PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

DONESENA ODLUKA Na Trgovačkom sudu u Splitu na Skupštini vjerovnika tvrtke Jadrankamen d.d. u stečaju potvrđen stečajni plan. Predsjednik Odbora vjerovnika, načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan poručio: “Ovo je povijesni događaj za Pučišća, Brač, Dalmaciju i Hrvatsku”

Nakon što je Odbor vjerovnika tvrtke Jadrankamen d.d. u stečaju iz Pučišća 31. srpnja 2019. godine utvrdio konačni prijedlog stečajnoga plana, a na sjednici od 30. listopada 2019. godine potvrdio da se plan može uputiti Sudu radi rasprave i glasovanja, na Trgovačkom sudu u Splitu danas, 6. prosinca, na Skupštini vjerovnika te bračke tvrtke prihvaćen je stečajni plan.

Sudac Trgovačkoga suda donio rješenje o potvrđivanju stečajnoga plana
Time je okončan dug i zahtjevan stečajni postupak koji je vodila stečajna upraviteljica Anči Bašić, a sudac Trgovačkoga suda u Splitu Ivan Čulić donio je rješenje o potvrđivanju stečajnoga plana te naložio stečajnoj upraviteljici da se po njegovoj pravomoćnosti krene s isplatama potraživanja prema vjerovnicima.

Sudac Čulić uvodeći okupljene u rošište istaknuo je da je stečajni plan bio objavljen još 6. studenoga ove godine, prema zakonskim odredbama. Stečajna upraviteljica Bašić podsjetila je da je stečajni postupak tvrtke Jadrankamen otvoren u ožujku 2012. godine, a Skupština je donijela odluku o izradi stečajnoga plana. U osvrtu na proteklo razdoblje stečajnoga postupka, Bašić je ukratko približila okupljenima povijest stečajnoga postupka i potencijalne ulagatelje u tu tvrtku. Za potencijalno ulaganje javile su se tri tvrtke, među kojima MRC Rock&Sand LLC iz Kalifornije, zatim GPD Zagreb i Kamen d.d. iz Pazina koji je odustao. S obzirom na ponude odlučeno je da se prihvati tvrtku MRC Rock&Sand LLC, pa je od investitora, poduzetnika Mile Grbića zatraženo da kao jamčevinu položi milijun kuna na račun, što je investitor i učinio u ožujku ove godine. Bašić je pojasnila da svaki vjerovnik stečajnoga plana ima zakonsko pravo u roku od 15 dana pozvati ulagača na uplatu potraživanja, a u slučaju da to ne učini, u daljnjem koraku provesti ovršni postupak.

Bašić je vjerovnicima opisala i postupak koji je predviđen stečajnim planom, kao i njegovu realizaciju. Stečajna upraviteljica istaknula je da je u stečajnom postupku bilo određenih sumnji u realizaciju stečajnoga plana, dodavši da vjerovnici u slučaju neispunjenja stečajnoga plana imaju instrumente osiguranja.

na Trgovačkom sudu u Splitu danas, 6. prosinca, na Skupštini vjerovnika tvrtke Jadrankamen d.d. iz Pučišća prihvaćen je stečajni plan. Sudac Ivan Čulić donio je rješenje o potvrđivanju stečajnoga plana i naložio stečajnoj upraviteljici Anči Bašić da se po pravomoćnosti toga plana krene s isplatama potraživanja prema vjerovnicima (foto: J. Bašić)

Za prihvaćanje stečajnoga plana glasovalo 254 radnika, od njih 299
Prihvaćanjem stečajnoga plana izvršit će se upis povećanja temeljnoga kapitala u sudski registar, nakon čega će u roku od tri dana dospijeti na naplatu prva rata isplate vjerovnicima. Za prihvaćanje stečajnoga plaća glasovalo je 254 radnika te tvrtke, od njih 299, koji su opunomoćili odvjetnika Antuna Žanetića, 2 su vjerovnika bila suzdržana, a za usvajanje stečajnoga plana glasovala je i Agencija za radnička potraživanja. Tako je s 255 glasova privaćen stečajni plan, a radnici će potraživanja u iznosu od 14,6 milijuna kuna dobiti u tri isplate. Prva rata iznosit će 40 posto njihovih potraživanja, druga rata 30 posto dospijet će šest mjeseci nakon isplate prve rate, a treća, posljednja rata od 30 posto, bit će isplaćena šest mjeseci nakon druge rate. Tako će se namiriti i Agencija za radnička potraživanja kojoj pripada 6,3 milijuna kuna.

U prvoj skupini, koju su činili razlučni vjerovnici, i to Republika Hrvatska, HBOR, Centar banka d.d. u stečaju, Credo banka d.d. u stečaju, Nava banka d.d. u stečaju, Banka Splitsko-dalmatinska d.d. u stečaju, B-2 Kapital d.o.o. i Croatia osiguranje d.d., glasovalo je njih šest, pet ih je bilo za prihvaćanje stečajnoga plana, dok je vjerovnik, Banka Splitsko-dalmatinska d.d. u stečaju, bila protiv. U drugoj skupini vjerovnika, Ministarstvo financija Republike Hrvatske također je prihvatilo stečajni plan, dok je u četvrtoj skupini, koju čini 93 vjerovnika, glasovanju pristupilo 62 vjerovnika, od kojih je 61 bio za usvajanje stečajnoga plana, a 1 protiv.

Svim vjerovnicima isplatit će se ukupno s kamatama 103,5 milijuna kuna, a temeljem ponude strateškoga partnera. Razlučni vjerovnici dobit će 48 posto svojih potraživanja kroz dvije godine od donošenja stečajnoga plana, uvećano za kamatu od 4,5 posto na obročnu isplatu. Njima će se tako isplatiti 53,5 milijuna kuna. Ostali vjerovnici koji nemaju osiguranje svojih potraživanja, dobit će 12,5 posto svojih priznatih tražbina kroz dvije godine, uz istu kamatnu stopu na obročnu isplatu te će im pripasti 8,1 milijun kuna.

Marino Kaštelan: Zahvaljujem svim vjerovnicima, radnicima, sadašnjima i bivšima
Predsjednik Odbora vjerovnika tvrtke u stečaju Marino Kaštelan na kraju sudskoga ročišta izrazio je zadovoljstvo prihvaćanjem stečajnoga plana te rekao: — Ovo je povijesni događaj za Pučišća, Brač, Dalmaciju i Hrvatsku. Malo je tvrtki iz proizvodne djelatnosti koje su se poslije otvorenoga stječajnoga postupla uspjele “izvući” i nastaviti svoje poslovanje. Nastavio je: — Sudjelovao sam u radu Odbora vjerovnika od 1. do 32. sjednice od početka stečajnoga postupka 2012. godine. Zahvaljujem svim članovima Odbora vjerovnika. Posebno zahvaljujem razlučnim vjerovnicima koji su se mogli, s malo manje razumijevanja, naplatiti preko nekretnina koje su važne za nastavak poslovanja. Tako ne bismo bili u situaciji da možemo očuvati stečajnu masu, da se proizvodnja može nastaviti te da radnici mogu dobivati plaću i da nazočimo ovom važnom događaju. Zahvaljujem svim vjerovnicima, radnicima, sadašnjima i bivšima, a posebno stečajnoj upraviteljici Anči Bašić, istaknuo je, uz ostalo, Kaštelan, izrazivši radost što je preko 85 posto radnika podržalo stečajni plan.

Stečajna upraviteljica Anči Bašić: Stečajni postupak bio je izrazito naporan, zahtjevan i stresan
Spomenuo je i veliko razumijevanje Ministarstva financija, Porezne uprave i Državnoga odvjetništva koji su, kako je rekao, aktivno sudjelovali u čitavom postupku stečajnoga plana tvrtke Jadrankamen d.d. Osvrnuvši se na provedbu stečajnoga postupka, stečajna upraviteljica Bašić ukazala je na provedbu stečajnoga plana nakon što on postane pravomoćan. Poručila je da je stečajni postupak te bračke tvrtke bio “izrazito naporan, zahtjevan i stresan”. Okupljanima se obratio i jedan od članova Odbora vjerovnika Jadrankamena Vedran Jerčić, zaposlenik te bračke tvrtke s 37 godina radnoga staža. — Nisam propustio niti jednu sjednicu Odbora. Ne smatram to svojom velikom ulogom. Moja je veća uloga bila u radu kroz ovo stečajno razdoblje kao zaposlenika Jadrankamena, vjerujući da će se dogoditi ovaj trenutak, poručio je Jerčić, osvrnuvši se i na svoje oponente koji su, kako je rekao, osporavali njegov rad u Odboru vjerovnika.

Novi vlasnik tvrtke, hrvatski iseljenik Mile Grbić, ima isključivo gospodarske interese
Strateški partner i investitor Jadrankamena bit će kalifornijska tvrtka MRC Rock&Sand LLC hrvatskoga iseljenika Mile Grbića iz Planoga kod Zadra koji je već uplatio milijun kuna kao potvrdu ozbiljnosti njegova investiranja i preuzimanja bračke tvrtke. Prema planu ulaganja, novi vlasnik bi nastavio s radom i ulaganjem u unapređenje proizvodnje Jadrankamena, a taj plan za prve četiri godine težak je 37 milijuna kuna. Punomoćenik investitora Grbića, odvjetnik Marko Kolanović, okupljenima je danas na Skupštini vjerovnika poručio da investitor Grbić iz Kalifornije ima isključivo gospodarske interese u Pučišćima. – Investitor Mile Grbić bavi se sličnim poslovima u obiteljskoj tvrtci u Kaliforniji. S 50-tak zaposlenih radnika tvrtka se bavi eksploatacijom šljunka i pijeska, a vlasnik tvrtke ima brojna eksploatacijska polja. Godine 2016. njegova obiteljska tvrtka bila je proglašena najboljom tvrtkom u nekoliko okruga Kalifornije, istaknuo je odvjetnik Kolanović, dodavši da je je tvrtka nagrađena s obzirom na financijski uredno poslovanje i izvođenje radova. — Odlučan je da ovo realizira do kraja, poručio je odvjetnik Kolanović.

Što će biti s radnicima koji su sada zaposleni?
Na upit vjerovnika Stjepka Antičevića što će biti s radnicima koji su sada zaposleni u Jadrankamenu, stečajna upraviteljica Bašić odgovorila je da će ponuditelj, odnosno Grbić, sklopiti nove ugovore s radnicima, a koji budu zainteresirani nastaviti raditi u toj tvrtki. Također je istaknula da postoji i potencijal za aktiviranjem drugih kamenoloma, koji, rekla je, trenutno nisu aktivni i za koje je potrebno izvršiti određena ulaganja. Uspoređujući obje ponude, stečajna upraviteljica rekla je da je ponuda iz Kalifornije bolja opcija jer, istaknula je, “previđa viši postupak namirenja svih vjerovnika i u kraćem razdoblju”. Poručila je i da je u tijeku stečajnoga postupka petero vjerovnika umrlo, a njihovi nasljednici su dostavili pravomoćna rješenja o nasljeđivanju. Odvjetnik Kolanović potvrdio je da će investitor Grbić sklopiti nove ugovore o radu s dosadašnjim radnicima, koji će, kako je rekao, nastaviti s radom u tom poduzeću.

Kaznena prijava protiv Brune Orešara odbačena
Vjerovnik uz Pučišća Nikola Martinić, bivši zaposlenik u Jadrankamenu, zapitao je što je s postupcima koji su pokrenuti protiv Brune Orešara i njegovih društava, kao i što je s kamenolomom u Bugarskoj. Stečajna upraviteljica navela je da je društvo Orbis holding d.o.o. na pripojenom društvu Casablanca d.o.o., također u vlasništvu Brune Orešara. Istaknula je kako će sve pokrenute postupke nastaviti do trenutka za koji na to bude ovlaštena, a da će nakon toga stečajni dužnik, odnosno Jadrankamen, odlučiti hoće li i na koji način nastaviti navedene postupke. — U odnosu na kaznenu prijavu koja je bila podignuta protiv Brune Orešara, prema mojim saznanjima ista je već ranije odbačena, poručila je stečajna upraviteljica Bašić. Gotovo osam godina prošlo je od otvaranja stečaja nad tom tvrtkom.

sudnica Trgovačkoga suda u Splitu u kojoj je danas, 6. prosinca, održana Skupština vjerovnika tvrtke Jadrankamen d.d. u stečaju iz Pučišća, a na kojoj je prihvaćen stečajni plan (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...