Grad Supetar

Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i 30. obljetnica vukovarske tragedije

U Hrvatskoj se danas, 18. studenoga, obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i 30. obljetnica vukovarske tragedije u Domovinskomu ratu.

Vukovarska bitka, najveća bitka u Domovinskomu ratu, vođena je u drugoj polovici 1991. godine (od 24. kolovoza do 18. studenoga).

Veliki broj civilnih žrtava i uništenje grada
Vukovar su napadale jedinice JNA i paravojne srpske snage s približno 20.000 vojnika (još oko 30.000 vojnika bilo je angažirano u širem okruženju grada), dok je na strani hrvatskih branitelja bilo oko 1.800 boraca. U pripremi napada JNA je zauzela sve mostove i prijelaze preko Dunava kako bi osigurala uvođenje novih snaga iz Srbije. U napadima JNA je koristila mnogobrojno teško topništvo i poduzimala frontalne napade velikih oklopno-mehaniziranih jedinica, što je za posljedicu imalo velik broj civilnih žrtava i potpuno uništenje grada.

Iz vukovarske bolnice na Ovčaru odvedeno i ubijeno oko 200 ranjenika
Organizirani otpor hrvatskih branitelja prestao je 18. studenoga 1991. godine, kada je dio branitelja krenuo u prodor prema najbližim crtama hrvatskih snaga u Nuštru. U borbama na hrvatskoj strani bilo je oko 2.000 poginulih, od kojih oko 1.100 civila i 900 boraca. Najviše poginulih bilo je u tijeku posljednjih 20 dana borbi i nakon pada Vukovara. Zarobljeni branitelji i civili masovno su ubijani, a samo iz vukovarske bolnice odvedeno je na obližnju Ovčaru oko 200 ranjenika koji su potom ubijeni.

Pale se svijeće i moli za stradale
U znak sjećanja na taj događaj diljem Hrvatske palit će se lampioni, a brojni stanovnici u tišini, dostojanstveno i u molitvi prisjećati stradanja brojnih za slobodu Hrvatske. U 18.11 sati oglasit će se zvona sa svih crkava u Hrvatskoj.

U Supetru služit će se misa za Domovinu
U župama na Braču danas će se služiti mise za poginule u Domovinskomu ratu, a posebne misli brojnih bit će usmjerene prema stradalima u Vukovaru i Škabrnji. U župi sv. Petra u Supetru u 17.30 sati služit će se misa za Domovinu. U Nerežišćima misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje služit će se u 10.30 sati u župnoj crkvi. Misi će, kako je najavio mjesni župnik don Marko Plančić, nazočiti i članovi Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata iz Splita i otoka Brača. Pozvao je župljanje da se kao župna zajednica okupe na molitvu.

U Pučišćima služba svjetla i molitva za stradale
U župi sv. Jeronima u Pučišćima u 18.11 sati u župnoj crkvi održat će se služba svjetla i molitva za poginule i stradale, a zatim će se paliti svijeće na otvorenomu.

foto: BRAČ danas ( iz arhive )

Podjelite:

You may also like...