Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Dopis upućen Općinskom vijeću u Bolu i medijima izazvao veliki interes javnosti. Koje su usluge Športskoga društva Bol koristili mještani općine Bol u prošloj godini da se iz proračuna za tu svrhu dalo 135.000,00 kuna, pita se pisac anonimnoga dopisa koji se našao pred vijećnicima

Dopis koji je stigao na Općinsko vijeće u Bolu, a iza kojega bi se po svemu sudeći trebali nalaziti bolski roditelji, izazvao je priličan interes javnosti. Dopis su zaprimili i mediji koji prate rad Općinskoga vijeća, pa je intencija autora koji je želio ostati anoniman, a čiji su podaci poznati uredniku, da se o navodima iz dopisa izvijesti i javnost. U središtu dopisa koji se našao pred vijećnicima pitanje je financijske potpore Općine za sportske aktivnosti u Bolu, a u njemu su, uz ostalo, prozvani i neki bolski vijećnici.

S koliko sredstava općina Bol podupire sportske aktivnosti?
U dopisu se ističe da Općina ne subvencionira Školu nogometa, dok je, prema navodima iz dopisa, iz proračuna te Općine za 2019. za Malonogometni klub uplaćeno 30.000,00 kuna i 135.000,00 kuna za Športsko društvo Bol. — Imaju li Športsko društvo Bol ili trener nogometa ikakve obaveze prema prostorima koje koriste? Tu prvo mislim na održavanje terena na Poljani. Koliko je meni poznato općina Bol je financirala postavljanje travnatoga terena, a trener nogometa ga koristi i naplaćuje svoj rad. Teren je zapušten, klupe su propale, a mreže su raskidane. Tko treba održavati prostor Poljane? Da li uz školu nogometa i to ulazi u ovih 135.000,00 + 30.000,00 kuna navedenih u Proračunu? Da li u ove stavke proračuna ulazi i organiziranje škole plivanja ‘Grancigula’. Koliko općina Bol izdvaja novaca za školu plivanja ‘Grancigula’, samo je dio navoda iz pisma koje nikoga nije ostavilo ravnodušnim, a što potvrđuje i činjenica da je istoga dana, kada je i zaprimljen, dopis uvršten u dnevni red prve ovogodišnje sjednice Općinskoga vijeća.

Kome ide novac sa Škole plivanja?
Osim toga, u dopisu je navedeno i sljedeće: — Mene je sram priznati da moje dijete, kao niti jedno drugo dijete koje ide u školu nogometa/školu plivanja nikada nije tražilo račun pa ga tako nije ni dobilo i da mi roditelji nismo pitali kome ide taj novac? Športskom društvu Bol ili direktno treneru? Športsko društvo Bol je neprofitna organizacija, a samo ime valjda govori da ne smije raditi nikakav profit, istaknuto je u dopisu, uz podsjetnik kako je to društvo evidentirano u Registar poreznih obveznika.

Kome plaćamo usluge?
— Ne želim dovesti djecu u nezgodan položaj i da ova pitanja postavim treneru pa ja pitam vas jer bi i vi trebali znati tko i kako koristi prostore i površine u nadležnosti općine. Kome mi plaćamo te usluge? Tko upravlja ‘teretanom’ u Feralima i tko uzima novac od onih koji je koriste jer se i ona naplaćuje? Da li je mogu koristiti svi mještani? Tko je kupio sprave? Tko plaća održavanje prostora? Pomozite mi da razumijem što se događa, postavljena su otvorena pitanja u dopisu.

Boško Botica: Nismo dobili sredstva predviđena iz Općine
Priliku za pojašnjenje određenih navoda iz pisma dobio je mladi predsjednik Športskoga društva Bol i voditelj Škole nogometa prof. Boško Botica. Osim što je iznenađen navodima u dopisu, smatra da je opravdano postaviti pitanje ima li smisla raspravljati o nečemu što je anonimno i tko stoji iza dopisa. — Općina Bol nama nije dala 30.000,00 kuna niti je dala 135.000,00 kuna za Športsko društvo Bol. Ako su ta sredstva predviđena i ako smo sve odradili, zašto nam to nije plaćeno. Mi nismo dobili sredstva predviđena iz Općine. Nama se bez ikakvoga argumenta nisu uplatila sredstva, poručio je Botica vijećnicima u kasnim večernjim satima na maratonskoj sjednici Općinskoga vijeća. Dodao je kako za meč Bol open nisu dobivena sredstva, dok je za Malonogometni klub uplaćeno 26.000,00 kuna, umjesto planiranih 30.000,00 kuna. Prema riječima Botice, Općina je uplatila dio troškova za sportsko-zabavni program u šatoru i dio za Školu plivanja, uz napomenu kako je planirani troškovnik za Športsko društvo dostavljen Općini prije Proračuna te ga je usvojilo Općinsko vijeće.

Tihomir Marinković: Nisu nam dostavljena izvješća koja smo tražili
Načelnik Tihomir Marinković osvrnuo se na izlaganje Botice, poručivši da je problem u tome što Općini nisu dostavljena izvješća koja su zatražena, a kako su to, pojasnio je, drugi učinili, navevši pri tom za primjer podneseno izvješće inicijative Božićni grad. — Nas zanima izvješće iz kojega bi bilo vidljivo kako su trošena sredstva iz općinskoga proračuna, koliko je djece i mladih sudjelovalo u sportskim aktivnostima, istaknuo je bolski načelnik. Posebno je ukazao na Školu plivanja, naglasivši da je od 9. mjeseca u razgovorima da se upotpuni lista s onima koji su sudjelovali u Školi plivanja i to bude sastavni dio izvješća. Dodao je kako ima informaciju da se vršila naplata Škole plivanja bez izdavanja računa. — Nismo dobili izvješće onako kako smo tražili, poručio je Marinković.

Vijećnica Nataša Paleka Jakšić podsjetila je da je Botica samoinicijativno rekao da Škola plivanja neće biti plaćena, pa je pitala načelnika zašto je tražio popis sudionika. — Tražio sam popis za prethodne dvije godine. Mi želimo da se to izvješće upotpuni. Zahtjevamo da se podnese kvalitetno izvješće, odgovorio je Marinković, predloživši da se o tom pitanju raspravlja na idućoj sjednici.

Tonči Buljan: Odbor za sport trebao bi vrednovati aktivnosti
Vijećnik Tonči Buljan istaknuo je da je postoji račun od 25,220,00 kuna koje je Općina uplatila na račun Športskoga društva Bol za najam šatora te je taj račun, prema njegovim riječima, dostavljen u računovodstvo Bol. — Je li taj izvještaj dovoljan?, zapitao je Buljan. — Za mene nije dovoljan, jer radite preko društvene organizacije. Vi se zovete Športsko društvo Bol. Tražimo potpuno izvješće kao što to tražimo i od drugih, odgovorio je Marinković. Buljan je podsjetio da postoji Odbor za sport koji je, kako je rekao, osnovan prije 6 godina, a koji bi trebao vrednovati sportske aktivnosti.

Odboru za sport istekao mandat istekom mandata Općinskoga vijeća
Pročelnik Stipe Karmelić odgovorio je Buljanu da ne postoji Odbor za sport, jer je taj Odbor trajao koliko je trajao i prošli mandat Općinskoga vijeća.
Botica je osvrnuo na prozivke iz dopisa, smatravši važnim očitovati se na navode tzv. bolskih roditelja. Podsjetio je da ga se proziva da je “teren zapušten, klupe propale, a mreže raskidane”. — Proziva se mene da bih za to trebao biti zadužen. Prije nekoliko godina rekli ste da bi za to trebao biti zadužen ‘Grabov rat’. Ako itko govori i prijavljuje što ne valja, to sam ja, istaknuo je Botica. Predsjednik vijeća Matko Baković pozvao je Boticu da pisanim putem putem upozna Općinu s onim što je potrebno izmijeniti o trošku Općine.

U dopisu iznesene prozivke na račun teretane
Voditelj Športskoga društva osvrnuo se i na prozivke oko teretate u Feralima, budući da autor u dopisu postavlja brojna pitanja. — Tko upravlja ‘teretanom’ u Feralima i tko uzima novac od onih koji je koriste jer se i ona naplaćuje? Da li je mogu koristiti svi mještani? Tko je kupio sprave? Tko plaća održavanje prostora? Pomozite mi da razumijem što se događa?, stoji u dopisu.

Boško Botica: Niti kuna iz teretane nije stavljena u džep
Botica je upoznao vijećnike da se korištenje teretane mjesečno naplaćuje 100,00 kuna i pri tom odlučno dao do znanja da niti kuna iz teretane nije stavljena u džep, pojasnivši tko je sve zadužen oko brige i održavanja teretane. — Od naplaćivanja korištenja teretane nabavljaju se utezi, kupuju vrata, klima uređaj, a primamo i donacije. Ta sredstva koristimo samo za ono što je potrebno teretani. Sredstva se dakle vraćaju teretani, istaknuo je Botica, napomenuvši da je ona otvorena za Boljane, osim za maloljetnike, i to iz sigurnosnih razloga.

Ivica Šćepanović: Dopis je napisan s namjerom disreditiranja određenih osoba
Vijećnik Ivica Šćepanović istaknuo je da vijećnici ne moraju znati koliko se sredstava prikupilo u različitim aktivnostima na Poljani, ali je dodao da trebaju biti upoznati sa sredstvima koja idu iz općinskoga proračuna. — Dopis tzv. bolskih roditelja ocijenjujem tendencioznim. On je napisan s namjerom diskreditiranja određenih osoba koje su u konačnici doprinijeli zdravlju te ispunili djeci sportskim sadržajima dio njihova života, poručio je Šćepanović.

Tihomir Marinković: Nismo protiv sporta koji bi vodio plaćeni profesionalac
— Nismo u Općini protiv sporta, pogotovo protiv sporta koji bi vodio plaćeni profesionalac, istaknuo je načelnik Marinković. Predsjednik Športskoga društva prof. Botica, koji uz to vodi Školu plivanja, upravlja teretanom i igralištem, sudjeluje u brojnim sportskim aktivnostima s bolskom djecom, smatra da se pitanje njegova profesionalnoga angažmana moglo riješiti kvalitetnije. Načelnik je izjavio da je Botici ponuđeno u Općini u početku pola radnoga vremena, i to prvih 6 mjeseci, a nakon toga puno radno vrijeme s punom plaćom. Botica je izjavio da je počeo raditi, ali da nije bio plaćen za ono što je odradio.

Stipe Karmelić: Potrebno je transparentnije voditi financijsko poslovanje
Pročelnik Karmelić naglasio je da Športsko društvo Bol postoji formalno, ali da je potrebno transparentnije voditi financijsko poslovanje toga Društva, čime bi se, kako je rekao, izbjegla pitanja i nejasnoće u javnosti.

Mještani Bola zaslužuju doznati informacije
O tome koliko je autoru dopisa, koji se poziva na roditelje čija djeca idu na treninge, važno otvoreno u javnosti ponuditi odgovore potvrđuje i navod iz dopisa. — Puno je tu nejasnoća i najlakše se praviti glup i ćorav i još dodatno nazdraviti s čašom hladnoga piva na Ribarskim večerima ili kuhanim vinom na Poljani koje nam prodaje Športsko društvo Bol! A mi to ustvari ne plaćamo – mi dajemo donaciju neprofitnoj organizaciji. Kakvi smo mi humanitarci, stoji u dopisu u kojem je i zatraženo da se objave odgovori na pitanja, jer, poručuje autor, “mislim da mještani Bola zaslužuju da se ove informacije napokon više doznaju”.

– Teren je zapušten, klupe su propale, a mreže su raskidane. Tko treba održavati prostor Poljane, pita se autor dopisa koji je upućen Općinskom vijeću o kojem se raspravljalo na prvoj ovogodišnjoj sjednici vijeća koja je održana u utorak, 11. veljače (izvor: fotografiju priložio pošiljatelj dopisa)

Podjelite:

You may also like...