Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Donesen Proračun općine Postira za 2020. godinu. “Nastavljamo ulagati u projektnu dokumentaciju, nerazvrstane ceste, uređenje mjesnoga parka, određene radove u luci pod ingerencijom Općine, a nastavljaju se i radovi na cesti prema Dolu”, poručio načelnik te bračke općine Siniša Marović

Pod predsjedanjem Marka Radića (HDZ), predsjednika Općinskoga vijeća općine Postira, održana je u četvrtak 28. studenoga, 21. sjednica toga predstavničkog tijela u vijećnici zgrade Općine u Postirima. Vijećnici su usvojili prijedlog proračuna općine Postira za sljedeću godinu, a usvojen je i prijedlog projekcija Proračuna za 2021. i 2022. godinu.

Postirski proračun iznosi 10,5 milijuna kuna
Proračun općine Postira za 2020. godinu iznosit će 10.518.820,00 kuna, a isto toliko i rashodi u 2020. godini. Od poslovanja prihodi će iznositi 10.301.820,00 kuna, a od prodaje nefinancijske imovine 217.000,00 kuna. Što se tiče rashoda, oni će za poslovanje iznositi gotovo 6,5 milijuna kuna, a rashodi za nabavu nefinancijske imovine iznosit će ostatak donesenoga Proračuna.

Nastavljamo ulagati u dokumentaciju, ceste, park, radove u luci i obrazovanje kroz nabavu radnih bilježnica
U izjavi za portal BRAČ danas, načelnik općine Postira Siniša Marović (HDZ) osvrnuo se na Proračun te Općine za sljedeću godinu, rekavši: — Nastavljamo ulagati u projektnu dokumentaciju, nerazvrstane ceste, uređenje mjesnoga parka, određene radove u luci pod ingerencijom Općine. Ovdje dodajem i nabavu radnih bilježnica, zatim stipendiranje, kako i nabavu nove montažne ribarnice koja će biti smještena na tržnici. Čeka nas i nastavak radova na cesti Postira – Dol.

Načelnik je pojasnio kako radovi prema Dolu napreduju dobro. — Prva faza radova trebala bi biti gotova do kraja ove godine, ako vrijeme bude dobro, a druga faza radova krajem sljedeće godine, ili možda početkom 2021. godine, kao i uređenje luke, rekao je načelnik Marović.

Najznačajnije donacije idu Nogometnom klubu Postira Sardi i uslugama protupožarstva
U proračunu općine Postira tako su, uz ostalo, uvrštena i sredstva namijenjena različitim ustanovama, udrugama i potrebama. U proračunu su se tako našla sredstva namijenjena Turističkoj zajednici općine Postira za sufinanciranje manifestacije “Postirsko lito” u iznosu od 140.000,00 kuna, a toj će ustanovi pripasti i sredstva od 42.000 kuna za poboljšanje turističke ponude. Najznačajnije donacije pripast će Nogometnom klubu Postira Sardi, i to 230.000 kuna. Isti iznos Općina je osigurala i za usluge protupožarstva.

Među brojnim rashodima su i oni koji se odnose na tekuće donacije i različite pomoći. Tako će Udruga dobrovoljnih davatelja krvi dobiti 20.000 kuna, isti iznos Crveni križ, a donacija za starački dom pri samostanu sestara družbe Kćeri Božje ljubavi iznosi 10.000 kuna. Udrugama građana bit će isplaćeno 10.000 kuna, nešto više udruzi LAG. Općina je, treba dodati, osigurala i vlastita sredstva od 10.000 kuna kao donaciju za poljoprivrednike, dok će im biti uplaćena i sredstva iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije. Osnovnoj školi planirane su donacije od 35.000 kuna, a Boćarskom i Jedriličarskom klubu po 5.000,00 kuna.

Značajna sredstva planirala za građevinske radove
Prema proračunu za 2020. godinu, rashodi za zaposlene iznosit će 2.324.000,00 kuna, od čega 1.047.000,00 kuna iznose plaće za zaposlene u Dječjem vrtiću “Grdelin”. Materijalni rashodi u proračunu iznose 2.922.820,00 kuna. Značajni rashodi planirani su i za građevinske, odnosno poslovne objekte. U proračunu su osigurana tako i sredstva za uređenje kanalizacije i odvodnje na rivi, i to pola milijuna kuna, a za uređenje novoga trga iza kioska 100.000 kuna, koliko i za plato plaže u Lovrečini, a planirana su i dodatna ulaganja na građevinskim objektima.

Usvojen i prijedlog projekcije proračuna za 2021. i 2022. godinu
Osim Proračuna za sljedeću godinu, općinski vijećnici usvojili su i prijedlog projekcije proračuna za 2021. i 2022. godinu, kao i program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Na dnevnom redu 21. sjednice Općinskoga vijeća našao se i program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2020. godini, zatim program održavanja komunalne infrastrukture na području Općine u sljedećoj godini, a predstavljeni su i programi javnih potreba u kulturi i športu u nadolazećoj godini.

Osigurana sredstva za novčane naknade za novorođene i stipendiranje
Općinski vijećnici usvojili su i socijalni plan općine Postira za sljedeću godinu, čija su sredstva osigurana u općinskom Proračunu. Riječ je sredstvima koja se odnose na pomoć obiteljima i kućanstvima, za što je odvojeno 8.000 kuna, zatim novčane naknade za novorođene, za što je planirano 100.000 kuna te je isti iznos osiguran za stipendije i školarine. — Planom socijalne skrbi za 2020. godinu utvrđuju se oblici socijalnih pomoći, naknada i potpora koje se dodjeljuju za podmirenje osnovnih životnih potreba osoba u stanju socijalne potrebe, nemoćnih i drugih osoba koje one same ili uz pomoć članova obitelji ne mogu zadovoljiti radi određenih teških životnih okolnosti u kojima su se zatekli, rekao je načelnik Općine Marović.

Općina i ove godine stipendira učenike i studente
Načelnik Postira istaknuo je da će Općina i ove godine stipendirati učenike i studente, a njih 26 ostvarilo je pravo na novčanu pomoć za svoje školovanje, nakon što su se javili na natječaj koji je općina Postira početkom listopada raspisala za dodjelu stipendija učenicima i studentima s područja Općine. Ispata prvih triju rata stipendije učenici i studenti mogu, kako je rekao, očekivati do 15. prosinca.
— Posebnom odlukom o namjenskim stipendijama, izvan ovih stipendija, stipendirat će se po dva učenika iz svakoga razreda Klesarske škole u Pučišćima, a koji imaju prebivalište u Postira i pohadaju četverogodišnji smjer u toj školi, istaknuo je načelnik Marović.

— Nastavljamo ulagati u projektnu dokumentaciju, nerazvrstane ceste, uređenje mjesnoga parka, određene radove u luci pod ingerencijom Općine. Ovdje dodajem i nabavu radnih bilježnica, zatim stipendiranje, kako i nabavu nove montažne, ali u biti fiksne ribarnice koja će bit smještena u parku. Čeka nas i nastavak radova na cesti Postira – Dol, rekao je načelnik Postira Siniša Marović, komentirajući Proračun općine Postira za 2020. godinu (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...