snažnim brendom i vrhunskim proizvodom”.

– Radnici mogu za plan glasovati na samoj skupštini, a za one koji nisu u mogućnosti doći na skupštinu bit će organizirano potpisivanje punomoći kojom bi ovlastili odvjetnika da ih besplatno zastupa na skupštini i glasa za stečajni plan, istaknuo je predsjednik Odbora vjerovnika tvrtke Jadrankamen d.d. u stečaju Marino Kaštelan, uputivši radnike na mogućnost da potpišu punomoć već od utorka, 19. studenoga, i to u prostorijama Jadrankamena (pogon i upravna zgrada) te u uredima Jadrankamena u Splitu

Podjelite:

You may also like...