Danas joj prestaje zastupnička dužnost u Saboru

Danici Baričević, saborskoj zastupnici HDZ-a iz Supetra, danas, 15. rujna, prestaje dužnost u Hrvatskom saboru, nakon što je Andro Krstulović Opara, HDZ-ov saborski zastupnik, zatražio aktiviranje svoga mandata i povratak na Markov trg.

Opara najavio da se vraća u Sabor
Zastupnica Baričević u Saboru je mijenjala tadašnjega splitskoga gradonačelnika Krstulovića Oparu koji je još pred lokalne izbore, a nakon što je stranka odlučila da neće biti kandidat za splitskoga poteštata, najavio da se vraća u saborske klupe. Baričević je na parlamentarnim izborima bila kandidatkinja HDZ-a u X. izbornoj jedinici. Iako su mnogi očekivali da će biti zamjena aktualnom županu Blaženku Bobanu čija je česta izaslanica i uživa njegovo povjerenje, kao i član Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, dogovoreno je da će u Sabor, ali kao zamjena Krstuloviću Opari.

Povjerenstvo utvrdilo da su ispunjeni zakonski uvjeti za Oparin povratak
Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskoga sabora razmotrilo je 10. rujna, na svojoj 20. elektroničkoj sednici, pisanu izjavu zastupnika Opare koju je, kako je navelo, 7. rujna uputio predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, a kojom je zatražio aktiviranje saborskoga mandata. Mirovanje zastupničkoga mandata Opari je započelo 22. srpnja prošle godine, a istoga dana Baričević je započela obnašati zastupničku dužnost. — Kako je Andro Krstulović Opara u skladu s člankom 14. stavku 2. i 3. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor podnio pisanu izjavu predsjedniku Hrvatskog sabora u zakonskom roku, Povjerenstvo je utvrdilo da su ispunjeni zakonom utvrđeni uvjeti, pa mirovanje zastupničkoga mandata Andri Krstuloviću Opari prestaje osmoga dana od dana podnošenja zahtjeva. Istoga dana prestaje obnašanje zastupničke dužnosti njegove zamjenice Danice Baričević, izvijestilo je Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskoga sabora.

Povjerenstvo će predložiti odluku Saboru
Povjerenstvo je odluku donijelo jednoglasno, a nju će predložiti Hrvatskom saboru Robert Jankovics, kao predsjednik Povjerenstva. U tekstu odluke naznačeno je da će mirovanje zastupničkoga mandata Opari prestati danas, 15. rujna, a s istim datumom i zastupnička dužnost HDZ-ove Baričević.

U Saboru je primala plaću od 14.756 kuna
Danica Baričević u Hrvatskom saboru primala je plaću u bruto iznosu od 23.267,84 kuna, a u neto 14.756,10 kuna. No, to nije sve. Osim mjesečne plaće, Baričević je ostvarivala pravo i na isplatu zastupničkoga paušala u iznosu od 1.500 kuna mjesečno. Prema izvješću Hrvatskoga sabora o troškovima rada zastupnika, Baričević je samo u ovoj godini, u razdoblju od 1. siječnja do 15. srpnja, kada je nastupila dvomjesečna saborska stanka, prikazala troškove rada u iznosu od 61.899 kuna, a koji su joj ili će joj biti isplaćeni iz državnoga proračuna. Samo za troškove vozila navela je 28.182 kune, a za cestarinu 5.945 kuna. Pokriće troškova tražila je i za javni prijevoz, i to u iznosu od 2.685 kuna. Zastupnici koji imaju prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba imaju pravo i na korištenje smještaja u stanovima za službene potrebe te u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima, i to u mjesečnomu iznosu do 2.500 kuna na ime najma stana, kao i na naknadu režijskih troškova do 500 kuna mjesečno. Tako joj je na ime stanarine u ovoj godini isplaćeno 16.350 kuna, a za troškove režija 2.736 kuna. Za odvojeni život primila je 6.000 kuna.

Prošle godine prikazala je troškove od 37.708 kuna
U prošloj godini saborska zastupnica s Brača prikazala je troškove u iznosu od 37.708 kuna. U razdoblju od 22. srpnja do 18. prosinca, troškovi za automobil iznosili su 16.226 kuna, za cestarinu 3.386 kuna, javni prijevoz 1.385 kuna, hotelski smještaj 906 kuna, stanarinu 11.816 kuna, režije 1.455 kuna, a naknada za odvojeni život 2.533 kuna. Kad se zbroje ukupni troškovi Baričević je u godinu dana svoga rada u parlamentu prikazala 99.708 kuna. Sve su to platili porezni obveznici.

Nije naodmet spomenuti i da će Baričević imati mogućnost i primati saborsku plaću i nakon prestanka dužnosti. Zahvaljujući Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, prvih šest mjeseci u punomu iznosu, a drugih šest mjeseci u 50-postotnom iznosu. Takva naknada plaće pripada onim zastupnicima koji su dužnost obnašali najmanje godinu dana, i to sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu.

Danici Baričević, saborskoj zastupnici HDZ-a, dužnost prestaje danas, 15. rujna, nakon što je Andro Krstulović Opara odlučio aktivirati saborski mandat (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...