Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Danas održano 3. Svjetsko prvenstvo u branju maslina na otoku Braču. “Jake snage” hrvatske ekipe predstavljali su blogerica Dvornik, župan Boban, rukometaš Metličić i novinarka Jović. Župan Boban: Ova manifestacija iznimno je vrijedna; moja iskrena zahvalnost Turističkoj zajednici i organizatorima

U organizaciji Turističke zajednice općine Postira i tamošnje Poljoprivredne zadruge, a uz potporu Općine Postira, danas, 11. listopada, održano je 3. Svjetsko prvenstvo u branju maslina na otoku Braču, a ove godine ono je okupilo sudionike iz 12 zemalja.

Cilj manifestacije je promidžba maslinarstva
— Nakon izuzetno uspješnoga prvoga i drugoga izdanja Svjetskoga prvenstva u branju maslina 2017. i 2018., Turistička zajednica općine Postira i Poljoprivredna zadruga Postira, uz podršku općine Postira, organiziraju i treće Svjetsko prvenstvo u branju maslina. Manifestacija je to koja će se održati s ciljem promidžbe maslinarstva i svime što se veže uz njega, poručili su iz Turističke zajednice u Postirima, rekavši kako se ovogodišnjoj manifestaciji odazvalo 12 zemalja, ali se, prema najavama, trebala pridružiti i ekipa iz Tunisa.

sudionici su prije početka natjecanja na 3. Svjetskom prvenstvu branja maslina u Postirima dobili upute i pravila, a na ovogodišnjoj smotri sudjeluje 12 zemalja (foto: J. Bašić)

župan Blaženko Boban uživao je u branju maslina u masliniku Sv. Josipa na Glavici (foto. J. Bašić)

na ovogodišnjem 3. Svjetskom prvenstvu branja maslina sudjelovalo je 12 zemalja, a trebao je sudjelovati i Tunis, prema najavama organizatora (foto: J. Bašić)

Hrvatsku ekipu činili su Danijela Dvornik, Blaženko Boban, Petar Metličić i Franka Jović
Prema riječima organizatora, na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u branju maslina sudjelovali su, uz domaćine, i reprezentacije iz Poljske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Engleske, Slovenije, Crne Gore, Francuske, Belgije, Južnoafričke Republike, SAD–a i Slovačke. Jake snage hrvatske ekipe predstavljali su blogerica Danijela Dvornik, župan Blaženko Boban, rukometaš Petar Metličić i novinarka HRT-a Franka Jović Tonkli, a sve je predvodila blogerica Dvornik koja je poslije berbe izrazila nadu da će hrvatska ekipa završiti ovo prvenstvo među prvih pet sudionika.

župan Blaženko Boban, blogerica Danijela Dvornik, novinarka Franka Jović i rukometaš Petar Metličić u masliniku Sv. Josipa na Glavici iznad Postiria (foto: J. Bašić)

Predstavnici Turističke zajednice, Općine i Općinskoga vijeća pratili manifestaciju
Svaka ekipa trebala je iskazati se u vještini branja masline, tako drage djelatnosti ljudima ovoga podneblja. U 45 minuta trebalo je što bolje pobrati masline i rezultate rada pokazati posebnom žiriju koji je s budnim okom pratio da sve protekne u najboljemu redu. Ovu su manifestaciju pozorno pratili i županijska vijećnica HDZ–a Danica Baričević, direktorica Turističke zajednice općine Postira Ivana Jelinčić, mladi postirski načelnik Siniša Marović i predsjednik tamošnjega Općinskog vijeća Marko Radić. Oko 12.00 sati završilo je natjecanje, a natjecateljske ekipe sudjelovale su zatim i u kvizu o poznavanju maslina i maslinovih ulja.

župan Blaženko Boban izrazio je zahvalnost Turističkoj zajednici Postira i organizatorima na manifestaciji: – Svaka vam čast, pohvalio je župan organizatore u izjavi okupljenim novinarima na kraju branja maslina (foto: J. Bašić)

Ova je manifestacija iznimno vrijedna, poručio splitsko-dalmatinski župan
— Moram izraditi zadovoljstvo s kapetanicom. Nemamo nekoga posebnoga iskustva oko ovoga natjecanja, pa ćemo biti zadovoljni uspjehom. Ekipa je reprezentativna. Ova manifestacije je iznimno vrijedna. Moja iskrena zahvalnost Turističkoj zajednici Postira i organizatorima, rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji se ozbiljno potrudio kao član hrvatske ekipe dati svoj doprinos uspjehu hrvatskoga tima. Nije od župana nedostajalo ni šale i opuštenosti: — Bračani kao Bračani. Privukli su turiste, a i pobrali masline. Svaka vam čast, poručio je splitsko-dalmatinski župan, izazvavši oduševljenje među publikom.

naš proslavljeni rukometaš Petar Metličić bio je član hrvatske ekipe na 3. Svjetskom prvenstvu branja maslina-. – Uživali smo kao cijela ekipa, rekao je Metličić (foto: J. Bašić)

Dali smo sve od sebe, rekao je naš proslavljeni rukometaš
Naš proslavljeni rukometaš Petar Metličić rekao je: — Uživali smo kao cijela ekipa. Mi se držimo one: ‘Važno je sudjelovati’. Dali smo sve od sebe i koliko su nam stabla dozvolila. Drago mi je da se ova manifestacija događa ovdje meni pred kućom. Zahvaljujem organizatorima i nadam se da ćemo dogodine biti još i bolji. Vrijedi napomenuti i kako su slatko osvježenje za sve sudionike manifestacije pripremili slastičari Osnovne škole Vladimira Nazora u Postirima.

blogerica Danijela Dvornik predvodila je hrvatsku ekipu na 3. Svjetskom prvenstvu branja maslina u Postirima (foto: J. Bašić)

Sutra je svečano proglašenje pobjednika
U ovim trenucima pobrane masline bit će prerađene u Poljoprivrednoj zadruzi Postira koja je suorganizator ove vrijedne manifestacije, čija je treća godina održavanja najbolja potvrda da maslinarstvo svoju pravu vrijednost pronalazi upravo u Postirima. U subotu, 13. listopada, bit će poznati i pobjednici, a njihovo svečano proglašenje najavljeno je za 18.00 sati u hotelu Pastura.

hrvatska ekipa u branju maslina na 3. Svjetskom prvenstvu koje je održano u masliniku Sv. Josipa na Glavici (foto: J. Bašić)

voditelji natjecateljskih ekipa (foto: J. Bašić)

župan Boban, blogerica Dvornik, rukometaš Metličić i novinarka Jović u predahu poslije odličnoga nastupa na 3. Svjetskom prvenstvu u branju maslina u Postirima na Braču (foto: J. Bašić)

 

Podjelite:

You may also like...