Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Danas se odlučuje o smanjenju računa korisnicima pomorskoga dobra i javnih površina. Načelnik Marinković: Općinske naknade za korištenje nisu se mijenjale više od 15 godina

Vijećnici Općinskoga vijeća u Bolu sastaju se danas, 15. rujna, na 6. ovogodišnjoj sjednici na kojoj bi trebali odlučiti o storniranju zaduženja prema korisnicima pomorskoga dobra i javnih površina na području Općine.

Marinković: Sve osnovne funkcije Općina je zadržala i u 2020. godini
Za sada se ne zna u kojemu će iznosu, odnosno postotku zaduženja biti umanjena tim korisnicima, ali s obzirom na otežano poslovanje izazvano pandemijom koronavirusa, posve sigurno je da će vijećnici donijeti tu odluku. Osim toga, raspravljat će i odlučiti o naplati komunalne naknade u ovoj godini, kako i o naplati komunalnoga doprinosa. Kao razlog zašto ne bi trebalo stornirati dio zaduženja korisnicima načelnik Tihomir Marinković (SDP) u dopisu uoči sjednice Općinskoga vijeća poručio je sljedeće: — Općina je društvena organizacija koja treba ispunjavati zajedničke interese ljudi na svom području. Zbog toga općina Bol brine o predškolskom odgoju, pomaže osnovnu i srednju školu, gradi i održava komunalnu infrastrukturu, stvara uvjete za razvoj športa, kulture, socijalne skrbi. Sve ove osnovne funkcije općina Bol je zadržala i u 2020. godini bez smanjenja, poručio je načelnik Marinković, dodavši kako se općinske naknade za korištenje javnih površina i pomorskoga dobra nisu mijenjale više od 15 godina. Istaknuo je, pri tom, kako se turistički promet na području Općine u istom razdoblju povećao za 100 posto.

Ukinuo potporu Osnovnoj školi, pa je na inzistiranje oporbe vratio
Treba podsjetiti kako je isti načelnik u novom prijedlogu Proračuna bio skinuo 60.000 kuna za potrebe Osnovne škole u Bolu zbog smanjenoga prihoda od dobiti za oko 500.000 kuna. Tada je Vijeću predložio potpuno ukidanje potpore Osnovnoj školi, ali je kasnije na inzistiranje oporbenih vijećnika, i nakon maratonskih zasjedanja, ipak vraćen iznos toj školskoj ustanovi. Oporbeni vijećnici izborili su se i da radne bilježnice polaznicima tamošnje osnovne škole budu besplatne, a djeci s teškoćama u učenju osigurano je financiranje asistenata. Prethodno su iz Općine tvrdili da asistente u nastavi u Dječjem vrtiću već financira općina Bol, dok bi asistente u Osnovnoj školi, kako je navedeno u odgovoru na amandmane vijećnika, trebala financirati Županija koja je osnivač škole i koja je, poručili su, “nadležna za osiguravanje sredstava za uspješan rad škole po svim planiranim programima”.

Potpisana peticija naći će se pred vijećnicima
Pred vijećnicima će se naći i nekoliko pristiglih molbi. Među njima je i potpisana peticija grupe građana koji traže otvaranje puta iz ulice Ivana Gundulića prema ulici Ivana Mažuranića. U peticiji koja je zaprimljena i protokolirana u Općini apelira se da nadležna tijela osiguraju otvaranje navedenoga puta. — Radi ovakvih postupaka trpimo direktnu štetu kao iznajmljivači od kojih se nekima radi o jedinim prihodima, i kao građani pogotovo u ljetnim mjesecima jer za nas i goste obilazak prema centru je dulji od 450 metara, poručili su potpisnici peticije.

Traži se otkup zemljišta na Bijenačici
Vijećnici će raspravljati i odlučiti i dopisu grupe građana koji traže otkup zemljišta na predjelu Bijenačica na čest. zem. 590/6. Prije dnevnoga reda već uobičajeno načelnik Bola Marinković podnijet će izvješće o radu Općine od posljednje sjednice Općinskoga vijeća, a vijećnici će moći postavljati pitanja, iznositi prijedloge i pohvale općinskoj vlasti.

— Općinske naknade za korištenje javnih površina i pomorskoga dobra nisu se mijenjale više od 15 godina, a od 2004. do 2020. godine za 100 posto povećao se turistički promet na području Općine Bol, poručio je načelnik Tihomir Marinković (SDP) uoči najavljene sjednice Općinskoga vijeća u Bolu (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...