Dr. Lauc: Cjepivo ne spriječava širenje epidemije

Hrvatski znanstvenik dr. Gordan Lauc ponovno je objavom na društvenim mrežama u četvrtak, 18. studenoga, ponovio da “cijepljenje ima vrlo mali učinak na dinamiku epidemije.”

Ukazao je na primjer Bugarske i Rumunjske u kojima, kako navodi, ima najmanje cijepljenih te imaju puno manje zaraženih od zemalja s jako puno cijepljenih. Naglasio je da se u zemljama poput Irske, Belgije i Nizozemske “”široko primjenjuju covid-propusnice” te ustvrdio kako to ne znači da cjepivo širi epidemiju. — To samo znači da cjepivo ne spriječava širenje epidemije, napisao je Lauc.

Evo što je još objavio:

Pritisci prema necijepljenima su pogrešni, besmisleni i beskorisni
— Parole poput “misli na druge”, “pokaži solidarnost”, “cijepite se da konačno ukinemo mjere”, “epidemija necijepljenih” i slično  pogrešne su i neistinite. Cijepljenje je osobni čin kojim pojedinac umanjuje vlastiti rizik teškoga oblika bolesti. Na druge ljude nema nikakvoga učinka i zato su bilo kakvi pritisci prema necijepljenima potpuno pogrešni, besmisleni i beskorisni. Veći broj cijepljenih starijih i rizičnih smanjit će broj teško bolesnih ljudi i država može olakšati stanje u bolnicama ako aktivno potiče starije i rizične na cijepljenje. Hoće li se mladi cijepiti, ili neće, na opterećenje bolnica nema gotovo nikakav učinak.

Dr. Lauc: Treba prestati s umjetnom podjelom društva
Poticanje cijepljenja starijih i rizičnih i aktivno testiranje svih koji dolaze u kontakt s bolesnima i najstarijima su jedine mjere koje imaju bilo kakvoga smisla. Sve ostalo je samo rezultat lobiranja industrije pandemije i ne pridonosi ničemu osim ostvarivanju profita. Podjela društva na cijepljene i necijepljene također je proizvod iz “kuhinje” pandemijskoga marketinga. Je li netko cijepljen ili nije, je njegova privatna stvar i nema apsolutno nikakvoga učinka na druge ljude. Mislim da bismo što prije trebali prestati s tom potpuno umjetnom podjelom društva, poručio je na Facebooku dr. Lauc.

izvor: Gordan Lauc – Facebook

Podjelite:

You may also like...