Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Dr. Capak o novom žarištu koronainfekcije na Braču: “Osoba je bila bez simptoma, a pozitivna; najvjerojatnije se zarazila u bolnici”

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnoga stožera civilne zaštite dr. Krunoslav Capak komentirao je jučer u dnevniku Nove TV slučaj žarišta koronavirusa na Braču gdje su 22 osobe pozitivne, a u tijeku dana očekuju se nova testiranja čiji će nalazi biti gotovi kasno večeras.

Dr. Capak: Pacijent se najvjerojatnije zarazio u bolnici
Na novinarsko pitanje o tome gdje se zarazio pacijent s Brača, dr. Capak rekao je kako je najvjerojatnija opcija da se zarazio u splitskoj bolnici. — Osoba koja je bila asimptomatska, a pozitivna, došla je u sredinu gdje su ljudi mislili da su sigurni. Neoprezno su dolazili u kontakt s njime, a rezultat su 22 pozitivne osobe. To je upozorenje svma nama. Takva se situacija može vrlo brzo dogoditi ukoliko nismo dovoljno oprezni i ne poštujemo mjere, istaknuo je dr. Capak.

Kliničari su se držali postavljene dijagnoze
Pojasnio je kako se pacijent iz Nerežišća liječio u bolnici od 11. do 17. travnja. — Vjerojatno je u bolnici bio u kontaktu s nekim tko je bio asimptomatski te se nije znalo da je pozitivan. S obzirom da nije imao tipične simptome za koronavirusnu infekciju, u bolnici je bio zbog kardioloških problema, a kasnije mu je postavljena dijagnoza plućne embolije, kliničari koji su se s njime bavili nisu smatrali da ga treba testirati na covid infekciju, nego su se držali postavljene dijagnoze, istaknuo je dr. Capak, potvrdivši tako navode kako pacijent nije bio testiran na koronavirus pri izlasku iz bolnice.

Odmah su epidemiolozi izašli na teren
Komentirao je i najave uvođenja karantene za otok Brač. — Karantena se postavlja kada mislimo da bi potpuno zatvaranje pomoglo da identificiramo sve zaražene osobe. Odmah kad je liječnica obiteljske medicije posumnjala da bi se moglo raditi o infekciji kod susjete pacijenta koji se vratio iz bolnice, odmah su epidemiolozi izašli na teren i uzeli brisevi. Važno je vrzo reagirati, naći pozitivne i njihove kontakte, poručio je dr. Capak, dodavši kako će epidemiolozi testiranja na Braču nastaviti i danas.

— Vjerojatno je u bolnici bio u kontaktu s nekim tko je bio asimptomatski te se nije znalo da je pozitivan. S obzirom da nije imao tipične simptome za koronavirusnu infekciju, u bolnici je bio zbog kardioloških problema, a kasnije mu je postavljena dijagnoza plućne embolije, kliničari koji su se s njime bavili nisu smatrali da ga treba testirati na covid infekciju, nego su se držali postavljene dijagnoze, komentirao je slučaj pacijenta s Brača dr. Krunoslav Capak (izvor: dnevnik.hr)

Podjelite:

You may also like...